• Μηχανή αναζήτησης κοσμημάτων

    Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

      Είναι αυτονόητη για τον κάθε άνθρωπο που έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, η μεγάλη βοήθεια που προσφέρει αυτό το μέσο, στην ανεύρεση πληροφοριών. Όταν όμως ο αριθμός των web sites μετριέται πλέον σε δισεκατομμύρια δημιουργείται το πρόβλημα της αξιολόγησης αυτών των web sites (ιστοτόπων) με βάση την προσδοκόμενη χρησιμότητα για τον κάθε επισκέπτη του ιντερνετ. Είναι σε όλους γνωστός ο τρόπος που η εταιρία Google απάντησε σε αυτή την ανάγκη με αποτέλεσμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών του ίντερνετ και να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως.


       Παρά τα ευφυή κριτήρια που χρησιμοποιεί αυτή η μηχανή αναζήτησης, τα αποτελέσματά που προτείνει στις πρώτες θέσεις της σε κάποιο ερώτημα μας, συμβαίνει συχνά να μην ανταποκρίνονται στο πνεύμα της ερώτησης. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια από τα πολλά (συχνά εκατομμύρια) αποτελέσματα δεν εστιάζουν στα δικά μας ειδικά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα ερωτήσεις σχετικές με κοσμήματα μπορεί να κάνει μία κυρία που ενδιαφέρεται να ψωνίσει, ένας φοιτητής που δουλεύει πάνω σε μία εργασία, ένας κατασκευαστής που ενδιαφέρεται να πουλήσει κ.λ.π. Η μηχανή αναζήτησης δεν γνωρίζει από ποιά αφετηρία ακριβώς ρωτάμε γι αυτό δίνει αποτελέσματα γενικής χρησιμότητας. Από την άλλη όλοι οι ιδιοκτήτες web sites επιδιώκουν να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων ει δυνατόν και για κάθε ερώτημα. Πράγμα φυσικά αδύνατον. Το φαινόμενο ονομάστηκε στην ιντερνετική αργκό, log-jam (στριμωξίδι, μποτιλιάρισμα).


       Αυτό που συμβαίνει για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος είναι να δημιουργούνται σταδιακά, ψαχτήρια για το κάθε ειδικό κοινό . Για παράδειγμα η Google δημιούργησε τον Μελετητή (Scholar) που δίνει αποτελέσματα μόνο μέσα από επιστημονικά άρθρα και μελέτες και όχι εμπορικά sites. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Expedia, ειδικό ταξιδιωτικό ψαχτήρι. Έτσι όταν ένας υποψήφιος ταξιδιώτης προσπαθεί να οργανώσει το ταξίδι του π.χ. στην Ελλάδα, τον ενδιαφέρουν τα ξενοδοχεία, δρομολόγια αεροπλάνων κ.λ.π. Το ειδικό ψαχτήρι αφαιρεί όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα που αφορούν την ιστορία, την πολιτική κ.λ.π. Η αναζήτηση με αυτό το ειδικό ψαχτήρι θα είναι αποτελεσματικότερη για τον συγκεκριμένο σκοπό.


       Με αυτή τη λογική δημιουργήθηκε μία ειδική μηχανή αναζήτησης προσανατολισμένη στη βιομηχανία των κοσμημάτων. Η μηχανή αυτή έχει την ονομασία Gemfling.com και δίνει αποτελέσματα από sites της βιομηχανίας κοσμημάτων. To Gemfling αποκλείει από τα αποτελέσματά του site γενικού ενδιαφέροντος, ειδησεογραφικά, εγκυκλοπαιδικά κ,λ,π, .Τα αποτελέσματά του περιέχουν αμιγή site κοσμημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με φίλτρα που αφαιρούν απο τα αποτελέσματα της Google τα υπόλοιπα.


       Το Gemfling περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά τμήματα. Το πρώτο είναι το ψαχτήρι βάσει λέξεων αναζήτησης στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε. Το δεύτερο τμήμα που ονομάζεται shopping είναι ένας “έξυπνος” κατάλογος που περιλαμβάνει προμηθευτές και μαγαζιά, φυσικά και ηλεκτρονικά και τους βοηθάει να βρεί ο ένας τον άλλο. Το τρίτο τμήμα που ονομάζεται Store Locator απευθύνεται κυρίως στους καταναλωτές και τους βοηθάει να βρουν τα μαγαζιά κοσμημάτων στην περιοχή που τους ενδιαφέρει.


       Όλα αυτά είναι προς το παρόν στην αγγλική γλώσσα και αφορούν αρχικά την μεγάλη αγορά των ΗΠΑ. Με την γρήγορη εξάπλωση του ίντερνετ σε όλες τις γλώσσες και τις χώρες σταδιακά θα εμφανίζονται ανάλογες προσπάθειες και σε μικρότερες αγορές.

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...