• ΒΕΡΕΣ ΓΑΜΟΥ TUNGSTEN

  Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

         Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων και ρολογιών ένα υλικό που έχει την ονομασία tugsten. Tungsten είναι ένα χημικό στοιχείο που στα ελληνικά λέγεται  βολφράμιο. Το υλικό που χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία δεν είναι απλώς βολφράμιο αλλά μία χημική ένωση με ίσο αριθμό ατόμων βολφραμίου και άνθρακα και έχει την ονομασία Tungsten Carbide (Καρβίδιο του βολφραμίου). Το πιό σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του υλικού είναι η σκληρότητά του που είναι 9 βαθμούς της κλίμακας Μο, είναι δηλαδή ένα εξαιρετικά σκληρό υλικό. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ευρέως σε λειαντικά μέσα ή διατρητικά εργαλεία υψηλών απαιτήσεων. Η χρησιμοποίηση του Tugsten Carbide στην κοσμηματοποιία είναι σχετικά πρόσφατη ιστορία. Οι μέχρι στιγμής εφαρμογές του είναι κάσες ρολογιών και βέρες γάμου. Συνήθως οι κατασκευαστές των ρολογιών και των κοσμημάτων περιγράφουν αυτό το υλικο σαν ceramics (κεραμικό) ή tungsten.

  Το Tungsten Carbide διατίθεται στο εμπόριο σε μορφή σκόνης. Με κατάλληλες προσμίξεις γίνεται ένα ρευστό υλικό που μπορεί να χυτευτεί σε καλούπια. Αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται η παραγωγή των κοσμημάτων και των ρολογιών. Η μετά την χύτευση επεξεργασία και φινίρισμα του υλικού είναι δύσκολη λόγω της μεγάλης του σκληρότητας, και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Κάποιοι σχεδιαστές ενθέτουν στο tugsten κατά την κατασκευή των κοσμημάτων πολύτιμα μέταλλα και πέτρες. Εξαιρετικά παραδείγματα χρησιμοποίησης τος tugsten μας έχουν δώσει η Bulgari σε κοσμήματα και η Chanel σε ρολόγια, τα οποία είχαμε παρουσιάσει σε παλαιότερα σημειωματα.

     Το τελικό απότέλεσμα είναι μία εντυπωσιακά γυαλιστερή επιφάνεια με σκούρο γκρι χρώμα. Εκτός από την ομορφιά και την πρωτοτυπία τους ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτών των κοσμημάτων είναι πως παραμένουν ανέπαφα στο πέρασμα των χρόνων. Για τις βέρες πρέπει να αναφέρουμε σαν μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να γίνει το σύνηθες μίκρεμα και μεγάλωμα, και επίσης υπάρχει δυσκολία να απομακρυνθεί η βέρα από το δάχτυλο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης γιατί το tungsten δεν κόβεται με τα εργαλεία της χρυσοχοίας.

  Βέρα γάμου από Tugsten


  https://en.wikipedia.org/wiki/Tungsten_carbide

  https://www.jewelpedia.com/news_det_catid,21,id,877,kosmimata+kai+beres+gamou+apo+keramiko.html

   

 • Πρόσφατα
  03-11-2020
  Οι ζωτικές δυνάμεις της Φύσης αποδίδονται με νέους ενδιαφέροντες τρόπους στη νέα σειρά κοσμημάτων τη...
  19-10-2018
  Η Βραζιλία είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και πολύτιμων λίθων. Στη χώρα αυτή επίσης υ...
  27-09-2018
  Tribute to Femininity’ ονομάζεται η έκθεση κοσμημάτων του ιταλικού οίκου Bulgari στο Μουσείο τ...
  04-07-2018
  Η μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σε...
  03-06-2018
  Στον πρόσφατο διαγωνισμό κοσμήματος Saul Bell Design Awards το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Ασημέν...