|
Οι Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να προωθήσουν μία διεθνή συμφωνία για την προστασία του ροζ και κόκκινου κοραλλιού. Την ανάγκη γι αυτά τα μέτρα ανέδειξε η πρόσφατη και πολύ πετυχημένη καμπάνια Too Precious To Wear (Πολύ Πολύτιμο για να Φοριέται). Η καμπάνια αυτή επηρέασε εκατομμύρια οικολογικά ευαίσθητους καταναλωτές και πολίτες απ’ όλο τον κόσμο.
Η συμφωνία αυτή πρόκειται να επικυρωθεί στη σύνοδο του CITES που θα γίνει τον Μάρτη του 2010 στο Κατάρ. CITES είναι ένας Διεθνής Οργανισμός για τον Έλεγχο του Εμπορίου των Απειλούμενων Ειδών. Στη συμφωνία αυτή δεν παρουσιάζουν σοβαρές αντιρρήσεις ακόμη και χώρες όπως η Ιταλία που έχουν από πολλά χρόνια αναπτυγμένη αλιεία και μεταποίηση του κοραλλιού. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς η διακίνηση του κοραλλιού δεν θα είναι εντελώς απαγορευμένη, αλλά θα μπει σε καθεστώς αυστηρότερης παρακολούθησης ως προς την προέλευση και τις μεθόδους αλιείας. Στο καθεστώς αυτό της αυστηρής παρακολούθησης είναι ήδη το πιο σπάνιο μάυρο κοράλλι (γιούσουρι).
Ο πρόεδρος της οργάνωσης που πρωτοστάτησε στην καμπάνια για τη σωτηρία των κοραλλιών, χαιρέτησε τη συμφωνία και για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος είπε πως στις Η.Π.Α. μέσα σε 5 χρόνια εισήχθησαν 25 εκατομμύρια κομμάτια από το σπάνιο ροζ και κόκκινο κοράλλι. Είπε ακόμη πως και μετά την επίτευξη της συμφωνίας, πρέπει να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση, και επιτήρηση των περιοχών που αλιεύονται τα κοράλλια, στη Μεσόγειο και στον Ειρηνικό. Ελπίζουμε μετά και από αυτή την εξέλιξη, το Ελληνικό κράτος να επανεξετάσει την εξοργιστική πρόσφατη απόφαση να δοθούν άδειες αλιείας κοραλλιών στις Ελληνικές θάλασσες.