• Αυτόματα ρολόγια - κουρδιστά ρολόγια

  Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

  1) Ποιο ρολόι ονομάζεται αυτόματο?
  Αυτόματο ονομάζεται το ρολόι το οποίο παίρνει την ενέργειά του για να λειτουργήσει, από την καθημερινή κίνηση του χεριού αυτού που το φοράει. Το ρολόι αυτό είναι μηχανικό, δηλαδή έχει ελατήρια γρανάζια κ.λ.π. και όχι ηλεκτρονικό (Quartz). Η ονομασία «αυτόματο» δόθηκε γιατί για τη λειτουργία του δε χρειάζεται ο χρήστης να κάνει κάποια ξεχωριστή δουλειά. Το ρολόι λειτουργεί μόνο του αν το φοράς.

  2) Ποιο ρολόι ονομάζεται κουρδιστό?
  Κουρδιστό ονομάζεται το ρολόι που παίρνει την ενέργειά του για να λειτουργήσει με κούρδισμα, δηλαδή με στρίψιμο της κορώνας (κουρδιστήρι)

  3) Ποια ρολόγια ονομάζονται “Perpetual”
  Perpetual (διαρκής, αέναος, αδιάκοπος) ονομάζει η εταιρία Rolex τα ρολόγια που όλοι οι υπόλοιποι ονομάζουν αυτόματα. Για τα αυτόματα ρολόγια υπάρχει και η ονομασία self – wind (αυτοκούρδιστο). Δηλαδή οι τρεις λέξεις Automatic, Perpetual, και Self – wind σημαίνουν όλες το ίδιο πράγμα.

  4) Πως ακριβώς λειτουργούν τα αυτόματα ρολόγια?
  Στο κέντρο του μηχανισμού του ρολογιού υπάρχει ένα βαρίδι που ονομάζεται ρότορας. Ο ρότορας είναι προσαρμοσμένος σε έναν άξονα περιστροφής γύρω από τον οποίο μπορεί να περιστρέφεται. Με την παραμικρή κίνηση του σώματος και του χεριού η περιστροφή του ρότορα γύρω από τον άξονα περιστροφής, κουρδίζει το κεντρικό ελατήριο του ρολογιού, με τον τρόπο που το κουρδίζουμε χειροκίνητα στην περίπτωση των κουρδιστών ρολογιών.

  5) Ποιος είναι ο εφευρέτης του αυτόματου ρολογιού?
  Τον πρώτο αυτόματο μηχανισμό κατασκεύασε ο ελβετός ωρολογοποιός Abraham-Louis Perrelet την μακρινή εποχή του 1770. Ο μηχανισμός αυτός δε είχε μεγάλη απήχηση γιατί τα ρολόγια της εποχής ήταν ρολόγια τσέπης. Η κίνηση του ρολογιού στην τσέπη ήταν περιορισμένη και τα ρολόγια δεν κουρδίζονταν επαρκώς. Πολλές βελτιώσεις έγιναν τα επόμενα χρόνια από πολλούς μεταξύ των οποίων και ο Abraham-Louis Breguet. Τον αυτόματο μηχανισμό στη σημερινή εποχή εισήγαγε το 1931 η εταιρία Rolex και ο μηχανικός της Emile Borer. Την εποχή εκείνη κυριαρχούσαν τα κουρδιστά ρολόγια.
  Το 1986 η Ιαπωνική εταιρία Seiko πρότεινε ένα μηχανισμό που είναι ενδιάμεσος μεταξύ quartz και αυτόματου και ονομάστηκε kinetic. Ο μηχανισμός του kinetic είναι quartz αλλά δεν παίρνει ενέργεια για να λειτουργεί από μπαταρία όπως τα υπόλοιπα quartz. Η ενέργεια δίνεται από ένα μηχανισμό με ρότορα όπως στα αυτόματα ρολόγια. Με την κίνηση του χεριού μας ο ρότορας φορτίζει μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία, και δεν τεντώνει ελατήριο όπως στα παραδοσιακά αυτόματα ρολόγια. Έτσι το kinetic είναι quartz αλλά δεν χρειάζεται μπαταρία.


  6) Γιατί κυκλοφορούν όλο και περισσότερα αυτόματα ρολόγια?
  Όταν κυκλοφόρησαν τα ρολόγια με μηχανισμό quartz στην δεκαετία του 1970, όλοι ήταν σίγουροι ότι οι προηγούμενες τεχνολογίες, τα αυτόματα και τα κουρδιστά ρολόγια θα περνούσαν στην ιστορία. Τα ρολόγια quartz ήταν πιο ακριβή, πιο ελαφριά, πιο φθηνά. Στα τέλη του 1980 όμως, όταν τα ρολόγια quartz παράγονταν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια κομμάτια ετησίως πολλοί άρχισαν να αναζητούν την αισθητική και τεχνολογική καινοτομία που μπορούν να προσφέρουν τα μηχανικά ρολόγια. Μετά το 2000 μπορούμε να πούμε ότι έγιναν μόδα, και συνεχώς καινούργιες εταιρίες δοκιμάζονται σε αυτό το χώρο.

  7) Γιατί τα αυτόματα ρολόγια έγιναν πάλι δημοφιλή?
  Ο μηχανισμός quartz είναι ένας κρύσταλλος χαλαζία που με ηλεκτρονικό τρόπο γράφει την ώρα σε ένα καντράν. Η μόνη τροποποίηση που έγινε από την εφεύρεση του μέχρι σήμερα είναι ότι προστέθηκε πλάκα και δείκτες ώστε η ώρα να διαβάζεται με τον τρόπο που γνώριζαν οι άνθρωποι. Τα μηχανικά ρολόγια αντίθετα εξελίσσονται συνεχώς επί αιώνες . Σε πολλούς φαίνεται γοητευτικό που εκατοντάδες εξαρτήματα συναρμολογημένα από ανθρώπινο χέρι, συνεργάζονται με πολύ μεγάλη ακρίβεια και μετράνε τον χρόνο. Εξάλλου τα ρολόγια αυτά δεν χρειάζονται μπαταρίες για να λειτουργήσουν, και δεν μολύνουμε το περιβάλλον με τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Παρότι τα αυτόματα ρολόγια είναι λιγότερο ακριβή από τα ηλεκτρονικά οι περισσότεροι δεν ενοχλούνται για τη διαφορά δευτερολέπτων που προκύπτει μέσα στην εβδομάδα.

  8) Κοστίζουν ακριβά τα αυτόματα ρολόγια?
  Οπωσδήποτε κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα quartz που πουλιούνται στο super market με 3 €. Είναι γεγονός επίσης πως η τιμή των συλλεκτικών αυτόματων ρολογιών δεν έχει οροφή. Μπορεί να φτάσουν εκατοντάδες χιλιάδες €. Όμως υπάρχουν αξιόπιστα αυτόματα ρολόγια σε τιμές πολύ κάτω από τα 1000 €

  9) Πόσες ώρες λειτουργεί ένα αυτόματο ρολόι ακίνητο
  36 έως 48 ώρες είναι ένας μέσος χρόνος για ένα πλήρως φορτισμένο αυτόματο ρολόι μέχρι να σταματήσει. Υπάρχουν αυτόματοι μηχανισμοί που λειτουργούν ακίνητοι επί 100 ώρες.

  10) Πότε πρέπει να γίνεται service στο αυτόματο ρολόι.
  Οι κατασκευαστές μιλούν για 3 έως 5 χρόνια. Αν όμως το ρολόι έχει αξιώσεις καταδυτικού ρολογιού, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο service

  https://www.europastar.com/europastar/watch_tech/automa.jsp#anchor97104


   

 • Στην ίδια κατηγορία
  Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...