• Κοσμήματα με χάντρες - Βασικός εξοπλισμός - Εργαλεία

  Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

  Θα κάνουμε μία περιγραφή του στοιχειώδους εξοπλισμού, και των απαραίτητων πρώτων υλικών που θα χρειαστούν για κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες.

  Πένσες - Κοφτάκια

  Για αρχή πρέπει να αγοραστούν 3 πενσάκια και ένα κοφτάκι..

  Το πρώτο θα είναι ένα στρογγυλό μυτοτσίμπιδο με μακρόστενες σιαγόνες κωνικού σχήματος, για να κατασκευάζουμε θηλειές, κρίκους κ.λ.π.


  Το δεύτερο θα είναι ένα πλακέ πενσάκι για να κάνουμε γωνίες και για συγκράτηση των συρμάτων. 


  Το τρίτο θα είναι ένα πενσάκι με οδοντωτές σιαγόνες που είναι απαραίτητο για δύσκολες περιπτώσεις συγκράτησης σύρματος και συμπίεσης των εξαρτημάτων.  Απαραίτητο είναι ένα κοφτάκι για να κόβουμε τα σύρματα το ατσαλόσυρμα, και την πετονιά.
  Σύρμα - Ατσαλόσυρμα
  Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται για το πέρασμα των χαντρών είναι σύρμα (ασημένιο ή χάλκινο), ατσαλόσυρμα, πετονιά και μεταξοκλωστή.

  Σύρμα
  Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία συρμάτων σε διάφορες σκληρότητες, διατομές και πάχη.
  Ξεκινώντας από την σκληρότητα, στην ελληνική αγορά υπάρχουν δύο ποιότητες μαλακό και σκληρό σύρμα, ενώ σε μεγαλύτερες αγορές υπάρχουν και ενδιάμεσες σκληρότητες.
  Όσον αφορά την διατομή του σύρματος, υπάρχουν σύρματα στρογγυλά, μισοστρόγγυλα και τετράγωνα. Στην πράξη σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται το στρογγυλό σύρμα.

  Το υλικό του σύρματος μπορεί να είναι μπρούτζος, χαλκός, αλπακάς, ασήμι ή χρυσό. Η επιλογή μας γίνεται με βάση την αισθητική αλλά και τα χρήματα που διαθέτουμε. Το ασημένιο και χρυσό σύρμα είναι πολύ ακριβότερα από τα υπόλοιπα.

      

  Στρογγυλό, μισοστρόγγυλο, και τετράγωνο σύρμα σε μεγέθυνση.

  Τέλος σχετικά με τα πάχη του σύρματος, ξεκινάνε από 0,3 του χιλιοστού, και φτάνει μέχρι 1,6 χιλιοστά, και πιο παχύ ακόμη. Στην πράξη μεγαλύτερη εφαρμογή έχουν τα πάχη από 0,7 του χιλιοστού μέχρι 1,2 χιλιοστά.

  ΑΤΣΑΛΟΣΥΡΜΑ

  Είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες. Το ατσαλόσυρμα για κοσμήματα κυκλοφορεί στην αγορά σε πάχη από 0,2 του χιλιοστού, μέχρι 1,2 χιλιοστά. Στην πράξη χρησιμοποιούνται περισσότερο τα πάχη από 0,35 του χιλιοστού, μέχρι 0,6 του χιλιοστού.

  Το ατσαλόσυρμα είναι ασφαλώς πολύ ανθεκτικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει ατσαλοσύρματα με πλαστική επικάλυψη και έτσι δημιουργούν υφή φιλική στο δέρμα. Επίσης κυκλοφόρησαν χρωματιστά ατσαλοσύρματα όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δίνουν την δυνατότητα για πολλούς και πετυχημένους συνδυασμούς.


  ΜΕΤΑΞΟΚΛΩΣΤΕΣ
  Είναι κλωστές πολύ ανθεκτικές δηλαδή κόβονται πού δύσκολα. Χρησιμοποιούνται όταν κυρίως ενδιαφερόμαστε για ένα υλικό μαλακό και εύκαμπτο. Κυκλοφορούν σε πολλά χρώματα και πάχη.

  ΠΕΤΟΝΙΑ
  Είναι η γνωστή διάφανη νάιλον κλωστή που χρησιμοποιείται στο ψάρεμα. Είναι αρκετά ανθεκτικό υλικό και το χρησιμοποιούμε όταν μας ενδιαφέρει η διαφάνεια και το χαμηλό κοστολόγιο, γιατί η πετονιά είναι πολύ φτηνό υλικό.
   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...