• ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ NEW AGE

  Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009

    Πολλοί πιστεύουν πως οι πολύτιμοι λίθοι έχουν μεταφυσικές ιδιότητες. Πιστεύουν δηλαδή πως κατά περίπτωση, μπορούν να θεραπεύουν την αρρώστια, να βοηθούν στην πρόβλεψη των μελλούμενων, να αποτρέπουν τις αρνητικές επιρροές, και το κακό μάτι. Μπορούν ακόμα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτούν και να διατηρούν, την υγεία τον πλούτο και την ευτυχία.
    Η αντίληψη για τις δυνάμεις που εμπεριέχονται στους πολύτιμους λίθους, ήταν κυρίαρχη σε πολλούς πολιτισμούς ήδη από το 3000 π.Χ. . Η μεταφυσική αξία των πολύτιμων λίθων ήταν αναμφισβήτητη. Οι λίθοι χρησιμοποιούνταν συχνά για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και για να αποτρέψουν τις συμφορές από τις οποίες κινδύνευαν οι άνθρωποι.. Σε άλλους πολιτισμούς όμως όπως στην κλασσική Ελλάδα όπου κυριαρχούσε ο ορθός λόγος, οι άνθρωποι δεν είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τα φυλαχτά και τα γούρια, που τα θεωρούσαν δεισιδαιμονίες .
  Αυτό που έκανε τους ανθρώπους παλαιότερων εποχών να λατρέψουν τις πολύτιμες πέτρες, είναι το θαυμάσιο χρώμα και η λάμψη τους σε συνδυασμό με την σπανιότητα τους. Οι ιδιότητες αυτές συγκεντρωμένες σε αυτό το μικροσκοπικό αντικείμενο τους δημιουργούσε την πεποίθηση ότι αυτό το εκπληκτικό δημιούργημα του Θεού που έβρισκαν θαμμένο στο χώμα, δεν μπορεί παρά να είναι προικισμένο με εξαιρετικές δυνάμεις. Οι μυστικές αυτές δυνάμεις αποδίδονταν σε πνεύματα αγαθά ή πονηρά, κακόβουλα ή φιλικά, που διέμεναν μέσα στους πολύτιμους λίθους, και είχαν τη δύναμη να επηρεάζουν τις τύχες των ανθρώπων προς την ευημερία ή την καταστροφή. Τα πνεύματα αυτά με την χρήση κατάλληλων τεχνικών ενεργοποιούνταν για να προστατεύσουν, να θεραπεύσουν ή και να βλάψουν τους ανθρώπους.

     Την προφανή γοητεία που ασκούσαν πάντα στους ανθρώπους οι πολύτιμοι λίθοι, χρησιμοποίησαν ή εκμεταλλεύτηκαν κάθε είδους άνθρωποι ασχολούμενοι με τα μεταφυσικά. Αποκρυφιστές, μάγοι, εξορκιστές, οιωνοσκόποι, προφήτες, αστρολόγοι, ιερείς, δερβίσηδες, δρυίδες, γνωστικοί, μύστες, αγύρτες, μέντιουμ, θαυματοποιοί, αλχημιστές, μυστικιστές, παγανιστές, βροχοποιοί, ραβδοσκόποι, νεκρομάντες, κομπογιαννίτες. Πολλές ιστορίες από το παρελθόν έφτασαν ως εμάς, που σχετίζονται με τους λίθους και τους ανθρώπους που χειρίζονται τις δυνάμεις τους. Διηγήσεις και περιγραφές για την πραγματοποίηση με υπερφυσικό τρόπο, των επιθυμιών των ανθρώπων με την βοήθεια των πολύτιμων λίθων.
  Στη σημερινή εποχή την πίστη για τη δύναμη που περιέχουν οι λίθοι, την εντάσσουμε σε ένα ρεύμα σκέψης που χωράει πολλές παρόμοιες πεποιθήσεις και σχηματικά ονομάζεται new age. Οι απόψεις αυτές είναι πέρα από την αποδεικτική μέθοδο της επιστήμης, και όσον αφορά το αντικείμενό μας, είναι η κρυσταλλομαντεία, η κρυσταλλοθεραπεία, τα charkas, τα φυλαχτά (γενέθλιοι λίθοι, ζωδιακοί λίθοι, αστρικοί λίθοι). Χιλιάδες βιβλία έχουν γραφτεί και δισεκατομμύρια bytes στο internet έχουν καταναλωθεί σε συζητήσεις γύρω από αυτά τα πράγματα. Είναι αποδειγμένο ότι σε ταραγμένες και μεταβατικές εποχές οι άνθρωποι απομακρύνονται από την επιστήμη και τον ορθολογισμό και καταφεύγουν στη μεταφυσική. Σήμερα πολλά παρακλάδια της οικολογικής σκέψης εντάσσονται στο new age.
  Η ονομασία new age χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρίας και αποκρυφίστριας Έλενα Μπλαβάτσκι το 1890. Σταδιακά πολλές μεταφυσικές θεωρίες αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους συμπορεύτηκαν και ομαδοποιούνται με την ονομασία new age.
  Το new age ήταν κυρίαρχο στη νεολαιίστικη pop κουλτούρα της δεκαετίας του 1970, και είχε επηρεάσει τη ζωγραφική, την μουσική και την ποίηση της εποχής.
     LOHAS είναι τα αρχικά των λέξεων Lifestyles Of Health And Stainability, που θα πει Τρόπος Ζωής για την Υγεία και την Αειφορία. LOHAS ονομάζουν οι κοινωνιολόγοι και οι δημοσκόποι την κοινωνική ομάδα ( και ομάδα καταναλωτών) που ενδιαφέρονται για την οικολογία την αειφόρο ανάπτυξη και τον ηθικό τρόπο παραγωγής. Αποτελείται από ανθρώπους με μόρφωση και οικονομικό επίπεδο άνω του μέσου όρου. Το Ινστιτούτο Μάρκετινκ στις Η.Π.Α. υπολόγισε ότι οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας είναι περίπου το 30% του συνόλου των καταναλωτών και το 2006 ο τζίρος των προϊόντων που απευθύνονται σε αυτή την καταναλωτική ομάδα έφτασε τα 300 δις δολάρια.
     Σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών απευθύνονται και τα κοσμήματα new age . Τα κοσμήματα αυτά δεν ομαδοποιούνται αισθητικά ή τεχνικά. Συνήθως όμως οι κατασκευαστές τους χρησιμοποιούν φυσικά υλικά και κυρίως ορυκτές πέτρες και πολύτιμους λίθους, τα οποία συνδέουν και με κάποιες μεταφυσικές ιδιότητες. Δηλαδή ισχυρίζονται ότι η τάδε πέτρα που χρησιμοποιήθηκε δίνει σε αυτόν που φοράει το κόσμημα γαλήνη, αποτρέπει την κακοτυχία ή ακόμη και θεραπεύει για την τάδε αρρώστια.

  Ουσιαστικά δηλαδή ο χαρακτηρισμός new age, είναι ένα τρόπος προώθησης της δουλειάς του καλλιτέχνη, είναι δηλαδή marketing που συνδέεται με τον τρόπο ζωής και της αντιλήψεις των πελατών στους οποίους απευθύνεται. Δεν είναι όμως κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα.
  Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες site κοσμημάτων που απευθύνονται σε αυτό το κοινό. Στην αναζήτηση new age jewelry, το Google δίνει 2,5 εκατομμύρια αποτελέσματα. Στην αναζήτηση astrology jewelry δίνει 10,5 εκατομμύρια αποτελέσματα.
  Από αυτό τον ωκεανό διαλέγουμε να σας παρουσιάσουμε ένα τυπικό site αυτής της κατηγορίας, το mystic merchant. Είναι από τα παλαιότερα site αυτού του είδους με μεγάλο όγκο προσφερόμενων προϊόντων σε κοσμήματα πολύτιμους λίθους, και ορυκτά.΄ Όλα τα προϊόντα τα οποία είναι πολύ καλά φωτογραφημένα συνοδεύονται εκτός από την φυσική τους περιγραφή, και από ένα μεταφυσικό προφίλ που αφορά την επίδραση (πάντα θετική) του κάθε αντικειμένου στον αγοραστή
    Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}

  Κοσμήματα new age

   

  Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}

  https://www.mysticmerchant.com/

  https://www.jewelpedia.com/metafysika.php

  https://www.jewelpedia.com/metafysika.php?catid=34&page=1

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...