• ORO VERDE - ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑ

  Παρασκευή, 21 Μαϊου 2010

  Υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο 16 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται στην εξόρυξη μικρής κλίμακας, που σημαίνει σε μικρά ή αυτοσχέδια ορυχεία. Οι εργαζόμενοι αυτοί συντηρούν ένα πλήθος 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με υπολογισμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους ψάχνουν για χρυσό. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται συχνά είναι πολύ επικίνδυνες ή και καταστροφικές για την υγεία τους και το περιβάλλον. 

  Στις χώρες της δύσης από την άλλη μεριά υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών, οι οποίοι για τα κοσμήματα τους απαιτούν χρυσό που προέρχεται από ανακύκλωση παλαιού χρυσού, ή χρυσού που παρήχθη με οικολογικό τρόπο. Αυτό τον χρυσό συχνά τον ονομάζουμε πράσινο ή οικολογικό χρυσό, και τα κοσμήματα στα οποία χρησιμοποιείται αυτός ο χρυσός ονομάζονται ηθικά (Ethical) κοσμήματα.

  Ο οργανισμός Oro Verde συστήθηκε για να βοηθήσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κάνουν μικρής κλίμακας εξόρυξη χρυσού. Οι άνθρωποι σκάβουν με εργαλεία χειρός, δεν χρησιμοποιούν χημικά κατά την εξόρυξη, και κυρίως τα επικίνδυνα κυανιούχα άλατα. Μετά το τέλος των εργασιών η περιοχή της εξόρυξης δεν είναι κατεστραμμένη και μολυσμένη. Ο χρυσός λοιπόν που παράγεται από αυτούς τους ανθρώπους πληρεί τις προυποθέσεις για να ονομαστεί οικολογικός χρυσός. Η παρακάτω συνέντευξη δόθηκε από τον Mike Angenent στον Marc Choyt . Ο Mike είναι ιδρυτής των οργανισμών Jewel Tree Fountation και Open Source Minerals και ο Mike είναι διαχειριστής του site www.fairjewelry.org

    -MC.Κατά τη γνώμη μου το Oro Verde είναι σημαντικό γιατί η δράση του είναι επικεντρωμένη στους ανθρώπους. Πως προέκυψε αυτό?
    -Mark. Κατ' αρχήν γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι φτωχοί. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη Βολιβία, οι άνθρωποι κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και 500 χρόνια, αφότου τους είχαν φέρει εδώ οι Ισπανοί κονκεσταδόρες. Οι οικογένειες αυτές έχουν τώρα πιά αποκτήσει δια νόμου εξορυκτικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουν λοιπόν την προστασία της κυβέρνησης για να σκάβουν και να κερδίζουν κάποιο εισόδημα. Όταν μιλάμε για εισόδημα εννοούμε λίγα δολάρια την ημέρα. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ο εκπρόσωπος μιας μεταλλευτικής εταιρίας και τους προτείνει την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της περιοχής για μερικούς μήνες έναντι μερικών εκατοντάδων δολαρίων. Αν οι ντόπιοι δεχτούν την πρόταση θα ΄λεχουμε το εξης αποτέλεσμα. Όταν ο επιχειρηματίας αποχωρήσει θα έχει μείνει μία τεράστια τρύπα 50 μέτρα βάθος, μία έκταση εντελώς άχρηστη για καλλιέργεια ή για οποιαδήποτε άλλη τοπική δραστηριότητα. 
    -MC.Σε τι διαφέρουν οι συμβεβλημένοι με την Oro Verde σε σχέση με αυτούς που κάνουν ελεύθερη εξόρυξη?
    -Mark. Όσες οικογένειες συνεργάζονται με την Oro Verde απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες κατά την εξόρυξη του χρυσού και ειδικά υδράργυρο και κυανιούχες ενώσεις. Οι εργασίες γίνονται με εργαλεία χειρός (τσάπες κ,λ,π,) και όχι με μπουλντόζες και ογκώδη μηχανήματα. Οι συνθήκες εργασίας ελέγχονται τακτικά από την Oro Verde. Η Oro Verde τους βοηθάει μετά την εξάντληση των αποθεμάτων χρυσού, να ξαναγίνουν οι εκτάσεις αυτές κατάλληλες για καλλιέργειες, . Η μέριμνα αυτή είναι σημαντική για την επιβίωση αυτών των πληθυσμών. 
    -MC.Ποιό είναι το κυριότερο πρόβλημα στην εξάπλωση των πρακτικών της Oro Verde.
    -Mark. Είναι δύσκολο να μιλήσεις σε ανθρώπους που έχουν άμεσα προβλήματα επιβίωσης, για μακροπρόθεσμα οφέλη. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά ενδίδουν στις προτάσεις των εταιριών εξόρυξης. Διευκολύνει όμως αρκετά την κατάσταση αν μπορούν άμεσα να πουλήσουν το χρυσό που παρήγαγαν. Για το λόγο αυτό ιδρύσαμε το Jeweltree Foundation ώστε να φέρουμε σε επαφή τους κοσμηματοποιούς που ενδιαφέρονται για πράσινο χρυσό, με τους παραγωγούς αυτής της πρώτης ύλης. 
  -MC Η εντύπωση που έχουν πολλοί είναι πως υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια οικολογικού χρυσού. 
   -Mark. Η προμήθεια (παροχή) είναι ένα θέμα, η ζήτηση είναι ένα άλλο. Υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Κολομβία και αλλού που θα ήταν πρόθυμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Θα ήταν ευτύχημα αν όλοι αυτοί ξεκινούσαν τη συνεργασία με το Oro Verde. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές του πράσινου χρυσού και να πλησιάσουν τις χρηματιστηριακές τιμές. Πάντως δεν μπορούμε να πούμε ότι ο πράσινος χρυσός είναι μία ιστορία που αφορά μόνο το πολύ εύπορο κομμάτι του κοινού. Υπάρχουν εταιρίες όπως η Fifi Bijoux που προμηθεύονται χρυσό από την Oro Verde και κινούνται στο χαμηλό κομμάτι της αγοράς από πλευράς τιμών. 
    -MC.Γίνονται κάποιες προσπάθειες ώστε το μοντέλο παραγωγής της Oro Verde να επεκταθεί?
    -Mark Η Oro Verde είναι ένας σπόρος που θα μπορούσε να φυτρώσει και αλλού. Για παράδειγμα η  Alliance for Responsible Mining είναι μία τέτοια προσπάθεια. Έχουμε κάποιες διαφωνίες στο θέμα της διαφάνειας αλλά γενικά κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. 
    -MC Ποιό νομίζεις ότι είναι το πιό σπουδαίο δίδαγμα που μπορούν να αντλήσουν όσοι δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του κοσμήματος και οι καταναλωτές από την εμπειρία του Oro Verde.
  -Mark Τα χρήματα που θα διαθέσετε για να αγοράσετε τα ελάχιστα γραμμάρια χρυσού που χρειάζονται για μα κατασκευάσετε ένα ζευγάρι βέρες γάμου, αρκούν για να συντηρήσουν μία οικογένεια στην Κολομβία ή αλλού για ένα ολόκληρο μήνα. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να απαντήσει γιατί κάποιος πρέπει να εμπλακεί σε αυτή την ιστορία. 
   

    Η οικογένεια Gualdino Perea εργάζεται στην συλλογή ψηγμάτων χρυσού σε επιφανειακό όρυγμα στην περιοχή Choco της Κολομβίας.

   

      Το ρηχό ξύλινο πιάτο που χρησιμεύει για το κοσκίνισμα του χώματος και την απομόνωση του χρυσού, λέγεται batea. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε μικρής κλίμακας ορυχείο χρυσού της Oro Verde στην περιοχή Choco της Κολομβίας.

   

  https://www.fairjewelry.org/archives/3549#more-3549

   

   

   

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...