• Το Νικέλιο και οι Δερματικές Αλλεργίες

    ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ

       Το νικέλιο είναι ένα μέταλλο που έχει χρησιμοποιηθεί σε κράματα χρυσοχοίας (χρυσού και ασημιού), αλλά και σε υπόστρωμα για επιμεταλλώσεις. Αυτό πάει να πει πως παλαιότερα για να γίνει μία επιχρύσωση πάνω σε ένα μεταλλικό αντικείμενο, γινόταν πρώτα επινικέλωση, και μετά επιχρύσωση. Αυτή η διαδικασία ακολουθείτο γιατί η επιχρύσωση με αυτό τον τρόπο ήταν πιο ανθεκτική


    ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
    Αλλεργία ονομάζεται η αντίδραση του οργανισμού σε κάποια ουσία που έρχεται σε επαφή. Οι αλλεργίες γενικά δεν μπορούν να προβλεφθούν γιατί μία ουσία μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον μία ισχυρή αντίδραση ενώ κάποιος άλλος άνθρωπος να μην επηρεαστεί καθόλου.
    Το νικέλιο είναι ένα από τα μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για την ομαλή ανάπτυξη και συντήρησή του. Έλλειψη του προκαλεί σοβαρά προβλήματα όπως και η υπερβολική λήψη νικελίου.

    ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ ΣΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

    Το νικέλιο εμφανίζεται στα ρολόγια στις ακόλουθες περιιπτώσεις.
       1) Η κάσα των περισσότερων ρολογιών είναι ανοξείδωτο ατσάλι (stainless steel). Το κράμα αυτό βασικά περιέχει σίδηρο και μία ποσότητα νικελίου ώστε το σίδηρο να μην σκουριάζει.
       2) Επί 150 χρόνια χρησιμοποιείται για πλάκες και μπαρέτες στα ρολόγια ένα κράμα που ονομάζεται nickel silver (στην Ελλάδα είναι γνωστό σαν αλπακάς)
      Πρίν από την έλευση του stainless steel το nickel silver χρησιμοποιείτο επίσης και για τις κάσες των ρολογιών.
       3) Τα καπάκια των ρολογιών και οι μπαρέτες που συχνά είναι μπρούτζινα, συχνά επινικελώνονται για να μην σκουριάζουν.
       4) Το νικέλιο χρησιμοποιείται ακόμη σε κάποια εξαρτήματα των μηχανικών ρολογιών.
    Να προσθέσουμε πως στην καθημερινή ζωή εκτός από τα ρολόγια το νικέλιο το συναντάμε σε πολλά κέρματα, σε κουμπιά και στα faux bijoux.

     

       ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ.

       Για να προκληθεί δερματική αλλεργία από το νικέλιο πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι.
    Το μέταλλο (κράμα) του ρολογιού ή του κοσμήματος που φοράμε να περιέχει νικέλιο, και το δέρμα μας να είναι σε επαφή με αυτό όπως π.χ. στο βραχιόλι ή στο μεταλλικό μπρασελέ ενός ρολογιού.
      ʼλλος λόγος που πρέπει να συντρέχει είναι τα ιόντα νικελίου που υπάρχουν στο κράμα να μπορούν να απελευθερωθούν εύκολα από αυτό. Για παράδειγμα το ατσάλι από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα χειρουργικά εργαλεία, δεν απελευθερώνει τα ιόντα νικελίου γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν τεράστια προβλήματα στις εγχειρήσεις. Το κράμα αυτό στην αγορά φέρει τον κωδικό AISI 316 L . ʼρα η ποιότητα αυτή του ατσαλιού είναι κατάλληλη και για κοσμήματα ή ρολόγια.
      Αφού απελευθερωθούν τα ιόντα νικελίου από το κράμα, για να επηρεάσουν το δέρμα πρέπει να μεσολαβήσει ένας ηλεκτρολύτης, δηλαδή ένα υγρό με κατάλληλη οξύτητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο ιδρώτας ή το θαλασσινό νερό. Να σημειώσουμε εδώ πως αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα από δύο διαφορετικά μέταλλα όπως π.χ. χρυσό και ανοξείδωτο ατσάλι, προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω του διαφορετικού ηλεκτρικού δυναμικού των δύο μετάλλων άρα της εντονότερης ηλεκτρόλυσης.

    Αν όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν, και το άτομο που φοράει το κόσμημα είναι ευαίσθητο, προκαλείται η δερματική αλλεργία. Γενικά τα άτομα που ξέρουν πως έχουν μία τέτοια ευαισθησία, καλό είναι να αποφεύγουν τα faux bijoux και τα φτηνά ρολόγια.
    Πολύ σοβαρότερα είναι τα προβλήματα από το body piercing, δηλαδή το τρύπημα αυτιών, μύτης, χειλιών κ.λ.π. Πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά που κάνουν body piercing, για την επικινδυνότητα του. Ουσιαστικά είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση και πρέπει το άτομο που κάνει αυτή τη δουλειά να έχει υποστεί την κατάλληλη εκπαίδευση, και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται να είναι της καλύτερης ποιότητας και οπωσδήποτε χωρίς ίχνος νικελίου. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα πολύ μεγάλων βλαβών, κυρίως σε κορίτσια που κάνουν αυτές τις επεμβάσεις χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα. .
    Ήδη κάποιες χώρες (όπως π.χ. η Δανία) έχουν βάλει προδιαγραφές στην ποιότητα των κραμάτων που χρησιμοποιούνται στα ρολόγια και τα κοσμήματα. Μέχρι να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα και οι υπόλοιποι πρέπει οι ίδιοι οι καταναλωτές να έχουν το νου τους.

    - Έχεις κάνει πολλά body piercing!
    - Μπα, μόνο ένα. Τα υπόλοιπα είναι αλλεργίες.

    Για το άρθρο χρησιμοποιήσαμε υλικό από τΙς ιστοσελίδες:

    http://www.europastar.com/europastar/watch_tech/QIT300.jsp

    http://www.gold.org/assets/file/discover/sci_indu/GTech/2000_28/roy.pdf


    http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_wommirror_1_29/05/2009_281955
     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...