• Όθεν αργύρου εστί γενέθλη

  Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015

  Την πορεία των αρχαίων Ελλήνων και της Αθήνας μέχρι την κοπή του αθηναϊκού τετράδραχμου, του νομίσματος που αποτέλεσε για τον τότε γνωστό κόσμο το πρώτο «σκληρό» νόμισμα, καταγράφει μία μεγάλη έκθεση στο Νομισματικό Μουσείο..

  Σε ένα ταξίδι μύησης στην αρχαία τέχνη των μεταλλουργών, αλλά και αναζήτησης της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας της αρχαϊκής εποχής, μέσα από σπάνιους θησαυρούς της αρχαιότητας, «καλεί» τους επισκέπτες του το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12) με την περιοδική έκθεση «Όθεν αργύρου εστί γενέθλη. Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα» που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015.

  «Ο τίτλος είναι από τον Όμηρο και αναφέρεται στην αρχαία Αλύβη, πόλη του Ευξείνου Πόντου, που είχε πλούσια κοιτάσματα αργύρου. Ξεκινάμε από εκεί, καθώς, ουσιαστικά, τα πρώτα νομίσματα που έδωσαν δύναμη σε όλες τις πόλεις-κράτη, ιδίως στην Αθήνα, ήταν από άργυρο. Η έκθεση μιλάει για την αθηναϊκή νομισματοκοπία της αρχαϊκής εποχής, επειδή όμως το μέταλλο για να γίνει το νόμισμα ήταν ο άργυρος, αναφέρεται, επίσης, στα μεταλλεία αργύρου στο Λαύριο, την κινητήρια δύναμη της αθηναϊκής δημοκρατίας» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου, δρ. Γεώργιος Κακαβάς.

  Περισσότερα από 150 αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, εξηγούν για την ελληνική αρχαιομεταλλουργία και νομισματική: Θησαυροί, που πληροφορούν για την εξάπλωση των νομισμάτων, όπως του αθηναϊκού τετράδραχμου, το οποίο ήταν το «δολάριο» της αρχαιότητας. Αγγεία με απεικονίσεις γλαυκών, του ιερού πτηνού της Αθηνάς, που στολίζουν τα γνωστά αθηναϊκά νομίσματα, αλλά και αντικείμενα που σχετίζονται με τη μέτρηση της αυθεντικότητας των νομισμάτων (π.χ. σταθμία) ή με τα στάδια κατεργασίας των αργυρούχων μεταλλευμάτων, όπως «χελώνες», μεταλλεύματα, λεκάνες καθαρισμού. Ακόμη, τμήματα επιγραφών, που δείχνουν τις περιοχές εκμίσθωσης μεταλλείων ή μεταλλευτικών εργαστηρίων στο Λαύριο, ερμαϊκές στήλες από το Λαύριο και τη Σίφνο, σύμβολα των πόλεων-κρατών και πολλά ακόμα. Τα αντικείμενα προέρχονται από τις συλλογές του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου, της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank, του Μουσείου Ακρόπολης, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

   

   

   

   

 • Πρόσφατα
  03-11-2020
  Οι ζωτικές δυνάμεις της Φύσης αποδίδονται με νέους ενδ...
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιτα...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία δια...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δ...