• ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ

  Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009

  « Πάιγνιον είναι η προσιδιάζουσα είς τον παίδα αυθόρμητος ενέργεια, μη επιδιώκουσα σκοπόν τινά, κείμενον εκτός εαυτής, και συνοδευομένη υπό ευαρέστων συναισθημάτων, εξ αυτής ταύτης αμέσως προκυπτόντων». Έτσι όριζε η Εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη το παίγνιον δηλαδή το παιχνίδι. Οι μεγαλύτεροι εξ ημών που διδάχτηκαν στο σχολείο την καθαρεύουσα, θυμούνται με νοσταλγία αυτή την Ελληνική γλώσσα που χάθηκε, και την σαφήνεια που απελευθέρωνε στην έκφραση (ασχέτως αν τότε δεν θέλαμε να την ακούμε). Και επειδή οι άνθρωποι πάντα θέλουν να «συνοδεύονται υπό ευαρέστων συναισθημάτων» είτε είναι παιδιά είτε ενήλικες, σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους διαρκώς σκαρφίζονταν παιχνίδια για να παίζουν.

     Οι αρχαίοι Έλληνες που είχαν αναμίξει με ένα θαυμάσιο τρόπο στη ζωή τους την μόρφωση την ψυχαγωγία και τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό (που λεγόταν και ευγενής άμιλλα) είχαν δημιουργήσει πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια. Οι μελετητές (όπως ο Χρ. Λάζος) μετά από μελέτη των κειμένων των αγγειογραφιών, των ταφικών ευρημάτων κ.λ.π., κατάφεραν να περιγράψουν πολλά από τα παιχνίδια που χρησιμοποιούσαν τις ώρες της ανάπαυλας οι αρχαίοι Έλληνες. 
     Η Εταιρία Μελέτης Αρχαίων και Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών ιδρύθηκε από τον Γιώργο Καρατζά. Σκοπός της εταιρίας είναι η αναπαραγωγή των αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το βιογραφικό του Γιώργου Καρατζά εγγυάται την πιστή επιστημονικά αναπαραγωγή των αρχαίων παιχνιδιών, αλλά και την άρτια και ελκυστική παρουσίασή τους. Αξίζει τον κόπο να περιηγηθείτε το καλαίσθητο site, αλλά ακόμη περισσότερο αξίζει να αναζητήσετε τα παιχνίδια με τις οδηγίες παιξίματος, για ένα πρωτότυπο δώρο για τις γιορτές που έρχονται. Ένα παιχνίδι που εμπνεύστηκαν ελληνικά μυαλά πριν από χιλιάδες χρόνια και υλοποίησαν με υπέροχο τρόπο ελληνικά χέρια σήμερα. 
   

  Αναπαραγωγή αρχαίας τρίλιζας σε αλουμίνιο  Αναπαραγωγη αρχαίου παιχνιδιου αστράγαλος σε ασήμι

  Ο πρόγονος της τρίλιζας στην αρχαία Ελλάδα πιθανώς λεγόταν Τριάς. Στο Βυζάντιο λεγόταν τριόδιν. Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και οι πεσσοί (πούλια) είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο. Κοστίζει 48€.
  Δεξιά : Οι αστράγαλοι των ζώων χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα σε παιχνίδια δεξιότητας, τυχερά παιχνίδια ή όργανα μαντικών χρησμών. Τα τελευταία χρόνια που το παιχνίδι αυτό παιζόταν στην ελληνική επαρχία ονομαζόταν βεζύρης ή κότσι ενώ η αρχαία του ονομασία ήταν αστραγαλισμός. Ο αστράγαλος της φωτογραφίας είναι ασημένιος και κοστίζει 58€
   
 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...