• DR. KUNZ – M. BERTHELOT - Π. ΓΡΑΒΙΓΓΕΡ

  Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

     Ο Dr. Kunz, ο Πέτρος Γράβιγγερ, και ο M. Berthelot, ήταν επιστήμονες με μία έννοια που σήμερα τείνει να εκλείψει. . Προσέγγιζαν την ανθρώπινη γνώση σαν μία ολότητα, και προσπαθούσαν να συλλάβουν την ενιαία φύση των πραγμάτων με τον τρόπο που προσέγγιζαν τα πράγματα, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Η σημερινοί επιστήμονες, χάριν της αποτελεσματικότητας, υπερεξειδικεύονται σε ένα πολύ στενό επιστημονικό πεδίο. Αδιαφορούν για το δάσος και κοιτάζουν το δένδρο, και ούτε καν το δένδρο, αλλά αλληθωρίζουν σε ένα πολύ μικρό κλαδάκι του δένδρου. Γίνονται έτσι υπερεξειδικευμένοι αμόρφωτοι, που γνωρίζουν τα πάντα για ένα θέμα που προσεγγίζει το τίποτα.


  Ο M. Berthelot, καθιερωμένος χημικός και Ακαδημαϊκός, έσκυψε επί χρόνια με επιμονή και επιμέλεια στους αρχαίους παπύρους που βρίσκονταν στο μουσείο του Λούβρου , στη βιβλιοθήκη της Λυών, της Βενετίας και του Βερολίνου, για να βρει το νήμα που ενώνει τις επιστημονικές γνώσεις των ανθρώπων από την εποχή του Αιγυπτιακού πολιτισμού μέχρι την αφετηρία της σημερινής επιστήμης τον 18ο αιώνα. Η γνώση γύρω από τις φυσικές επιστήμες εκείνης της περιόδου, συμπεριλαμβάνονται σε αυτό που ονομάζεται αλχημεία. Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας την καχυποψία που υπήρχε για την επιστήμη σε αυτές τις κοινωνίες που ήταν κατά βάση θεοκρατικές. Θεωρούσαν τους αλχημιστές- ερευνητές, οιωνεί σφετεριστές της θείας δύναμης. Η καχυποψία και η κακή φήμη ακολουθεί την αλχημεία μέχρι σήμερα.


  Ο Πέτρος Γράβιγγερ (1904-1988) είναι πιθανόν ο σοβαρότερος μελετητής μεταφυσικών θεμάτων που δραστηριοποιήθηκε στον ελληνικό χώρο. Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, όπου ήλθε σε επαφή και μελέτησε μεταφυσικές σχολές και θεωρίες, αστρολογία κλπ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε να εμβαθύνει σε αυτή την γνώση, και συνέγραψε πολλά βιβλία, σημείο αναφοράς για τους μελετητές στον ελληνικό χώρο επί δεκαετίες. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής μασονικής στοάς. Ήταν ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Βιβλιοθήκη της Σφιγγός», απ΄ όπου εξέδωσε το 1974, την αξιολογότατη «Εγκυκλοπαίδεια του Εσωτερισμού και της Αποκρύφου γνώσεως»


  Ο Dr. George Frederick Kunz, γεννήθηκε το 1856 και πέθανε το 1932 στη Νέα Υόρκη. Γιος Γερμανών μεταναστών, έδειξε από πολύ μικρός το ενδιαφέρον του, για την συλλογή και την μελέτη των ορυκτών και των πολύτιμων λίθων. Σε ηλικία 23 ετών ήταν ήδη υπεύθυνος για τις πολύτιμες πέτρες στη μεγάλη Αμερικανική εταιρία κοσμημάτων Tiffanys and Co. Υπήρξε μέλος και πρόεδρος σε πολλά σωματεία και συλλόγους που ασχολούνταν με την συλλογή, και την μελέτη των ορυκτών και των πολύτιμων λίθων. Παρότι αυτοδίδακτος ο ίδιος, πολλά Αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Columbia, το Marburg, και το Knox, του έδωσαν καθηγητική έδρα, αναγνωρίζοντας την βαθιά του γνώση για το αντικείμενο της μελέτης του. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που πήρε, ήταν να αναγνωριστεί το καράτι σαν μονάδα βάρους για την μέτρηση των πολύτιμων λίθων, και να επιβληθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο ίδιος επιμελήθηκε και υποστήριξε την ονομασία των ορυκτών μοϊσανίτη, και μοργκανίτη.
  Προς τιμήν του το 1903 δόθηκε η ονομασία κουνζίτης στην πολύτιμη ποιότητα του ορυκτού σποδουμένης.
  Ο Dr. Kunz έγραψε πάνω από 300 βιβλία και μελέτες για την ιστορία, την γεωλογία, τους μύθους στους διάφορους πολιτισμούς, και την μεταφυσική των ορυκτών και των πολύτιμων λίθων. Στα βιβλία του ανατρέχει στις πηγές, στα αρχαία κείμενα στα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά, στα μεσαιωνικά και τα σύγχρονα του, και μας δίνει μία πλήρη εικόνα της σχέσης των ανθρώπων με τους κρυστάλλους, τη μαγεία τους συμβολισμούς και τους μύθους που τους συνόδευαν στην διάρκεια της Ιστορίας.


    Μύθοι γύρω από τους πολύτιμους λίθους

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...