|
Η CIBJO η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Κοσμήματος (World Jewellery Confederation) είναι η παγκόσμια οργάνωση που έχει δημιουργηθεί από τους εθνικούς συλλόγους των επαγγελματιών του κοσμήματος πολλών χωρών του κόσμου. Σκοπός της CIBJO είναι η εναρμόνιση της λειτουργίας και της νομοθεσίας που διέπουν τη βιομηχανία του κοσμήματος στις διάφορες χώρες. Η CIBJO εργάζεται για να ενθαρρύνει την συνεργασία των επαγγελματιών του κοσμήματος από τις χώρες αυτές με σκοπό το αμοιβαίο όφελος. Σκοπός της είναι ακόμη η δημιουργία κανόνων και πρτοτύπων που θα διέπουν το διεθνές εμπόριο του κοσμήματος.
Η CIBJO θεωρεί βασική της αποστολή να ενισχύει διαρκώς την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη βιομηχανία του κοσμήματος. Λειτουργεί σαν ένα κέντρο συγκέντρωσης πληροφοριών και λήψης αποφάσεων με σκοπό την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου κοσμημάτων. Στο δυναμικό της CIBJO περιλάμβάνονται σύλλογοι περισσοτέρων από 40 χώρες. Οι σύλλογοι αυτοί μπορούν να καλύπτουν δραστηριότητες σχετικές με πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους λίθους, και κοσμήματα στις χώρες τους. Μπορούν να προέρχονται από την εξορυκτική βιομηχανία, την μεταποίηση (σύλλογοι παραγωγών) ή το εμπόριο.
Η Συνομοσπονδία ιδρύθηκε το 1926 στο Παρίσι με την ονομασία BIBOA. Το 1961 πήρε το σημερινό της όνομα, και το 2006 συνδέθηκε επισήμως με τον ΟΗΕ σαν η μόνη πιστοποιημένη οργάνωση στη βιομηχανία του κοσμήματος, αρμόδια να καθορίζει κανόνες και πρότυπα που θα διέπουν το διεθνές εμπόριο κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων. Επίσης ο ΟΗΕ έχρισε την CIBJO σαν εμπειρογνώμονα (expert) και σύμβουλο του Οργανισμού και κυβερνήσεων για τεχνικά και νομικά θέματα που αφορούν το αντικείμενό της. Σήμερα η έδρα της CIBJO είναι στο Μιλάνο της Ιταλίας και πρόεδρός της από το 2001 είναι Ιταλός.
Επιμέρους θέματα που είναι όμως στο κέντρο του ενδιαφέροντος της CIBJO είναι ο καθορισμός γεμολογικών προτύπων (standards) και προτύπων που αφορούν τη σφράγιση των κοσμημάτων. Θέματα υγείας των ανθρώπων που εμπλέκονται στην παραγωγή των πρώτων υλών και των κοσμημάτων και κυρίως αυτών που εργάζονται στα ορυχεία. Τα τελευταία χρόνια οι θέσεις της CIBJO συμπίπτουν με τις ιδέες των ανθρώπων που υποστηρίζουν τον ηθικό (και οικολογικό)τρόπο παραγωγής των κοσμημάτων
Το σύνολο των προτύπων κωδικοποιήθηκε στο Blue Book system το οποίο περιέχει όλα τα στάνταρντ για την περιγραφή και την πιστοποίηση των διαμαντιών των χρωματιστών πολύτιμων πετρών και των πολύτιμων μετάλλων. Με την καθοδήγηση της CIBJO δημιουργήθηκαν τα πρότυπα ποιότητας των κοσμημάτων από τον International Standards Organization (ISO).
https://www.cibjo.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=4