• Η Μαγεία των Κρυστάλλων

  Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019

  H Adele έχει αποκαλύψει ότι κρατά στις παλάμες της κρυστάλλους όταν τραγουδά στη σκηνή, ενώ η  Miranda Kerr, η οποία φιλτράρει τα προϊόντα περιποίησης Kora Organics μέσα από ροζ χαλαζία, κρύβει ένα μικρό κρύσταλλο σε σχήμα καρδιάς μέσα στο στηθόδεσμό της. Τα Jade rollers για το πρόσωπο, έχουν κατακλύσει το Instagram και αποτελούν ένα εργαλείο ομορφιάς που δεν πρέπει να λείπει από κανένα γυναικείο μπουντουάρ. Οι μυστικές δυνάμεις των κρυστάλλων είναι ευρέως διαδεδομένες, και μάλλον υπάρχει λόγος γι’αυτό…

  Τι γνωρίζουμε για τους κρυστάλλους;

  Η επιστήμη και ο μυστικισμός τέμνονται σε αυτό το σημείο: Οι κρύσταλλοι χρονολογούνται εκατομμύρια χρόνια πριν καθώς διαμορφώθηκαν κατά το αρχικό στάδιο της δημιουργίας της γης.  Οι κρύσταλλοι προσέλκυσαν την προσοχή των ανθρώπων από την απαρχή του κόσμου και τους χρησιμοποιούσαν για τελετές ταφής, θεραπευτικές τελετουργίες, πρακτικές μαντείας, πνευματική πρόοδο, ή απλώς ως διακοσμητικά στοιχεία που υποδήλωναν κάποια δύναμη.  Οι πρόγονοί μας γνώριζαν, διαισθητικά, ότι φορώντας έναν κρύσταλλο, η ενέργεια της πέτρας μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα ανθρώπινα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επιφέροντας ενεργειακές αλλαγές.  Από τους Αζτέκους έως τους γιατρούς της Aγιουβέρδα, όλοι πίστευαν ότι αυτές οι ημι-πολύτιμες πέτρες κατείχαν θεραπευτικές δυνάμεις. 

  “Σήμερα οι άνθρωποι έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να συγχρονιστούν με τον ίδιο τους τον εαυτό και με τις ανεπαίσθητες ενέργειες γύρω τους,” εξηγεί η πνευματική θεραπεύτρια Holly Star και go-to γκουρού των κρυστάλλων της Miranda Kerr. “Όλοι θέλουμε να επιφέρουμε αλλαγές και οι κρύσταλλοι είναι το εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει.”

  Κι ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί έγκυρες μελέτες οι οποίες να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι οι κρύσταλλοι εκμπέμπουν δονήσεις που επηρεάζουν το μυαλό και το σώμα μας, κάποια ορυκτά είναι αγωγοί της ενέργειας. 

  Επιστημονικά, οι κρύσταλλοι αποτελούν την πιο ομαλή δομή που υπάρχει στη φύση, που σημαίνει ότι έχουν τη χαμηλότερη ποσότητα εντροπίας (στη φυσική αποτελεί μονάδα μέτρησης της δυσλειτουργίας ενός συστήματος). Οι κρύσταλλοι είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε ενεργειακό ερέθισμα γύρω τους, εκπέμποντας συγκεκριμένες συχνότητες ταλάντωσης. Ο τρόπος που είναι ισοσταθμισμένοι, οι συχνότητες που εκπέμπουν και η ικανότητά τους να αποθηκεύουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών καθιστά τους κρυστάλλους απαραίτητους και στις σύγχρονες τεχνολογίες.

  Το 1880, ο Γάλλος φυσικός Pierre Curie (σύζυγος της Marie) ανακάλυψε ότι η πίεση σε διάφορους κρυστάλλους -συμπεριλαμβανομένου του χαλαζία, του τοπάζ και της τουρμαλίνης – μπορούσε να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια. Το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται Πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο, είναι ο λόγος που οι κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται ως βασικά στοιχεία σε υπολογιστές, τηλεοπτικές οθόνες, iPhone και δορυφόρους. Περιορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κρύσταλλοι μπορούν να αυξήσουν την αλκαλικότητα του νερού – έτσι οι κατασκευαστές των μπουκαλιών VitaJuwel, που εκθέτουν το H2O σε ορυκτά όπως η αβεντουρίνη και το χαλκηδόνιο, ίσως έχουν ανακαλύψει κάτι.

  Υπάρχουν επίσης,  ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη της χρήσης κρυστάλλων στην περιποίηση του δέρματος πέραν του επεξεργασμένου χαλαζία που συχνά βρίσκουμε στα απολεπιστικά προϊόντα. Η μαγνητισμένη τουρμαλίνη, για παράδειγμα – ένα βασικό συστατικό του προϊόντας La Mer The Cleansing Foam – ενεργοποιεί το δέρμα ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού και να ενισχύσει την κυκλοφορία. Κρύσταλλος επίσης χρησιμοποιείται στο Nurse Jamie Uplift Massage Beauty Roller, όπου 24 ορυκτά τουρμαλίνης μιμούνται ένα ενεργοποιητικό μασάζ.

  Ποιος κρύσταλλος είναι κατάλληλος για εμένα;

  Κάθε κρύσταλλος έχει διαφορετικές ιδιότητες, εξαρτάται λοιπόν από το τι ακριβώς ψάχνετε. Κάποια ορυκτά μπορεί να είναι καλύτερα για τη θεραπεία του σώματος ή την ενεργοποίηση της διαίσθησης κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία ή ακόμα και σε οικοδομικές κατασκευές.

  Τα πάντα φέρουν ενέργεια μέσα τους. Αυτό που θέλετε από τον κρύσταλλό σας είναι να έχει την πιο θετική και καθαρή ενέργεια. Πάντοτε πρέπει να ρωτάτε από πού προέρχονται οι κρύσταλλοι, πώς έχουν συλλεχθεί και ποια είναι η φυσική ιστορία του ορυκτού που επιλέγετε. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το εξής: Εάν ο κρύσταλλος ανήκει σε εσάς και είναι “δικός σας”, τότε θα σας “μιλήσει”. Το ορυκτό μπορεί να θερμαίνεται ενώ το κρατάτε, να στέλνει μουδιάσματα στο χέρι σας, ή να νοιώθετε ένα τρίτο μάτι γύρω σας. Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας. Εάν δεν νοιώθετε καλά με τον κρύσταλλό σας, τότε δεν είναι για σας.

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενσωματώσουμε τους κρυστάλλους στην καθημερινότητά μας. Πολλοί άνθρωποι – και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων –  έχουν προχωρήσει ένα βήμα μπροστά. Προσλαμβάνουν εταιρείες σχεδιασμού όπως την εταιρεία The Cristalline, που διακόσμησε τον εσωτερικό χώρο της μέκκας των φυσικών προϊόντων στη Νέα Υόρκη, το CAP, και να εγχύσει στο χώρο κρυσταλλική ενέργεια. “Έχοντας κρυστάλλους γύρω μας είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθούμε με τη φύση, το οποίο μας γειώνει”, εξηγεί η Rashia Bell, συν-ιδρύτρια της Cristalline. “Και ακόμα κι αν δεν αντιλαμβάνεστε την ενέργεια, αλλά όταν κοιτάτε έναν κρύσταλλο σας κάνει να νοιώθετε καλά, αυτό αρκεί – έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.”

  Πράγματι λοιπόν, όσον αφορά στους θεραπευτικούς κρυστάλλους, η δύναμη των ορυκτών αυτών μπορεί να είναι μόνο στο μυαλό μας. Έστω όμως και μια στιγμή συγκέντρωσης σε αυτούς μας κάνει να νοιώθουμε λίγο πιο επικεντρωμένοι ή μας προσφέρει μια στιγμή ηρεμίας, που μπορεί να είναι πολυτιμότερη από τους κρυστάλλους αυτούς καθ’αυτούς.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...