|
Το Δαχτυλίδι του Θησέα που χρονολογείται από το 15ο αιώνα π.Χ. , θα έχουν την τύχη να δουν οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Το σφραγιστικό δαχτυλίδι, που βρέθηκε τυχαία μέσα στα χώματα από τις εκσκαφικές εργασίες στο βράχο της Ακρόπολης τη δεκαετία του 1950 παρουσιάζεται στο κοινό της Αθήνας για πρώτη φορά, στα πλαίσια της δράσης «Αθέατο Μουσείο».
Η δράση βασίστηκε στο γεγονός ότι πολλά τα αριστουργήματα «κρύβονται» στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Έτσι την Δευτέρα το απόγευμα εγκαινιάστηκε στην αίθουσα του Βωμού, έκθεση όπου για δύο μήνες θα εκτίθεται – για πρώτη φορά στο κοινό – το δαχτυλίδι του Θησέα, το χρυσό μυκηναϊκό κόσμημα από την Ακρόπολη, που χρονολογείται στον 15ο αι. π. Χ.
Το χρυσό κόσμημα, που ανήκε στους Μυκηναίους άρχοντες της Αθήνας, απεικονίζει το άλμα πάνω από τη ράχη του ταύρου (τα γνωστά ταυροκαθάψια), μια μινωική σκηνή με συμβολισμούς, που αν και άγνωστοι στις μέρες μας, είναι ικανοί να μεταφέρουν πολλούς συνειρμούς.
Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι άσχετοι με την παράδοση και τους μύθους της πόλης, που συσχέτιζαν τον πρώτο βασιλιά της Αθήνας, τον Θησέα, με την εξολόθρευση του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα.