• ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

  European Quality Circle (Ευρωπαϊκός Ποιοτικός Κύκλος) ονομάστηκε ο Οργανισμός που δημιουργήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2009 στην Αμβέρσα. Ο σκοπός αυτού του Οργανισμού , είναι να βοηθήσει τους κοσμηματοποιούς και τα καταστήματα κοσμημάτων, να αποκτήσουν και να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Στη δημιουργία του EQC προχώρησε μία ομάδα χονδρεμπόρων κοσμημάτων και διαμαντιών από την Αμβέρσα. Αυτοί ενήργησαν για λογαριασμό των λιανοπωλητών κοσμημάτων που είναι πελάτες τους. Οι λιανοπωλητές καταλαβαίνουν ότι η εμπιστοσύνη των αγοραστών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των εργασιών τους. Την ίδια ώρα όμως καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να κερδίσουν και να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ο προσωρινός πρόεδρος της EQC Eyal Atzmon είναι ένας έμπορος διαμαντιών από την Αμβέρσα. « Ακούμε συνέχεια γύρω γιά την ανάγκη επαγγελματισμού, διαφάνειας, επαγγελματικής ακεραιότητας και εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τα καταστήματα, αλλά δεν βλέπουμε πουθενά οι λιανοπωλητές να έχουν στη διάθεσή τους υπηρεσίες επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν αυτό το στόχο. Όσοι γίνουν μέλη της EQC θα έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικά προγράμματα εκπαίδευσης και σεμινάρια, και ελπίζουμε να εξοπλιστούν με τα εφόδια ώστε να κατανοήσουν τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των θαυμάσιων προιόντων που εμπορεύονται »
  Τα μέλη της EQC θα ανταλλάσσουν απόψεις και προβληματισμούς μέσα από το site του Οργανισμού. Τα πρώτα εκπαιδευτικά πιλοτικά προγράμματα θα γίνουν στο Παρίσι το 2010. 
  Κανείς δεν ξέρει αν θα πετύχει η προσπάθεια που περιγράψαμε. Είναι πάντως βέβαιο ότι χρειάζεται κάποιος Οργανισμός στην Ευρωπαική Ένωση που να πιστοποιεί τους σοβαρούς επαγγελματίες και να τους εκπαιδεύει ώστε να αποκτούν σωστή γνώση για το δύσκολο εμπόρευμα τους. Στις Η.Π.Α. υπάρχει η AGTA  η Federal Trade Commission και άλλοι οργανισμοί πιστοποίησης και ελέγχου των λιανοπωλητών. Έχει περάσει η εποχή που ο καταναλωτής γνώριζε προσωπικά τον χρυσοχόο της γειτονιάς του και τον εμπιστευόταν. Τα τελευταία χρόνια με τα ηλεκτρονικά μαγαζιά στο ίντερνετ και τα τηλεοπτικά κανάλια κοσμημάτων η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε επαγγελματική δεοντολογία. Πρόσφατα αγόρασα μία καινούργια τηλεόραση και είδα για πρώτη φορά ένα σωρό κανάλια που παρουσίαζαν εκπομπές tele marketing όπου πουλούσαν κοσμήματα. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Κάποιοι ουρλιάζανε σα να έκαναν ομαδική ψυχοθεραπεία, ένας άλλος κύριος που δεν μιλούσε καλά ελληνικά πουλούσε κάτι που «άξιζε» 1000 € για 100€. Πέρα από την αφόρητη κακογουστιά, πέρα από την παραπλανητική περιγραφή των προϊόντων, αναρωτιέμαι αν υπάρχει καμία νομιμότητα πίσω από όλα αυτά. Τα κομμάτια έχουν εισαχθεί νόμιμα? Είναι σφραγισμένα? Έχουν γίνει καταγγελίες στο Συνήγορο του Καταναλωτή? (Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε). Πόσες πωλήσεις κάνουν όλοι αυτοί που μπορούν να πληρώνουν τόσες ώρες τηλεοπτικού χρόνου? Αυτή η κυρία Λίτσα από την πλατεία Βικτωρίας πόσα κοσμήματα έχει στην μπιζουτιέρα της? Αυτοί οι ανεκδιήγητοι που περιγράφουν το «στρώμα χρυσού» ή τις «διαμαντόπετρες» στα κοσμήματα τι δουλειά έκαναν πριν? Σε νταμάρι δούλευαν?

     Στις Η.Π.Α. το τηλεοπτικό κανάλι κοσμημάων JTV πλήρωσε αποζημίωση σε καταναλωτή διότι στην παρουσίαση ενός κοσμήματος δεν προσδιόρισε ακριβώς τον βαθμό καθαρότητας του διαμαντιού. Το πειστήριο για την καταδικαστική απόφαση ήταν το βίντεο της πώλησης.. Με την ίδια λογική μπορεί κάποιος εύκολα να τσιμπήσει τους δικούς μας τηλεοπτικούς αετονύχηδες. Καταγράφοντας σε βίντεο την παραπλανητική περιγραφή του προιόντος, και ψωνίζοντάς το π.χ. σαν "κύριος Μπάμπης από τον Κολωνό".


   Το σήμα τπυ Ευρωπαικού κύκλου Ποίτητας κοσμημάτων

  https://www.europeanqualitycircle.com/

  https://www.cijintl.com/Trade_News-1315-European%20Quality%20Circle.html

  https://www.jewelpedia.com/lexicon_details.php?id=156

  https://www.jewelpedia.com/news_details.php?id=464&catid=26

  https://www.jewelpedia.com/news_details.php?id=572&catid=29

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...