|
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2010 έγινε έλεγχος σε παιδικά φο μπιζού που πουλιούνταν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις Η.Π.Α. Ο έλεγχος έδειξε ότι τα κοσμήματα αυτά περιείχαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από το μέταλλο κάδμιο σε σχέση με τις επιτρεπόμενες. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ απέσυραν αυτά τα φο μπιζού που απευθύνονταν σε παιδιά και ξεκίνησε μία έρευνα για το θέμα. Οι συγκεκριμένες παρτίδες κοσμημάτων κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Στην περιοχή Yiwu της Κίνας βρίσκονται συγκεντρωμένα τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες όπου κατασκευάζονται τεράστιες ποσότητες από αυτά τα φτηνοκοσμήματα που πουλιούνται στα παζάρια και στα σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο. Το κάδμιο χρησιμοποιείται στα κράματα ψευδαργύρου γιατί υποβαθμίζει το σημείο τήξης και έτσι απαιτείται μικρότερη ποσότητα ενέργειας στην παραγωγή. Επίσης λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών προκαλείται μικρότερη φθορά στα λαστιχένια καλούπια που χρησιμοποιούνται στη χύτευση. Οι Κινέζοι υπεύθυνοι υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης καδμίου στο μέλλον. Το κάδμιο στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί και στα συγκολλητικά κράματα αλλά στις βιοτεχνίες κοσμημάτων στην Ευρώπη έχει καταργηθεί.
Η 'Ενωση Κοσμηματοπωλών στις Η.Π.Α. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για την Προστασία των Καταναλωτών και άλλους φορείς, καταρτίζουν ένα πρότυπο που θα περιέχει τους κανονισμούς ασφαλείας και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται στη κατασκευή και την διακίνηση των παιδικών κοσμημάτων. Μεταξύ άλλων στο πρότυπο αυτό θα περιέχονται:
Ο προσδιορισμός των ελέγχων (test) που πρέπει να γίνονται για τον εντοπισμό επικίνδυνων ουσιών στα κράματα. Τα test αυτά προσδιορίζονται ακριβώς εδώ.
Οδηγίες για την απαγόρευση της χρησιμοποίησης μολύβδου, νικελίου, μαγνητών αλλά και εξαρτημάτων (κουμπωμάτων κ.λ.π.) που δεν είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά.
https://www.parentdish.com/2010/01/12/toxic-metal-found-in-kids-jewelry/