• Υψηλή ζήτηση για ασήμι το 2013

    Σάββατο, 31 Μαϊου 2014

    Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών «σκαρφάλωσε» η ζήτηση για ασήμι -σε φυσική μορφή- το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης «World Silver Survey 2014», την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το Silver Institute, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλότερες τιμές για να αγοράσουν κυρίως ασημένια νομίσματα και μπάρες.

    Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση για ασήμι σε φυσική μορφή διαμορφώθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 1,08 δισ. ουγκιών, αυξημένη σε ποσοστό 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Καταλυτικά στη συνολική εικόνα επέδρασε το άλμα κατά 76% της λιανικής επενδυτικής ζήτησης σε μπάρες και νομίσματα, αλλά και η «ανθεκτική», όπως χαρακτηρίζεται, ανάκαμψη της ζήτησης από τον κλάδο της κατασκευής κοσμημάτων.

    Ρεκόρ σημειώθηκε και στην κοπή ασημένιων νομισμάτων, καθώς καταγράφηκε άνοδος 38% σε σχέση με το 2012, στα επίπεδα των 118,5 εκατ. ουγκιών. Η μέση τιμή για το ασήμι στο σύνολο του 2013 διαμορφώθηκε σε 23,79 δολάρια η ουγκιά, που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη ονομαστική (μέση ετήσια) τιμή για το μέταλλο στην ιστορία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ποσοστιαία πτώση της μέσης ετήσιας τιμής του αργύρου το 2013 ήταν η μεγαλύτερη από το 1985, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο έτος υποχώρησε σε διψήφιο ποσοστό.

    Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Thomson Reuters GFMS, Andrew Leyland, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης, η πρόβλεψη για τη φετινή μέση τιμή διατηρείται από τους αναλυτές της GFMS αμετάβλητη, στα 19 δολάρια η ουγκιά.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιο σημαντική παράμετρος σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για ασήμι σε φυσική μορφή, ήτοι η βιομηχανική ζήτηση, εμφανίστηκε αποδυναμωμένη για τρίτο διαδοχικό έτος, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1%, στα επίπεδα των 586,6 εκατ. ουγκιών.

    Αξιοσημείωτη είναι η διεύρυνση του ελλείμματος προσφοράς στην αγορά του αργύρου, το οποίο διπλασιάστηκε από τα επίπεδα των 52 εκατ. ουγκιών το 2012 στα επίπεδα των 103 εκατ. ουγκιών το 2013.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Andrew Leyland, τα υπάρχοντα αποθέματα είναι μεγάλα και ικανά να καλύψουν οποιαδήποτε υστέρηση σε επίπεδο προσφοράς, ενώ πρόσθεσε ότι από τη συμπεριφορά των επενδυτών προκύπτει πως είναι πιθανότερη μια πτωτική κίνηση των τιμών του μετάλλου παρά κάποια άνοδος.

    «Το 2014 φαίνεται ότι θα είναι ένα έτος συσσώρευσης για την αγορά του αργύρου», σχολίασε μεταξύ άλλων ο αναλυτής της Thomson Reuters GFMS, «με τις τιμές να κινούνται σε μικρότερο εύρος διακύμανσης», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσει κίνητρο για αυξημένες αγορές από εταιρείες του κλάδου κατασκευής κοσμημάτων.

    Σε ό,τι αφορά το σκέλος της προσφοράς, η μεταλλευτική παραγωγή αυξήθηκε για ενδέκατο διαδοχικό έτος. Ενισχυμένη σε ποσοστό 3,4%, έφτασε το 2013 στο επίπεδο-ρεκόρ των 819,6 εκατ. ουγκιών, με ώθηση από την έναρξη λειτουργίας νέων μονάδων και την ενίσχυση της παραγωγής υφιστάμενων. Η GFMS αναμένει για φέτος περαιτέρω ελαφρά αύξηση της προσφοράς, επισημαίνοντας ότι τα κόστη για τους παραγωγούς διατηρήθηκαν αμετάβλητα το 2013, στα 9,27 δολάρια η ουγκιά.

    Σύμφωνα με το Silver Institute, εντυπωσιακή ήταν η κατά 23,2% πτώση της προσφοράς από υπάρχοντα αποθέματα, η οποία διαμορφώθηκε σε 199,7 εκατ. ουγκιές. Καταλυτικά επέδρασε η «εντυπωσιακή» υποχώρηση της προσφοράς σκραπ κατά 24%. Διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 191,8 εκατ. ουγκιών, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, ενώ η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που παρατηρείται από τη δεκαετία του ’80.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...