• Εισαγωγή στα μαθήματα κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος

  Για κάποιον που δεν έχει καμία επαφή με την κατασκευή κοσμημάτων μοιάζει ακατόρθωτη και η απλούστερη κατασκευή. Θα προσπαθήσουμε με μία σειρά μαθημάτων να βάλουμε μία τάξη στην πολυπλοκότητα των μεταλλουργικών κατασκευών. Στη σειρά αυτή δεν θα ασχοληθούμε με τα κοσμήματα που γίνονται με πενσάκια και χάντρες. Με αυτού του είδους τις κατασκευές ασχολούμαστε αναλυτικά σε άλλη ενότητα.

  Σε αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με πιο παραδοσιακές χρυσοχοϊκές τεχνικές, όπως σεγάρισμα, ρεπουσσέ, απλές χυτεύσεις, συγκόλληση κ.λ.π.

  Το νόημα αυτών των μαθημάτων είναι η παροχή κάποιων αρχικών στοιχείων και πληροφοριών σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο σαν χόμπι, και όχι να στηθεί ένα επαγγελματικό εργαστήριο χρυσοχοϊας.

  Να επισημάνουμε ακόμη ότι για να δει κάποιος τα αποτελέσματα των προσπαθειών του πρέπει πρώτα να οπλιστεί με το πρώτο και ίσως το σπουδαιότερο προτέρημα ενός μάστορα, την υπομονή.
  Με άλλα λόγια για να δει ο αρχάριος κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα των προσπαθειών του σε μία τεχνική, θα πρέπει να έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο για εξάσκηση, και ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των πρώτων αναπόφευκτων αποτυχιών.

  Αν κάποιος βιάζεται να δει τα αποτελέσματα των προσπαθειών του, όπως π.χ. κάποια κοπέλα που ανυπομονεί να φορέσει τα δημιουργήματα της, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με την ενότητα «κοσμήματα με χάντρες» ,ή με άλλες ενότητες που θα αναπτύξουμε εν καιρώ.

  Ο χώρος που χρειάζεται να διαθέσει κάποιος γι αυτή την δραστηριότητα είναι περίπου 6 τετραγωνικά μέτρα, στην αποθήκη ή σε κάποιο άλλο μέρος που καλό θα είναι να έχει φυσικό εξαερισμό.

  Το μόνο θέμα ασφάλειας που θα υπήρχε στην εγκατάσταση ενός μικρού εργαστηρίου στο σπίτι, είναι η μπουκάλα προπανίου. Το προπάνιο στα επαγγελματικά εργαστήρια χρυσοχοϊας, χρησιμοποιείται για τις συγκολλήσεις, και για λιώσιμο μετάλλων. Ένας ερασιτέχνης όμως μπορεί να προμηθευτεί άλλες συσκευές με τις οποίες θα μπορεί να κάνει συγκολλήσεις με απόλυτη ασφάλεια.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...