• ΟΙ ΛΙΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ

  Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

  Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι την σημερινή εποχή, οι οποίοι πιστεύουν πως οι πολύτιμοι λίθοι έχουν μεταφυσικές ιδιότητες. Πιστεύουν δηλαδή πως κατά περίπτωση, μπορούν να θεραπεύουν την αρρώστια, να βοηθούν στην πρόβλεψη των μελλούμενων, να αποτρέπουν τις αρνητικές επιρροές, και το κακό μάτι. Μπορούν ακόμα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτούν και να διατηρούν, την υγεία τον πλούτο και την ευτυχία.


     Η αντίληψη για τις δυνάμεις που εμπεριέχονται στους πολύτιμους λίθους, ήταν κυρίαρχη σε πολλούς πολιτισμούς από το 3000 π.Χ. στην αρχαία Αίγυπτο, μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες. Η μεταφυσική αξία των πολύτιμων λίθων ήταν αναμφισβήτητη, και χρησιμοποιούνταν εκτενώς για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και για να αποτρέψουν τις συμφορές από τις οποίες κινδύνευαν οι άνθρωποι.. Σε άλλους πολιτισμούς, όπως στην κλασσική Ελλάδα, δεν είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τα φυλαχτά και τα γούρια, που τα θεωρούσαν δεισιδαιμονίες και οι περισσότεροι τα απέρριπταν.


  Αυτό που έκανε τους ανθρώπους παλαιότερων εποχών να λατρέψουν τις πολύτιμες πέτρες, είναι το θαυμάσιο χρώμα και η λάμψη τους σε συνδυασμό με την σπανιότητα τους. Οι ιδιότητες αυτές συγκεντρωμένες σε αυτό το μικροσκοπικό αντικείμενο τους δημιουργούσε την πεποίθηση ότι αυτό το εκπληκτικό δημιούργημα του Θεού που έβρισκαν θαμμένο στο χώμα, δεν μπορεί παρά να είναι προικισμένο με εξαιρετικές δυνάμεις. Οι μυστικές αυτές δυνάμεις αποδίδονταν σε πνεύματα αγαθά ή πονηρά, κακόβουλα ή φιλικά, που διέμεναν μέσα στους πολύτιμους λίθους, και είχαν τη δύναμη να επηρεάζουν τις τύχες των ανθρώπων προς την ευημερία ή την καταστροφή. Τα πνεύματα αυτά με την χρήση κατάλληλων τεχνικών ενεργοποιούνταν για να προστατεύσουν, να θεραπεύσουν ή και να βλάψουν τους ανθρώπους.

  Την προφανή γοητεία που ασκούσαν πάντα στους ανθρώπους οι πολύτιμοι λίθοι, χρησιμοποίησαν ή εκμεταλλεύτηκαν κάθε είδους άνθρωποι ασχολούμενοι με τα μεταφυσικά. Αποκρυφιστές, μάγοι, εξορκιστές, οιωνοσκόποι, προφήτες, αστρολόγοι, ιερείς, δερβίσηδες, δρυίδες, γνωστικοί, μύστες, αγύρτες, μέντιουμ, θαυματοποιοί, αλχημιστές, μυστικιστές, παγανιστές, βροχοποιοί, ραβδοσκόποι, νεκρομάντες, κομπογιαννίτες. Πολλές ιστορίες από το παρελθόν έφτασαν ως εμάς, που σχετίζονται με τους λίθους και τους ανθρώπους που χειρίζονται τις δυνάμεις τους. Διηγήσεις και περιγραφές για την πραγματοποίηση με υπερφυσικό τρόπο, των επιθυμιών των ανθρώπων με την βοήθεια των πολύτιμων λίθων.


    Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα, και στις λατινογενείς γλώσσες για τα φυλαχτά και τα βασκάνια, είναι οι λέξεις amulet και talisman. Η λέξη amulet ετυμολογείται από την αραβική λέξη hamalat που σημαίνει «κάτι που κρέμεται». Η λέξη talisman έχει και αυτή αραβική προέλευση την λέξη tilsam που σημαίνει φυλαχτό. Με την σειρά της η λέξη αυτή προέρχεται από την ελληνική λέξη «τέλεσμα». Τελέσματα ονόμαζαν οι Βυζαντινοί κάποια έργα τέχνης που κρεμούσαν στα τείχη κατά την διάρκεια της πολιορκίας, από εχθρικές δυνάμεις, για να αποτραπεί η εισβολή των εχθρών στην πόλη.
   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...