• Κατασκευή χρυσού δαχτυλιδιού με πέτρα

    Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

    Θα παρουσιάσουμε πως γίνεται η κατασκευή ενός χειροποίητου χρυσού δαχτυλιδιού με πέτρα.. Επεξηγώ ξανά την έννοια του χειροποίητου. Στην κατασκευή μας δεν θα χρησιμοποιήσουμε χυτά μέρη ή πρεσαριστά. Κάθε τμήμα του δαχτυλιδιού θα κατασκευαστεί στον πάγκο μας. Εννοείται ότι την πέτρα θα την προμηθευτούμε από το εμπόριο.
     

    ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ


     

    Ξεκινάμε από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην κατασκευή μας. Πάνω αριστερά υπάρχει το χρυσό έλασμα που θα χρησιμοποιηθεί για πάτος της πέτρας. Δεξιά βλέπουμε το πλακέ σύρμα του καστονιού που θα περιβάλλει την πέτρα, και κάτω βλέπουμε το στρογγυλό σύρμα με το οποίο θα φτιάξουμε την γάμπα.

     

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΝΙΟΥ

    Ξεκινάμε κόβοντας από το πλακέ σύρμα ένα κομμάτι στο μήκος της περιφέρειας της πέτρας. Το καμπυλώνουμε προσεκτικά δίνοντας στο σύρμα το οβάλ σχήμα της πέτρας, και φέρνουμε σε επαφή τα δύο άκρα του για να τα κολλήσουμε σωστά.

     

    Αφού δημιουργήσαμε το οβάλ σχήμα το ακουμπάμε σταθερά πάνω στο πυρότουβλο στον πάγκο μας , και τοποθετούμε στη ραφή ένα κομματάκι χρυσή κόλληση, και βόρακα. Μετά θα πυρώσουμε το καστόνι με το φλόγιστρο μέχρι να φτάσει στην θερμοκρασία στην οποία θα πραγματοποιηθεί η συγκόλληση.

     

     

    Μετά την συγκόλληση περνάμε το καστόνι στον ειδικό οβάλ τουρμπουλέ (κάτω στη φωτογραφία) και το χτυπάμε προσεκτικά με την ματσόλα (πάνω στη φωτογραφία) ώστε να αποκτήσει το τέλειο οβάλ σχήμα και να περιβάλλει την πέτρα.

     

     

     Όσο πιο καλά ταιριάξει το καστόνι γύρω από την πέτρα τόσο πιο εύκολη θα γίνει στη συνέχεια η εργασία του καρφώματος.



     

    Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε τον πάτο που θα ακουμπάει η πέτρα. Κόβουμε ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι από το χρυσό έλασμα, λίγο μεγαλύτερο από το καστόνι που έχουμε κατασκευάσει, ακουμπάμε το καστόνι πάνω στον πάτο, και αφού προσθέσουμε συγκολλητικό κράμα και βόρακα, προχωράμε στην συγκόλληση του καστονιού με τον πάτο.

    Μετά την συγκόλληση το καστόνι με τον πάτο έχουν την όψη που φαίνεται στη φωτογραφία λόγω των οξειδώσεων, του κολλημένου βόρακα, κ.λ.π. Τώρα θα επεξεργαστούμε αυτό το κομμάτι, θα το βάλουμε σε διάλυμα θεικού οξέος (άσπριση) για να καθαρίσει, θα κόψουμε με τη σέγα προσεκτικά τον πέτο ακριβώς στην περίμετρο του καστονιού, και θα λειάνουμε την όλη κατασκευή με γυαλόχαρτα.

     

      Στην φωτογραφία αυτή βλέπουμε το ολοκληρωμένο πλέον καστόνι με τον πάτο του, κοιτώντας το από το πλάι.

     

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΑΜΠΑΣ

     

    Συνεχίζουμε με την κατασκευή της γάμπας (του κάτω μέρους του δαχτυλιδιού που έρχεται σε επαφή με το δάχτυλο).Κόβουμε κατ αρχήν δύο κομμάτια από το στρογγυλό σύρμα, σε μήκος ίσο με την περίμετρο της γάμπας. Η γάμπα θα κατασκευαστεί από δύο κομμάτια στρογγυλό σύρμα, τα οποία θα κολληθούν μεταξύ τους.

     

    Ενώνουμε προσεκτικά τις άκρες των συρμάτων, και σχηματίζουμε δύο κλειστά σχήματα για να κάνουμε τις συγκολλήσεις. Η συγκόλληση γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, προσθέτουμε στην ένωση ένα κομματάκι χρυσή κόλληση, βόρακα και πυρώνουμε.

     

     

    Αφού κολληθούν σωστά τα δύο σύρματα, περνάμε το καθένα από αυτά στον στρογγυλό τουρμπουλέ, και χτυπώντας τα με τη ματσόλα τους δίνουμε ένα τέλειο κυκλικό σχήμα.

     

     

    Μετά το χτύπημα στον τουρμπουλέ παίρνουμε δύο στρογγυλά βεράκια. Ακουμπάμε τα βεράκια με τον τρόπο που φαίνεται στο σχήμα πάνω σε ένα λείο τραπέζι, πάνω στο οποίο υπάρχει ένα γυαλόχαρτο. Τρίβουμε πέρα δώθε με το χέρι μας το βεράκι πάνω στο γυαλόχατο. Το βεράκι θα γίνει λείο από την πλευρά που ακουμπάει στο γυαλόχαρτο.

     

     

    Συγκολλάμε μεταξύ τους τα δύο βεράκια φέρνοντας σε επαφή τις πλευρές τους που λειάναμε με το γυαλόχαρτο. Έτσι ολοκληρώνουμε και την κατασκευή της γάμπας.

    ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΜΠΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤΟΝΙ

     

    Στη φάση αυτή έχουμε στη διάθεση μας, το καστόνι με τον πάτο του (αριστερά) και την γάμπα (δεξιά)

     

     

    Ξεκινάμε λιμάροντας την γάμπα, για να δημιουργήσουμε στο πάνω μέρος της μία επίπεδη επιφάνεια πάνω στην οποία θα κολληθεί το καστόνι.

     

     

    Κεντράρουμε προσεκτικά το καστόνι πάνω στη γάμπα, και προχωράμε στη συγκόλληση των δύο μερών με τη γνωστή διαδικασία, συγκολλητικό κράμα, βόρακας, φωτιά. Μετά την συγκόλληση ρίχνουμε το δαχτυλίδι στην άσπριση για να καθαρίσει.

     

    Αφού ετοιμάστηκε το μεταλλικό κομμάτι του δαχτυλιδιού, τοποθετούμε τον οπάλιο, και τον στερεώνουμε (καρφώνουμε). Το κάρφωμα γίνεται με χτύπημα στο χείλος του χρυσού καστονιού, με ένα σφυράκι, ώστε να εγκλωβίσει με ασφάλεια τον οπάλιο.

    Τις φωτογραφίες τις πήραμε απο το site  www.opalopal.com

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...