• Εννέα συνηθισμένες ερωτήσεις για την προστασία των ρολογιών από την υγρασία

    1) Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην προστασία των ρολογιών από την υγρασία?

    Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη στεγανότητα ενός ρολογιού. Τα εξαρτήματα με την μεγαλύτερη σημασία στην προστασία από τα νερά είναι οι φλάντζες. Λέγονται και Ο- Rings. Είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ, νάιλον ή τεφλόν, και τοποθετούνται στα σημεία όπου εφάπτεται η κάσα του ρολογιού με το κρύσταλλο, το καπάκι και την κορώνα. Στην περίπτωση του χρονογράφου, υπάρχουν φλάντζες και στα κουμπιά του χρονογράφου. Στα ρολόγια με μεγαλύτερες απαιτήσεις στεγανότητας, εκτός από τις φλάντζες τοποθετείται στα σημεία επαφής και ένα ειδικό στεγανωτικό υγρό.
    Το πάχος του μετάλλου από το οποίο είναι φτιαγμένη η κάσα παίζει σημαντικό ρόλο στη στεγανότητα του ρολογιού. Η κάσα πρέπει να είναι αρκετά χοντρή για να αποφεύγονται οι μικροπαραμορφώσεις που προκαλούνται από την πίεση και δημιουργούν προβλήματα στη στεγανότητα. Το είδος του κράματος επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το ατσάλι και το τιτάνιο είναι σταθερά και άκαμπτα κράματα . Οι κάσες που έχουν κατασκευαστεί με αυτά είναι πιο ανθεκτικές σε παραμορφώσεις που προκαλούν προβλήματα στη στεγανότητα. Αντίθετα οι χρυσές κάσες πρέπει να έχουν μεγαλύτερο πάχος, γιατί ο χρυσός είναι μαλακός και μπορεί να παραμορφωθεί πιο εύκολα.
    Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην προστασία του ρολογιού από τα νερά είναι το βιδωτό καπάκι. Παρέχει πολύ μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τα κουμπωτά καπάκια που έχουν τα περισσότερα ρολόγια. Η κορώνα (το κουρδιστήρι) είναι ένα σημείο απ’ όπου μπορεί να εισβάλλει το νερό στο εσωτερικό του ρολογιού. Η βιδωτή κορώνα που έχουν τα καταδυτικά ρολόγια, παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα υδατοπροστασίας. 

    2) Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένα ρολόι να χαρακτηριστεί αδιάβροχο (waterproof)?


    Ο χαρακτηρισμός «αδιάβροχο» δεν χρησιμοποιείται πλέον για κανενός τύπου ρολόι. Αντί για αυτό έχουν καθιερωθεί 4 βαθμίδες που χαρακτηρίζουν την προστασία του ρολογιού από την υγρασία. 

    3) Ποια είναι τα 4 επίπεδα υδατοπροστασίας των ρολογιών και τι σημαίνουν?


    Αν το ρολόι δε έχει κάποια ειδική προστασία για τα νερά, δεν γράφει τίποτα ή μπορεί να γράφει απλώς “water resistant”.
    -50 meters water resistant. Η ένδειξη αυτή σημαίνει πως το ρολόι μπορεί απλώς να βραχεί.
    -100 meters water resistant. Σημαίνει πως όποιος φοράει αυτό το ρολόι μπορεί να κολυμπήσει.
    -200 meters water resistant. Σημαίνει πως το ρολόι μπορεί να φορεθεί από κάποιον που κάνει απλές καταδύσεις.
    -1000 meters water resistant. Το ρολόι μπορεί να φορεθεί σε καταδύσεις μεγάλου βάθους, και οι φλάντζες είναι κατασκευασμένες από ειδικά υλικά που αντέχουν τις συνθήκες πίεσης και τα αέρια αποσυμπίεσης των δυτών.
    Είναι φανερό ότι τα μέτρα (meters) που αναγράφονται στις βαθμίδες υδατοπροστασίας δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά μέτρα βάθους που θα καταδυθεί κάποιος. Είναι απλώς ενδεικτικά της βαθμίδας στεγανότητας του ρολογιού.


    4) Τι σημαίνει η ένδειξη ATM ή bar που γράφει σε κάποια ρολόγια.


    1 Atm σημαίνει 1 ατμόσφαιρα. Είναι το μέτρο της πίεσης που εξασκείται πάνω στο ρολόι. Μπορούμε να αντιστοιχίσουμε 1 ατμόσφαιρα για κάθε 10 meters water resistant. ʼρα τα 50 meters water resistant αντιστοιχούν σε 5 Atm. Η ένδειξη bar σημαίνει ακριβώς ότι και το Atm. Δηλαδή 1 bar = 1 Atm. 

    5) Η προστασία από την υγρασία που δίνει ο κατασκευαστής του ρολογιού διαρκεί για πάντα?


    Ασφαλώς όχι. Οι φλάντζες, που είναι ο κύριος παράγοντας που προστατεύει το εσωτερικό του ρολογιού από τα νερά, φθείρονται. Οι φλάντζες τρίβονται, διαβρώνονται, και τελικά δεν παρέχουν καμία προστασία. Αυτό γίνεται λόγω του ιδρώτα, της θερμοκρασίας του σώματος, ή μόνο και μόνο εξαιτίας του χρόνου που περνάει. Γι αυτό το ρολόι πρέπει κατά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε χρόνο) να συντηρείται από τον ρολογά, να αντικαθίστανται οι φλάντζες και να γίνεται ένας γενικός έλεγχος. Καλό είναι επίσης κάθε φορά που ανοίγεται το καπάκι του ρολογιού ( π.χ. κατά την αλλαγή της μπαταρίας) να γίνεται και αλλαγή της φλάντζας του καπακιού. 

    6) Πως γίνεται ο έλεγχος της στεγανότητας ενός ρολογιού?


    Υπάρχει ο «στεγνός» και ο «υγρός» έλεγχος της στεγανότητας του ρολογιού. Στο στεγνό ελέγχουμε την στεγανότητα σε αέρα με πίεση, και στο δεύτερο ελέγχουμε τη στεγανότητα στο νερό. Το ρολόι πρέπει να ανταποκριθεί σωστά κα στους δύο ελέγχους, αλλιώς πρέπει να αντικατασταθούν ή να διορθωθούν τα τμήματα που παρουσιάζουν διαρροές. 

    7) Μπορώ να φοράω το ρολόι όταν κάνω ζεστό μπάνιο?


    Όχι. Οι μεγάλες θερμοκρασίες που υπάρχουν σε ένα ζεστό μπάνιο, και ακόμη περισσότερο στη σάουνα, προκαλούν απότομες συστολές και διαστολές στις φλάντζες με αποτέλεσμα να παραμορφώνονται και να καταστρέφονται. 

    8) Ποιοι άλλοι παράγοντες μειώνουν τη στεγανότητα του ρολογιού?

    Δεν πρέπει να εκθέτουμε το ρολόι σε σπρέι. Αποσμητικά, λακ για τα μαλλιά, ή αρώματα. Μπορεί οι ουσίες που περιέχουν να μειώσουν τη στεγανότητα του ρολογιού. Το πολύ χλωριωμένο νερό της πισίνας επίσης καταπονεί τις φλάντζες. 

    9) Ένα ρολόι καταδύσεων μπορεί να έχει δερμάτινο λουράκι?


    Σε κάποιες περιπτώσεις οι κατασκευαστές για αισθητικούς λόγους προτείνουν καταδυτικά ρολόγια με δερμάτινο λουράκι. Είναι σίγουρο πως το δέρμα φθείρεται με το νερό της θάλασσας και της πισίνας. Είναι προτιμότερο τα καταδυτικά ρολόγια να έχουν ανοξείδωτα μπρασελέ ή λουράκια από καουτσούκ ή νάιλον.

     

     

    Πληροφορίες αντλήθηκαν από το :

     

    http://www.europastar.com/europastar/watch_tech/waterresistance.jsp

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...