• ΝΕΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

    Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

    Κατά την διάρκεια των δεκαετιών 1980 και 1990, οι υπολογιστές ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται και στην πορεία  κυριάρχησαν στη βιομηχανία του κοσμήματος, αλλά μόνο σε επίπεδο διοίκησης και στο οικονομικό - λογιστικό πεδίο. Η τρέχουσα δεκαετία του 2000 σημάδεψε την είσοδο των υπολογιστών στην καρδιά της παραγωγής του κοσμήματος, δηλαδή στο σχεδιασμό και την παραγωγή του πρωτότυπου κοσμήματος (μοντέλου). Το πρωτότυπο κόσμημα είναι αυτό από το οποίο προκύπτουν τα καλούπια για αναπαραγωγή. (Το περίρεργο είναι πως στην αγγλιή γλώσσα χρησιμοποιείται η ελληνιή λέξη, protptype, και στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούμε την ξενική λέξη, μοντέλο)
       Ο σχεδιασμός (design) και η παραγωγή του μοντέλου γίνεται πλέον με την χρησιμοποίηση προγραμμάτων της κατηγορίας CAD/CAM (computer-aided design / computer-aided manufacturing), Τα CAD είναι προγράμματα που υποβοηθούν τη σχεδίαση και τα CAM είναι προγράμματα που βοηθούν την παραγωγή του μοντέλου. Τα CAD και τα CAM συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε σχέδια που παράγονται με τα CAD να υλοποιούνται σε κάποιο μηχάνημα τρισδιάστατης αναπαραγωγής  τα λεγόμενα 3D Wax Printer.
    Για να το δούμε και από μία άλλη οπτική, το CAD δεν υποκαθιστά καθόλου την ουσιαστική δημιουργική δουλειά του ανθρώπινου εγκεφάλου που είναι ο σχεδιασμός του κοσμήματος. Δίνει όμως την δυνατότητα στο σχεδιαστή να δεί γρήγορα και ζωντανά το δημιούργημά του με πολλές παραλλαγές. Όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου, δηλαδή την δημιουργία του μοντέλου, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το μοντέλο ήταν σε παλαιότερες εποχές το πλέον εξειδικευμένο τεχνικό κομμάτι της δουλειάς σε μία βιοτεχνία ή βιομηχανία κοσμημάτων. Ήταν η δουλειά που έκανε ο πλέον έμπειρος τεχνίτης και συχνά χρησιμοποιούνταν πολλές σύνθετες μεταλλουργικές τεχνικές. Με την χρήση του CAM γίνεται δουλειά ενός νεαρού χειριστή του προγράμματος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την βιομηχανοποίηση και «αποτεχνικοποίηση» του κοσμήματος. Πρέπει όμως εδώ να υπογραμίσουμε ότι οι σχολές κοσμήματος πρέπει να διδάσκουν τις παραδοσιακές μεταλλοργικές τεχνικές, με το ίδιο σκεπτικό που στα σχολεία δεν έπαψε να διδάσκεται η πρόσθεση και η αφαίρεση επειδή εφευρέθηκαν τα κομπιουτεράκια. ʼλλωστε το χειροποίητο και το καλλιτεχνικό κόσμημα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις μεταλλουργικές τεχνικές. 
    Η αυτοματοποίηση της παραγωγής προσέδωσε στη διαδικασία πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ακρίβεια και ευελιξία, έτσι ώστε η οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία να υστερούν σημαντικά. ʼλλωστε η μεγάλη αύξηση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων κάνει επιτακτική την εξοικονόμηση και του ελάχιστου βάρους. Ο έλεγχος της παραμικρής λεπτομέρειας που αποκτά κάποιος με αυτά τα προγράμματα του δίνει ακόμη ένα πλεονέκτημα. 

      Η λεπτομέρεια και η ακρίβεια που επιτυγχάνεται με την παραγωγή του μοντέλου CAD/CAM, θα απαιτούσε πριν λίγα χρόνια πολλές ημέρες εργασίας ενός έμπειρου τεχνίτη. Σήμερα αρκούν μερικά κλικ στο ποντίκι ενός χειριστή.
     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...