• GOLDIPEDIA : Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

  Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

  To www.gold.org είναι ένα πολύ μεγάλο και πλούσιο σε πληροφορίες site του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Ένα τμήμα αυτού του site to www.goldipedia.gold.org έχει μεγάλο όγκο πληροφοριών και αναλύσεων για το χρυσό . Τα κείμενα είναι γραμμένα από επιστήμονες και άλλους ειδικούς. Στον τρίτο δεσμό υπάρχουν μία σειρά πολύ ενδιαφέροντα τεχνικά άρθρα για την μεταλλουργία και τις ιδιότητες του χρυσού. Μεταξύ των πολλών άλλων, το site περιέχει μία σελίδα για αξιοπερίεργα γεγονότα, και μερικές υπερβολές σχετικά με τον χρυσό.

  Το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο

  Ένα από τα σπανιότερα και πιο περιζήτητα νομίσματα είναι ο χρυσός διπλός αετός του 1933. Πουλήθηκε από τους Sotheby’s της Νέας Υόρκης το 2002 αντί 7,59 εκατομμυρίων δολαρίων. Το νόμισμα αυτό είχε μία πολυτάραχη ιστορία πριν φτάσει στη στιγμή της πώλησης του.

   Το ακριβότερο χρυσό νόμισμα

   

   

    Ανακύκλωση Χρυσού.
  Λόγω της πολύ ψηλής του τιμής ο χρυσός από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να τον κατεργάζονται οι άνθρωποι, ανακυκλώνεται συνεχώς. Με αυτή την έννοια ένα μέρος του χρυσού που χρησιμοποιείται σήμερα για την κατασκευή ενός κοσμήματος μπορεί να έχει πρωτοχρησιμοποιηθεί από την προϊστορική εποχή, ή να υπήρχε σε κάποιο σπουδαίο αυτοκρατορικό αντικείμενο που σε ανύποπτο χρόνο κάποιοι το έλιωσαν για να ξαναχρησιμοποιηθεί. Τουλάχιστο το 15% του χρυσού που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο προέρχεται από ανακύκλωση παλαιότερου χρυσού.

   

   

   

      ʼπλωμα του χρυσού ελάσματος.

  Ο καθαρός χρυσός είναι ένα υλικό εξαιρετικά ελατό. Δηλαδή μπορεί να «απλωθεί» και να λεπτύνει πάρα πολύ. Μπορεί να φτάσει σε πάχος 0,0001112 του χιλιοστού που πρακτικά σημαίνει ένα φύλλο τόσο λεπτό που έχει διαφάνεια. Μία ουγκιά χρυσού περίπου σαν μια κουταλιά, μπορεί να εξελαστεί και να αποκτήσει εμβαδόν 16 τετραγωνικά μέτρα.

  κύλινδρος χρυσοχοίας

   

   

   

  Επικάλυψη με φύλλο χρυσού.
  Η αργή και επίπονη εργασία της επικάλυψης ξύλου με ένα λεπτό φύλλο χρυσού, απαιτεί περίπου 22 διαφορετικές χειροποίητες τεχνικές. Το φύλλο χρυσού που χρησιμοποιείται είναι το λεπτό φύλλο που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, πάχους 1/110.000 του χιλιοστού. Το φύλλο είναι ακουμπισμένο σε ένα κομμάτι μοσχαρίσιου δέρματος, και ο τεχνίτης το ανασηκώνει με τον στατικό ηλεκτρισμό που έχει μία συρματόβουρτσα, πρίν το τοποθετήσει στο κατάλληλα προετοιμασμένο κομμάτι ξύλου.
    Επικάλυψη ξύλου με φύλλο χρυσού.

   

   

   

     Καράτια και χαρούπια.
     Η λέξη καράτι προέρχεται από την λέξη χαρούπι (τους σπόρους της χαρουπιάς) που ήταν σε χρήση από πολλούς αιώνες στα παζάρια της ανατολής, όπου ζυγίζονταν σε παλάτζες ακριβείας τα πολύτιμα μέταλλα. Ο καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια.


   

   

   

   

  Το χρυσό αυτοκίνητο του Έλβις.
  Το μοντέλο που επέλεγε ο Έλβις ήταν ένα χειροποίητο Stutz, από τα οποία παράγονταν μόνο 20 το χρόνο. Ο βασιλιάς της ροκ είχε τρία από αυτά, και όλα τα μέταλλα που σε κάποιο συνηθισμένο αυτοκίνητο είναι χρώμιο, στα αυτοκίνητα του Έλβις ήταν χρυσά.

   Τ χρυσό αυτοκίνητο του Έλβις

   

   

  Χρυσός νιπτήρας
  Μία εταιρία πολυτελών ειδών μπάνιου στην Νέα Υόρκη, διαθέτει αυτό το χρυσό νιπτήρα με χρυσή τάπα, σε μία τιμή που δεν ανακοινώνεται.
   

   Χρυσός νιπτήρας

   

  Χρυσό φίλτρο καφέ
  Ένα εξαιρετικά λεπτό φύλλο χρυσού 23 καρατίων χρησιμεύει για να συγκρατεί τον καφέ σε μία καφετιέρα.

  Χρυσή κουρτίνα μπάνιου
  Η εταιρία Kozlowski διαθλετει μία λεπτή κουρτίνα μπάνιου από καθαρό χρυσό στην τιμή των 6.000$.
   

   

  https://www.utilisegold.com/jewellery_technology/

  https://www.jewelpedia.com/lexicon_details.php?id=231

   

   

   

   


   

   

   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...