• Κοσμηματα με χάντρες - Εισαγωγή

  Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

  Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων είναι κατά κανόνα πολύπλοκες και απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και χώρο. Ο πιο απλός τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος να κατασκευάζει κοσμήματα και να έλθει σε μία πρώτη επαφή με τον χώρο αυτό είναι τα απλά κοσμήματα που γίνονται με χάντρες, περασμένες σε σύρμα, ή ατσαλόσυρμα ή πετονιά.


  Οι χάντρες που  χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτού του τύπου κοσμημάτων, είναι γυάλινες, μεταλλικές, κεραμικές, ξύλινες, συνθετικές ή από ημιπολύτιμες πέτρες, γυαλισμένες και φινιρισμένες, πάντα με μία διαμπερή τρύπα και έτοιμες για χρήση .


  Χειροποίητες χάντρες από γυαλί

  Στην απλή μορφή ενός τέτοιου κοσμήματος, οι χάντρες που θα επιλεγούν περνιούνται η μία δίπλα στην άλλη μέσα στο σύρμα ή την πετονιά στο μήκος του κοσμήματος που θα φτιάξουμε, π.χ. σε ένα βραχιόλι 20 cm, σε κολιέ 45 cm. Για το τελείωμα πουλιούνται ειδικά εξαρτήματα για να σταθεροποιούν την κατασκευή, και τα απαραίτητα κουμπώματα.


  Σε πολλές χώρες το χόμπι αυτό είναι πολύ διαδεδομένο. Πχ. στις Η.Π.Α. το beading jewelry, όπως λέγεται η κατασκευή κοσμημάτων από χάντρες, έχει εκατομμύρια οπαδούς. Είναι ένα χόμπι που έχει ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν. Και σε κάθε πόλη υπάρχουν μαγαζιά που πουλάνε χάντρες, εξαρτήματα ειδικά βιβλία και περιοδικά, από τα πολλά σχετικά που κυκλοφορούν.


  Τα τελευταία χρόνια βρίσκει και στην Ελλάδα η δραστηριότητα αυτή μεγάλη ανάπτυξη. Υπάρχουν μαγαζιά που μπορεί να βρεις χιλιάδες είδη χαντρών, από τις πιο προσιτές οικονομικά, μέχρι κορδόνια με ακριβές πολύτιμες πέτρες. Και επίσης μεταλλικές χάντρες από φθηνά υλικά όπως π.χ. ζάμακ, η πιο ακριβές π.χ. από ασήμι.

  Ένα βραχιόλι κατασκευασμένο από χάντρες που περάστηκαν σε πετονιά, δύο μεταλλικά στοιχεία για κούμπωμα, και διάφορα όστρακα κρεμασμένα

  Ο εξοπλισμός που απαιτείται για να ξεκινήσει κάποιος να φτιάχνει κοσμήματα με χάντρες είναι ελάχιστος. Συγκεκριμένα με τρία πενσάκια και ένα κοφτάκι για σύρμα μπορεί να γίνει η αρχή. Αν βέβαια κάποιος αποφασίσει να συνεχίσει και να προσπαθήσει για πιο πολύπλοκες κατασκευές, θα πρέπει να προμηθευτεί επιπλέον εξοπλισμό.
   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...