• Κοσμήματα με χάντρες - Τα βασικά εξαρτήματα και υλικά κοσμημάτων

  Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009

  Κάποια εξαρτήματα που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες είναι τα ακόλουθα:

  Συνδετικά κρικάκια

  Πουλιούνται έτοιμα σε διάφορες διαμέτρους και με διάφορα πάχη σύρματος ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνουμε. Ένα μέσο πάχος σύρματος είναι 1 mm, και μία μέση διάμετρος κρίκου (εσωτερική) είναι 5 mm. Στον χώρο εργασία μας πρέπει να έχουμε πολλά μεγέθη.

   

  Κουμπώματα - Παπαγαλάκια

  Το παπαγαλάκι είναι το πιό συνηθισμένο κούμπωμα για κολέ και βραχιόλια. Υπάρχουν πολλοί ακόμη τύποι κουμπωμάτων κάπόια από τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

  Γράνες

  Είναι ένα κομμάτι σύρμα που στην άκρη του έχει μία γράνα, δηλαδή ένα μικρό εξόγκωμα (ένα κεφαλάκι) που λειτουργεί σαν stop. Στις γράνες περνάμε συνήθως μία χάντρα προκειμένου να την κρεμάσουμε από κάπου. Το σύρμα της γράνας συνήθως έχει πάχος 0,5 mm.

  Μπορούμε αντί για γράνα να κατασκευάσουμε εύκολα με σκληρό σύρμα 0,5 mm. Με ένα μυτοτσίμπιδο στρίβουμε την άκρη του σύρματος και δημιουργούμε ένα κρικάκι. Αυτό λειτουργεί σαν stop όπως η γράνα αλλά μπορεί να κρεμαστεί από αυτό ένα άλλο στοιχείο.Με τον τρόπο αυτό έχουμε πιο χαμηλό κόστος σε σχέση με τις γράνες.

   

  Ακροδέκτες

  Χρησιμοποιούνται για τελείωμα σε βραχιόλια και κολιέ. Μπορούν να εφαρμοστούν σε ατσαλόσυρμα, μεταξοκλωστή και πετονιά.Μόλις τελειώσουμε την κατασκευή μας κλείνουμε τον ακροδέκτη εγκλοβίζοντας το ατσαλόσυρμα και σταθεροποιούμε την κατασκευή. Από τον κρίκο του ακροδέκτη μπορούμε να περάσουμε το κούμπωμα, π.χ. ένα παπαγαλάκι (φωτό κάτω)

  Υπάρχει μία ποικιλία ακροδεκτών κλειστή που χρησιμοποιούνται συνήθως για κατασκευές με δέρμα. Το δέρμα μπαίνει μέσα στη σαρνιέρα (στο κυλινδρικό κομμάτι του ακροδέκτη) και στερεώνεται με κόλλα. (φωτό κάτω δεξια)

   
     

  Καρλότες

  Είναι εξαρτήματα που έχουν την ίδια χρήση με τους ακροδέκτες. Τοποθετούνται στο τέλος του βραχιολιού η του κολιέ, και πριν το κούμπωμα. Οι καρλότες εφαρμόζονται σε μεταξοκλωστή και πετονιά. Στις τρείς κάτω φωτογραφίες βλέπουμε πως εφαρμόζεται η καρλότα στο τελείωμα ενός κολιέ ή ενός βραχιολιού.

   
   
  Ο κόμπος που έχουμε φτιάξει στην μεταξοκλωστή, κρύβεται μέσα στις δύο μπόκολες (ημισφαίρια) της καρλότας.

  Πρώτα κάνουμε τον κόμπο, μετά περνάμε την καρλότα (1), εν συνεχεία περνάμε τις χάντρες (2), και τέλος κλείνουμε με την πένσα την καρλότα καλύπτοντας τον κόμπο (3).

  Γατζάκια για σκουλαρίκια κρεμαστα

  Είναι το εξάρτημα που περνιέται στο αυτί. Από το κρικάκι του κρέμεται το σώμα του σκουλαρικιού.

  Μπορούμε να κατασκευάσουμε γατζάκια μόνοι μας αν δε θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα έτοιμα.
   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...