• Ποιός θα αγοράσει τα κλεμμένα κοσμήματα της Kim

  Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

  Αν αναρωτιέστε πώς θα «σκοτώσουν» τα κοσμήματα συνολικής αξίας 10 εκατ. δολαρίων που άρπαξαν οι ληστές από το διαμέρισμα της Kim Kardashian στο Παρίσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

  Υπάρχουν τρόποι, αν και η πώληση των συγκεκριμένων κλοπιμαίων στην αγορά δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα και το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αρχές διεθνώς.

  Παρότι δεν είναι ακόμη γνωστή η ακριβής λεία της συμμορίας, οι γαλλικές αρχές κάνουν λόγο για ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων, αξίας 4,5 εκατ. δολαρίων, το οποίο χάρισε ο Kanye West στην Kim το 2013.   

  Το τεράστιο διαμάντι, οι κλέφτες λογικά θα το τεμαχίσουν σε μικρότερα διαμάντια για να το πουλήσουν χωρίς να «καρφωθούν», εξηγεί ο Lee Henderson, αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών SaferGems που ειδικεύεται στην παράνομη διακίνηση πολύτιμων λίθων. «Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολο να το πουλήσουν. Κανείς δεν θα θέλει να μπλέξει», συμπληρώνει.

  Όπως σημειώνει ο Henderson, σε αυτές τις περιπτώσεις διανέμονται φωτογραφίες των κλοπιμαίων σε όλα τα νόμιμα σημεία αγοραπωλησίας πολύτιμων λίθων. Αυτός σημαίνει ότι οι κλέφτες δεν μπορούν να διαθέσουν τα κοσμήματα στην αρχική τους μορφή γιατί θα στοχοποιηθούν.

  Το πιθανότερο είναι να τα σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια και να τα πουλήσουν χωριστά, χωρίς όμως να χάσουν οι λίθοι την αξία τους. Στην περίπτωση των κοσμημάτων από πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό και λευκόχρυσο, η συνήθης πρακτική είναι να λιώνουν τα μέταλλα και μετά να τα πωλούν ως πρώτη ύλη.

  Ο Henderson εκτιμά ότι οι ληστές –που σύμφωνα με πολλούς είναι η θρυλική συμμορία «Ροζ Πάνθηρες» που έχει φέρει σε πέρας και άλλες ληστείες τέτοιου είδους– έχουν ήδη εντοπίσει τον μεσάζοντα που θα αναλάβει να διαθέσει την πολύτιμη λεία τους στην αγορά.

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, που τα κοσμήματα ανήκαν σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες σταρ παγκοσμίως, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. «Αν μη τι άλλο, θα είναι δύσκολο να τα ξεφορτωθούν», εξηγεί ο Henderson. Ο ίδιος πιστεύει, πάντως, ότι δύσκολα οι αρχές θα καταφέρουν να εντοπίσουν τα κοσμήματα –εκτός εάν κάποιο από αυτά ή τους λίθους είναι πραγματικά σπάνιο ή μοναδικό.

  Πώς να προστατέψετε τα πολύτιμα κοσμήματά σας

  Για όσους έχουν στη διάθεσή τους πολύτιμα κοσμήματα που μπορεί μια μέρα να πέσουν στα χέρια ληστών, ο Henderson συνιστά από τους κατόχους να τα έχουν φωτογραφήσει, ώστε να μοιραστεί άμεσα το υλικό στους εμπόρους σε περίπτωση κλοπής.

  Επίσης, τα κοσμήματα μπορούν να σημανθούν με λέιζερ, χωρίς η σήμανση να είναι ορατή με γυμνό μάτι. Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν ανεπιφύλακτα αυτή τη λύση σε όσους έχουν στην κατοχή τους πολύτιμα κοσμήματα, καθώς το ειδικό σημάδι είναι αδιάβροχο και ορατό μόνο με υπεριώδη ακτινοβολία.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...