• ΓΕΝΕΘΛΙΟΙ ΛΙΘΟΙ

  Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

  Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, αναφέρεται μία σειρά δώδεκα λίθων που θα αποτελέσουν τους θεμέλιους λίθους της Νέας Ιερουσαλήμ ( το εδάφιο αυτό παρατίθεται στο λήμμα : σάρδιος ). Στο βιβλίο Έξοδος της παλαιάς Διαθήκης, κεφάλαιο ΛΣΤ, που είναι πολύ παλαιότερο της Αποκάλυψης, βρίσκουμε ένα ακόμη σχετικό εδάφιο. Αναφέρεται σε μία δωδεκάδα πολύτιμων λίθων, που είναι κεντημένοι στο λογείον του Ααρών. Λογείον είναι το μαντικό επιστήθιο κάλυμμα των εβραίων αρχιερέων: «και συνυφάνθη εν αυτώ, ύφασμα κατάλιθον τεράστιχον. ο στίχος ο εις, σάρδιον και τοπάζιον και σμάραγδος, και ο στίχος ο δεύτερος, άνθραξ και σάπφειρος και ίασπις, και ο στίχος ο τρίτος λιγύριον και αχάτης και αμέθυστος, και ο στίχος ο τέταρτος χρυσόλιθος και βηρύλλιον και ονύχιον, περικυκλωμένα χρυσίω, και συνδεδεμένα χρυσίω. Και οι λίθοι ήσαν εκ των ονομάτων των υιών Ισραήλ, δώδεκα εκ των ονομάτων αυτών» Τέλος στο βιβλίο της Βίβλου Ιεζεκιήλ, 28, 13, βρίσκουμε μία Τρίτη δωδεκάδα πολύτιμων λίθων.

  Στις παλαιότερες παραδόσεις των λαών, και στη μυστικιστική παράδοση, υπάρχει μία εμμονή με τον αριθμό 12 και τα πολλαπλάσιά του (π.χ. 72). Ήδη το πρώτο ημερολόγιο που δημιούργησαν οι Σουμέριοι και οι Ακκάδιοι περιλάμβανε 12 μήνες, και 360 ημέρες (30x12). Ανατρέχοντας σε πολύ παλαιά κείμενα που ανάγονται στους πρώτους Χριστιανικός αιώνες, η δωδεκάδα των λίθων συνδέθηκε με τους δώδεκα μήνες του χρόνου (Ιώσηπος, 1ος αι. μ.Χ., ʼγιος Ιερώνυμος 5ος αι. μ.Χ., ʼγιος Επιφάνιος 4ος αι. μ.Χ.).

  Οι Χριστιανοί λοιπόν, χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις, υιοθέτησαν την συσχέτιση των μηνών με κάποιους συγκεκριμένους λίθους. Προηγουμένως, οι Ρωμαίοι, οι Εβραίοι και οι ʼραβες, είχαν και αυτοί τους δικούς τους συσχετισμούς των λίθων με τους μήνες. Κάνοντας μία σύγκριση αυτών των καταλόγων, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό συνέπιπταν. Έπρεπε ακόμη, να ληφθεί υπόψιν, ότι οι ονομασίες των πετρών μέσα στα χρόνια μεταβάλλονταν.

  Αφού έγιναν οι κατάλληλες προσαρμογές, η Εθνική ένωση κοσμηματοπωλών της Αμερικής, το 1912 (πρωτοστατούντος του Dr. Kunz) , συνέταξε ένα κατάλογο με τις γενέθλιες πέτρες . Ο κατάλογος αυτός ήταν η συμπύκνωση των αναφορών από όλες τις παλαιότερες πηγές. Αφού τροποποιήθηκε λίγο, λόγω των καινούργιων πετρών που εν τω μεταξύ βρέθηκαν, έφτασε στις μέρες μας στην ακόλουθη μορφή.


  Γενέθλιοι πολύτιμοι λίθοι


  Ο πίνακας αυτός συμπυκνώνει την πίστη των σοφών από προηγούμενες εποχές, όσον αφορά τους λίθους και τις επιρροές τους στους ανθρώπους. Σε αρκετές χώρες όπως στις Η.Π.Α. οι αγοραστές κοσμημάτων, θεωρούν απαραίτητο να συμβουλεύονται αυτόν τον πίνακα, πριν επιλέξουν ένα κόσμημα. Πολλοί, γνωρίζουν τον γενέθλιο λίθο τους, όπως γνωρίζουν το ζώδιό τους.
   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...