• Από το Ερμιτάζ στο Μουσείο της Ακρόπολης

    Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016

    Τρία χρυσά σκυθικά έργα τέχνης μεγάλης ομορφιάς και αξίας, θα εκτίθενται από το πρωί της Παρασκευής στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Σε τρεις χωριστές προθήκες που τοποθετούνται στο ισόγειο, τα αρχαία θα μαγεύουν τον επισκέπτη και θα τον βοηθούν να κατανοήσει τον πολιτισμό ενός δυνατού και πολεμόχαρου λαού, όπως οι Σκύθες. Στον ίδιο χώρο θα προβάλλεται ειδικό ντοκιμαντέρ που θα μιλά για τους Σκύθες και την επιρροή που είχαν δεχτεί από την αρχαία Ελλάδα.

    Πρόκειται για δάνειο από το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο προσφέρεται από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο στο Μουσείο Ακροπόλεως ως αντίδωρο. Το ελληνικό μουσείο έστειλε στο ρώσικο μια Κόρη ως προάγγελο της ελληνικής έκθεσης για το Βυζάντιο. Η γλυπτή γυναικεία μορφή, που χρονολογείται στο 530-510 π.Χ., θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα αυτού του τύπου, ενώ ξεχωρίζει χάρη στους κοκκινωπούς βοστρύχους της.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ. Σ. του Μουσείου κ. Δημήτρη Παντερμαλή, έχει ζητηθεί  η Κόρη, που είναι εμβληματικό έργο της ελληνικής αρχαϊκής περιόδου, να εκτεθεί μόνη της σε κάποια αίθουσα. Επίσης, θα είναι εμφανές πως πρόκειται για δάνειο, όπως άλλωστε θα γίνει και με τους σκυθικούς θησαυρούς.

    Τα τρία χρυσά τεχνουργήματα σκυθικής προέλευσης –μία φιάλη, ένα αγγείο κι ένα περιλαίμιο– ανήκουν στον 4ο αιώνα π.Χ. Έχουν εντοπισθεί στον βασιλικό τάφο Kul Oba της Κριμαίας,  και όπως λένε οι επιστήμονες, φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες του Πόντου με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.  Πιθανή προέλευση των τεχνιτών, ήταν το Παντικάπαιο, ελληνική αποικία στην Κριμαία.

    Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.

    Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ. Πηγή: www.lifo.gr
    Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ. Πηγή: www.lifo.gr

    Ο τάφος είχε κατασκευαστεί  μεταξύ 400 και 350 π.Χ, ανασκάφηκε το 1830, και ήταν γεμάτος σκυθικούς θησαυρούς. Ανάμεσά τους ήταν η χρυσή φιάλη, το αγγείο με παράσταση Ηρακλέους και το βαρύ περιδέραιο («επαυχένιο» το λέει ο κ. Παντερμαλής) που αποστάλθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης, βρέθηκαν χρυσά σκουλαρίκια με τη μορφή Νίκης, αλλά και χρυσές παραστάσεις σε πλάκες της οροφής.  Ο βασιλιάς είχε ταφεί με πολλά κοσμήματα και αγγεία, όλα χρυσά, μέσα σε  μια σαρκοφάγο από ξύλο και ελεφαντόδοντο, μαζί με μια γυναίκα. Η γυναίκα ήταν επίσης καταστόλιστη και ανάμεσα στα κτερίσματά της είχε και κοσμήματα από κεχριμπάρι.

    Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Πριχόντκο θα υπογράψουν σχετικό Πρακτικό που θα πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή των προγραμμάτων εκδηλώσεων του Αφιερωματικού Έτους.

     

    α αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σ Πηγή: www.lifo.gr
    Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ. Πηγή: www.lifo.gr
  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...