• ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

    Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου όπως το μουσείο του Λούβρου, το Βρετανικό μουσείο, το Ερμιτάζ, το μουσείο της Νέας Υόρκης βρίσκονται σε χώρες που έχουν ελάχιστα ή ασήμαντα αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτές οι χώρες όμως ήταν εναλλάξ οι υπερδυνάμεις των δύο τελευταίων αιώνων και είχαν τη δύναμη, το χρήμα, αλλά και την κουλτούρα να αντιληφθούν εγκαίρως την τεράστια αξία για την ανθρωπότητα των αρχαιολογικών θησαυρών και να τα συγκεντρώσουν.

       Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της μεσογείου όπου αναπτύχθηκαν όλοι οι σπουδαίοι πολιτισμοί της αρχαιότητας με πρωτεύουσα θέση των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στον Ελληνικό χώρο. Κατά τον 19ο αιώνα που έγινε κατά κύριο λόγο η συγκέντρωση των θησαυρών αυτών των μουσείων στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου υπήρχε η οθωμανική αυτοκρατορία και άλλες εξίσου χαλαρές διοικήσεις, που δεν γνώριζαν ούτε κατ’ ελάχιστο την αξία των αντικειμένων που βρίσκονταν στα εδάφη τους. Οι ευρωπαϊκές χώρες έστελναν σε αυτά τα μέρη αρχαιολογικές αποστολές ή πανεπιστημιακές ομάδες, οι οποίοι ανέσκαπταν και αποσπούσαν σε μεγάλο ποσοστό τα αρχαία αντικείμενα. Προφανώς χρησιμοποιήθηκαν και πολλοί άλλοι τρόποι, δωροδοκία τοπικών αξιωματούχων, αγορά αντικειμένων από αδαείς χωρικούς, αλλά και ο χονδροειδής και βάρβαρος τρόπος που ο Έλγιν απέσπασε τα γλυπτά από τον Παρθενώνα.
       Στον ελληνικό χώρο εδώ και 4000 χρόνια έχουν γεννηθεί, αναπτυχθεί και εξαφανιστεί πολύ σημαντικοί πολιτισμοί. Τα ίχνη αυτών των σημαντικών στιγμών της ανθρώπινης ιστορίας βρίσκονται θαμμένα στα ελληνικά χώματα και λίγα μόνο από αυτά έχουν βρεθεί στις ανασκαφές, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στα μουσεία όλου του κόσμου.
       Στη δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη αξίωσε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο στην Ελλάδα. Ήταν μία εποχή αισιοδοξίας και ελπίδας για την Ελλάδα όπου πιστεύαμε ότι ανακαλύψαμε τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό, ότι θα μεγαλουργούσαμε μόνοι μας εκτός ευρωπαικής ένωσης και ΝΑΤΟ, και γενικώς ήταν σε φάση έξαρσης η βεβαιότητά μας ότι είμαστε ο περιούσιος λαός της γης.

    Παρότι το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων στην αρχή ακούστηκε εξίσου ουτοπικό με τα υπόλοιπα, στην πορεία φάνηκε ότι είχε μία πραγματική δυναμική. Είχε ισχυρό ιστορικό και ηθικό έρεισμα και άρχισε να έχει υποστηρικτές πανεπιστημιακούς και άλλους διανοούμενους σε όλο τον κόσμο. Όλες οι μετέπειτα ελληνικές κυβερνήσεις το υιοθέτησαν, και κατασκευάσαμε το νέο μουσείο για να υποδεχτεί τα μάρμαρα. Οι βρετανοί βέβαια δεν πρόκειται να τα επιστρέψουν γιατί στη συνέχεια θα τους ζητήσουν οι αιγύπτιοι τις μούμιες, οι Ιταλοί θα ζητήσουν από τους γάλλους την Μόνα Λίζα κ.ο.κ , όμως από αυτή την ιστορία μας έμεινε ένα θαυμάσιο μουσείο και μια πολύ καλή διεθνή διαφήμιση του μουσείου και της χώρας μας, γιατί ως γνωστόν οι διενέξεις είναι τροφή για τα Μ.Μ.Ε.
    Αντί όμως να μείνουμε στη γκρίνια, θα μπορούσαμε να κάνουμε κινήσεις αντιπερισπασμού. Είναι γνωστό πως στα υπόγεια των μουσείων και σε άλλους χώρους είναι στοιβαγμένα σε μπαούλα χιλιάδες σπουδαία έργα γλυπτικής, μεταλλουργίας, κεραμικής κ.λ.π., τέτοια που σε άλλες φτωχές από αρχαιότητες χώρες,  θα τα τοποθετούσαν στις καλύτερες προθήκες των μουσείων τους. Θα μπορούσε το κράτος να διορίσει λίγους από τους εκατοντάδες  αδιόριστους αρχαιολόγους, με σκοπό να δημιουργήσουν συλλογές από σπουδαίες αρχαιότητες οι οποίες βρίσκονται στα αζήτητα, και να αρχίσουν να περιοδεύουν τον κόσμο. Θα είχαμε μια μόνιμη δωρεάν διφήμιση, και ο ΕΟΤ θα γλίτωνε πολλά χρήματα από την διαφήμιση της Ελλάδας σαν τουριστικός προορισμός.

     Καρυάτιδες από το νέο μουσείο της Ακρόπολης

    https://www.e-tipos.com/page.ashx?pid=28&gid=2851

    https://www.jewelpedia.com/news_details.php?catid=30&id=573

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...