• ʼπλες οδηγίες για τη φωτογράφηση των χειροποίητων κοσμημάτων

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΣΙΜΟ

    Αποφύγετε το πολύπλοκο φόντο. Είναι λογικό να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ωραίο φόντο για τη φωτογράφισή μας. Όμως συχνά αυτή η επιθυμία μας οδηγεί σε φωτογραφίες όπου ο θεατής ψάχνει να βρει το κόσμημα. Η συμβουλή εδώ είναι : απλοποιήστε το φόντο. Ένα μονόχρωμα χαρτί από το χαρτοπωλείο είναι μία πολύ καλή λύση. Η προτεραιότητα σας στην παρούσα φωτογράφηση είναι να αναδείξετε το κόσμημα που δημιουργήσατε και όχι να κάνετε μία φωτογραφία για διαγωνισμό φωτογραφιών.

    Αν τα κοσμήματά σας είναι από μέταλλο, ένα άσπρο ή μαύρο ή γκρι ή μπεζ χαρτί είναι κατάλληλα. Για κοσμήματα χρωματιστά, μπορεί να ταιριάζουν και χαρτιά άλλων αποχρώσεων, αλλά πάντοτε μονόχρωμα. Αν έχετε χρόνο οι δοκιμές με τα διάφορα χρώματα θα βελτιώσουν τα αποτελέσματά σας. Μην βαρεθείτε να αφαιρέσετε ετικέτες ή blue tac ή βρώμες από το κόσμημα που φωτογραφίσετε. Ο φακός ότι βλέπει βγάζει και το μάτι του θεατή θα πέσει στην ατέλεια. 
     

    Φωτογράφιση χειροποίητου κοσμήματος   Φωτογράφιση χειροποίητου κοσμήματος

    Συγκρίνατε τις δύο αυτές φωτογραφίες. Η αριστερή είναι σίγουρα πιο όμορφη. Στη δεξιά όμως φαίνεται πολύ καλύτερα το κολιέ χωρίς να χάνεται η εντύπωση του γήινου και φυσικού φόντου .

    ΦΩΤΙΣΜΟΣ

    Αν μπορείτε να φωτογραφίζετε στη βεράντα του σπιτιού σας έχετε τον πιο καλό και φτηνό φωτισμό. Στην Ελλάδα έχουμε τόσες πολλές φωτεινές μέρες που δεν είναι δύσκολο αυτό να γίνει χωρίς να κάνουμε έξοδα για φωτιστικά σώματα .Εννοείται πως το φως του ήλιου δεν πέφτει κατευθείαν πάνω σε αυτό που φωτογραφίζουμε.

    Αν το κόσμημά μας έχει μεγάλες γυαλιστερές επιφάνειες, πρέπει κάπως να εξουδετερώσουμε τις αντανακλάσεις που καθρεφτίζονται πάνω στη γυαλιστερή επιφάνεια και μπερδεύουν το μάτι. Αν είμαστε καλοί στις ιδιοκατασκευές μπορούμε να φτιάξουμε μία τέντα από ριζόχαρτο και να καλύψουμε το κόσμημα εξαφανίζοντας τις ανακλάσεις. Το ριζόχαρτο πουλιέται στα χαρτοπωλεία. Υπάρχει και η λύση της έτοιμης πάνινης φωτογραφικής τέντας που πουλιέται στα φωτογραφικά είδη.

    Αποφεύγουμε οπωσδήποτε το φωτογραφικό φλας. Σκληραίνει τις γραμμές αλλοιώνει τις αποχρώσεις και δεν το χρησιμοποιούμε ούτε στην ανάγκη. Όσον αφορά την ποσότητα του φωτισμού, στην αρχή θα κάνετε κάποια λάθη που θα σας εκνευρίσουν. Το κόσμημα άλλοτε θα υπερφωτίζεται και άλλοτε θα είναι σκοτεινό. Μην πανικοβάλλεστε. Με μερικές δοκιμές θα βρείτε τη σωστή δόση φωτός. Αν δεν έχετε καλό αποτέλεσμα στη θέση Auto της φωτογραφικής μηχανής κάντε δοκιμές στη θέση Α (προτεραιότητα διαφράγματος) και στη θέση Ρ( προτεραιότητα ταχύτητας), και στη θέση Μ (θέση χειροκίνητης ρύθμισης)
     

    Φωτογράφιση χειροποίητου κοσμήματος Φωτογράφιση χειροποίητου κοσμήματος

    Το βραχιόλι από τiρκουαζ και κίτρινες πέτρες είναι πολύ πιο φιλικό στο μάτι στη δεξιά φωτογραφία που έγινε σε φως ημέρας αντί στην αριστερή που έγινε με φλας. Αν και μπορούμε να πούμε ότι στη δεξιά φωτογραφία είναι ελαφρώς υπερφωτισμένο

    ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ

    Είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα φωτογραφικό τρίποδο πάνω στο οποίο θα στηρίζετε τη φωτογραφική μηχανή. Το τρίποδο θα το χρησιμοποιείτε σε κάθε σας φωτογραφία. Οι φωτογραφίες θα είναι πιο ευκρινείς, όταν δεν πατάμε με το δάχτυλο το κλείστρο φωτογράφησης . αλλά χρησιμοποιούμε το κουμπί με το χρονοδιακόπτη όπου πατιέται μόνο του το κλείστρο μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Είναι το κουμπί αυτοφωτογράφισης που συνήθως χρησιμεύει για να βγάζουμε φωτογραφία τον εαυτό μας.

    Μία άλη ρύθμιση που πρέπει να κάνουμε στη μηχανή μας για φωτογράφιση κοσμήματος είναι να δουλεύει στη θέση makro. Το κουμπί makro έχει σαν σήμα ένα λουλουδάκι, και σε πολλές μηχανές βρίσκεται στο στρογγυλό ρυθμιστή μαζί με το φλας. Στη θέση makro μπορούμε να πλησιάσουμε την μηχανή στο κόσμημα και να αποτυπώσουμε την λεπτομέρεια χωρίς να θολώσει η φωτογραφία μας.

    Τέλος πρέπει να τοποθετήσουμε το ζουμ στη θέση W (και όχι στο Τ). Το ζουμ χρειάζεται για να φέρνει τα αντικείμενα πιο κοντά. Στην περίπτωσή μας που έχουμε ενεργοποιήσει το makro, το αντικείμενό μας είναι ήδη κοντά, και αν ο φακός είναι σε θέση ζουμ (Τ) θα δημιουργηθούν καμπυλώσεις στις γραμμές του κοσμήματος που φωτογραφίζουμε.
     

     Φωτογράφιση χειροποίητου κοσμήματος   Φωτογράφιση χειροποίητου κοσμήματος

    Η δεξιά φωτογραφία βγήκε έχοντας απενεργοποιήσει την ρύθμιση makro. Η φωτογραφία θόλωσε εντελώς.

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΚΟΜΗ

    - Αν τελικά δεν φωτογραφίζετε από την θέση Auto όπου όλες οι παράμετροι ρυθμίζονται αυτόματα, θα πρέπει να ρυθμίσετε μόνοι σας σωστά τις υπόλοιπες παραμέτρους. Το ISO καθορίζει τον κόκκο της φωτογραφίας, η Εξισορρόπηση λευκού (WB- White Balance) καθορίζει την φυσικότητα των χρωμάτων (αυτό θα φταίει αν συνολικά η φωτογραφία σας έχει μία αφύσικη απόχρωση) Γι αυτά τα θέματα θα ενημερωθείτε καλύτερα από site που ειδικεύονται στην φωτογράφηση με ψηφιακή κάμερα γενικώς. 
    - Αναλόγως με την χρήση που θα έχουν οι φωτογραφίες σας θα καθορίσετε και το μέγεθος τους. Για φωτογραφίες που θα σταλούν με e-mail ή θα δημοσιευτούν στο web αρκεί πολύ μικρή ανάλυση π.χ. 1 MB. Αν πρόκειται να τυπώσετε καταλόγους επιλέξτε μεγαλύτερη ανάλυση π.χ.3 ΜΒ και αν πρόκειται να κάνετε αφίσες θέλετε ανάλυση περίπου 10 ΜΒ.
    - Αν έχετε αμφιβολία για τη φωτογραφική σας ματιά (και καλά θα κάνετε να έχετε) μπορείτε να βγάζετε δύο ή τρεις φωτογραφίες σε κάθε κόσμημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να επιλέγετε την καλύτερη. Με την ψηφιακή σας κάμερα αυτό δεν κοστίζει τίποτα και θα βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος.
    - Για να στηρίζετε τα κοσμήματα ώστε να μπορείτε να έχετε πιο καλές οπτικές γωνίες χρησιμοποιείτε το blue tac που πουλιέται στα χαρτοπωλεία.
    - Αφού επιλέξατε την φωτογραφία που θα χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να την επεξεργαστείτε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Αν δεν καταλαβαίνετε περί τίνος πράγματος σας μιλάμε, ψάξτε να βρείτε site σχετικά με το θέμα «επεξεργασία εικόνας». Αν αφιερώσετε χρόνο στην αυτοεκπαίδευσή σας, θα εκπλαγείτε ποσο πολύ μπορείτε να βελτιώσετε την φωτογραφία σας. Εκτός από το περίφημο (και ακριβό) Photoshop, ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ανάγνωσης και επεξεργασίας εικόνας είναι το Picasa 3 της Google που μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας εντελώς δωρεάν από το διαδίκτυο.

    ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

     

    Φωτογράφιση χειροποίητου κοσμήματος
     
    ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
    Το κολιέ είναι ακουμπισμένο στο τραπέζι της κουζίνας. Η μηχανή είναι ρυθμισμένη στη θέση Auto
     
    ΠΡΟΒΛΗΜΑ
     
    Η Auto ρύθμιση έθεσε το φλας σε λειτουργία με αποτέλεσμα να υπερφωτιστεί, και να ξεθωριάσουν όλα τα χρώματα. Η μηχανή δεν είναι τοποθετημένη σε τρίποδο και η εικόνα δεν είναι απολύτως καθαρή
     
    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    Πρέπει να απενεργοποιήσουμε το φλας και να βάλουμε την μηχανή στη θέση makro
     
     
    Φωτογράφιση χειροποίητου κοσμήματος
     

      ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Πολύ καλύτερα τα πράγματα, πάλι στο τραπέζι της κουζίνας. Απενεργοποιήσαμε το φλας και βάλαμε τη ρύθμιση makro
     
     ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    Έχουμε αρκετά καθαρή εικόνα. Ίσως θέλουμε περισσότερο φως στη φωτογραφία. 
     
    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    Πρέπει να φωτίσουμε καλύτερα το αντικείμενο
     
     
    ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
    Η φωτογράφηση έγινε στο μαρμάρινο περβάζι του παραθύρου, με άφθονο φυσικό φως.
    ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    Το φως εδώ είναι αρκετό (ίσως υπερβολικό), αλλά μάλλον το ξύλο ήταν καλύτερο φόντο από το μάρμαρο.
    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    Αν συνεχίσουμε τις δοκιμές (π.χ. αν κουβαλήσουμε το τραπέζι κοντά στο παράθυρο), στο τέλος θα εντυπωσιάσουμε και τους επαγγελματίες φωτογράφους.
     

    Χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από το site  http://www.beadingdaily.com/

    Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και τους παρακάτω πολύ χρήσιμους δεσμούς

    http://www.tabletopstudio.com/documents/jewelry_photography.htm

    http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=32991.0

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...