• ΟΙ ΒΕΡΕΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

  Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009

  Είναι απίστευτα πολλά τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει μία υποψήφια νύφη εν’ όψει του γάμου της. Το νυφικό, η εκκλησία, οι προσκλήσεις, οι μπουμπουνιέρες, και τόσα άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Είναι και ο υποψήφιος γαμπρός που στην καλή περίπτωση σνομπάρει όλη αυτή τη διαδικασία και στην κακή περίπτωση τρελαίνεται με την τελετουργία. Θέλει ισορροπίες και γερά νεύρα από όλες τις πλευρές για να μην μετατραπεί η προετοιμασία για τη λεγόμενη «σημαντικότερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας» σε ανεξέλεγκτο πανικό.

    Είναι και οι βέρες. Εδώ ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν θέλετε να φορέσετε βέρες ίδιες με της γιαγιάς και του παππού, δεν θέλετε όμως και να βγάζουν μάτι οι βέρες που θα επιλέξετε. Πρωτοτυπία και διακριτικότητα είναι οι δύο αντίθετες δυνάμεις που πρέπει να ισορροπήσουν. 
     Ο κίτρινος χρυσός είναι η κλασσική επιλογή, και επειδή ο γάμος είναι μία κατ’ εξοχήν παραδοσιακή τελετή οι περισσότεροι μετά από τον βαθύ προβληματισμό και παρά τις παραινέσεις των πιο μοντέρνων, καταλήγουν στις παραδοσιακές βέρες από κίτρινο χρυσό και μισοστρόγγυλη διατομή. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση για βέρες από λευκό χρυσό. Οι γαμπροί συνήθως ρίχνουν το βάρος τους σε αυτή την επιλογή, είτε γιατί δεν τους θυμίζει με τόση έμφαση ότι η ζωή τους μπαίνει σε άλλη φάση, είτε γιατί τα λευκά μέταλλα τους είναι πιο οικεία.

  Στις Η.Π.Α. και σε χώρες της Ευρώπης έχουν μεγάλη ζήτηση και οι βέρες από πλατίνα. Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν γνωρίζει καν τη διαφορά ανάμεσα στην πλατίνα και τον λευκό χρυσό. Και δεδομένου ότι η επιλογή της πλατίνας θα ανέβαζε πολύ ψηλά το κόστος για τις βέρες, ο λευκός χρυσός παραμένει η πιο συνηθισμένη επιλογή για βέρες σε λευκό χρώμα. Το ασήμι δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα για βέρες γάμου, μάλλον διότι θεωρείται μία πρόχειρη λύση.
  Οι πολύτιμες πέτρες παλαιότερα ήταν αποκλεισμένες από τις βέρες του γάμου. Δειλά – δειλά όμως κάποια ζευγάρια κάνουν την επιλογή να διακοσμήσουν βέρες με ένα μικρό διαμάντι, αφού προηγουμένως καμφθεί η αντίσταση του γαμπρού.
  Δεν έχω καταλήξει αν ο γάμος είναι ένα πεδίο για εφαρμογή καινοτομιών και πειραματισμών, ή μήπως οι δοκιμασμένες συνταγές λειτουργούν καλύτερα. Αν πάντως νομίζετε πως μπορείτε να αρχίσετε τους πειραματισμούς από τις βέρες σας, μπορείτε να καταφύγετε σε μέταλλα που μόλις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία όπως το τιτάνιο και το παλλάδιο.

  Θα αναφέρουμε ακόμη και την δυνατότητα οι βέρες να είναι διμεταλλικές. Ο συνδυασμός συνήθως γίνεται με κίτρινο και λευκό χρυσό, και μπορείτε να βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις με αυτό τον συνδυασμό.
  Τέλος, και προκειμένου να οργανώσουμε λίγο τη σκέψη σας σχετικά με το θέμα των βερών θα σας υπενθυμίσουμε κάποιες παραμέτρους που έχουν την σημασία τους.
  - Ο τρόπος ζωής :. Το ζευγάρι θέλει οι βέρες να διαρκέσουν για πάντα όπως και ο γάμος. Αν είστε αθλητικοί τύποι ή κάνετε χειρονακτικές εργασίες πρέπει να αποφύγετε τα μαλακά μέταλλα που χαράζουν εύκολα και αλλοιώνεται η όψη τους. Π.χ. τα κράματα χρυσού με ψηλή περιεκτικότητα σε χρυσό δηλ 22kt, ή 24kt, είναι μαλακά και παραμορφώνονται.
  - Συνδυάστε τις βέρες με τα υπόλοιπα κοσμήματά σας και τα ρολόγια σας: Αν για παράδειγμα τα περισσότερα κοσμήματα που έχετε είναι σε κίτρινο χρυσό, αποφύγετε τις βέρες σε λευκό μέταλλο γιατί θα σπαζοκεφαλιάζετε να τα συνδυάσετε.
  - Το κόστος : Αν ο προϋπολογισμός για τις βέρες είναι μικρός προτιμήστε απλές βέρες όπως για παράδειγμα οι κλασσικές βέρες με μισοστρόγγυλη διατομή. Όσο πιο πολύπλοκο το σχέδιο τόσο ανεβαίνει το κοστολόγιο. Οι διμεταλλικές βέρες είναι αρκετά ακριβότερες από αυτές με ένα μέταλλο, γιατί η εργασία συνένωσης των δύο μετάλλων είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Η πλατίνα όπως σας αναφέραμε είναι ένα ακριβό και δυσκολοδούλευτο υλικό, γι αυτό και οι πλατινένιες βέρες είναι πολύ ακριβότερες.

  Βέρες γάμου από λευκόχρυσο και χρυσό

  Βέρες από λευκό και κίτρινο χρυσό.

   

     Στον παρακάτω δεσμό θα βρείτε 500 σχέδια σε βέρες (41 σελίδες).  Μελετήστε και τις τιμές (σε δολάρια) για να έχετε στο μυαλό σας μία τάξη μεγέθους όταν κάνετε τη βόλτα στα μαγαζιά. Αν ανήκετε στους αναποφάσιστους και θέλετε να δείτε και άλλα σχέδια συνεχίστε την αναζήτηση με τον όρο "wedding band".

  https://www.adylon.com/browse/wedding_rings/13

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...