• ΜΟΔΑ ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010

    Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010

    Η μόδα στο κόσμημα καθορίζεται βασικά από δύο κανάλια. Το ένα είναι οι επιδείξεις μόδας των σχεδιαστών ρούχων. Τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν στις επιδείξεις, σηματοδοτούν το στυλ των δημιουργιών στα κοσμήματα. Ένα άλλο κανάλι επηρεασμού των κοσμηματοποιών είναι οι δημιουργίες των οίκων υψηλής κοσμηματοποιίας. Cartier, Bulgari, Van Clleef & Arpels. αλλά και άλλοι με λιγότερο βαριά ονόματα μπορούν να χαρακτηριστούν σαν  διαμορφωτές τάσεων. Τα ειδικά έντυπα και τα μέσα σε όλο τον κόσμο (όπως το παρόν site) παρακολουθούν τη δουλειά αυτών των διαμορφωτών τάσεων και ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους, δημιουργούς και κοινό, για το στυλ των κοσμημάτων της επόμενης περιόδου. Παράλληλα με το mainstream κόσμημα που υπόκειται στις κατευθύνσεις της μόδας, υπάρχει και το καλλιτεχνικό κόσμημα που απεικονίζει την λίγο – πολύ αυθαίρετη προσέγγιση και αισθητική του καλλιτέχνη. Σε αυτό το site πιστεύουμε ότι υπάρχουν αξιόλογοι δημιουργοί και στα δύο είδη κοσμημάτων. 
    Για το 2010 τα κοσμήματα που θα δούμε στις βιτρίνες θα έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά. 
    1 ) Το χρώμα. Το 2010 το χρώμα θα κυριαρχεί στα ρούχα και στα κοσμήματα. Στα κοσμήματα χρώμα σημαίνει πολύτιμες πέτρες, σμάλτα και πατιναρισμένα μέταλλα. Δεν προτείνονται έντονες χρωματικές αντιθέσεις αλλά συνδυασμός παρεμφερών αποχρώσεων.
    2) Η φύση. Η διαρκής και διαχρονική έμπνευση των δημιουργών κοσμημάτων είναι η φύση. Ως γνωστόν ο αντιγραφέας είναι ο πιό γνήσιος θαυμαστής. Οι κοσμηματοποιοί θαυμαστές της φύσης θα κατασκευάσουν λουλούδια, πεταλούδες, φίδια και πλάσματα του βυθού, σε ρεαλιστικές και αφαιρετικές απεικονίσεις.
    3) Νέα μέταλλα. Ο χρυσός και η πλατίνα είναι πάντα τα βασικά μέταλλα της κοσμηματοποιίας. Όμως η χρήση νέων υλικών απενοχοποιείται και επεκτείνεται. Η μεγάλη άνοδος της τιμής του χρυσού και της πλατίνας παίζει ασφαλώς τον κύριο ρόλο, αλλά τα νέα υλικά παλλάδιο, τιτάνιο, μπρούτζος, που εμφανίζονται όλο και συχνότερα δίνουν νέες σχδιαστικές και αισθητικές δυνατότητες. . 
    4) Οι κοπές πετρών Vintage. Οι σχεδιαστές ρούχων ανατρέχουν συχνά σε προηγούμενες δεκαετίες για να αντλήσουν έμπνευση. Γιατί όχι και οι κοσμηματοποιοί.? Είδαμε πρόσφατα να χρησιμοποιούνται πέτρες κομμένες στην κοπή Rose Cut που ήταν στη μόδα δεκαετίες πριν από την ανακάλυψη της κοπής μπριγιάν. Η τάση αυτή φαίνεται πως θα συνεχιστεί, όπως και η χρησιμοποίηση πετρών σε τελείως ανεπεξέργαστη (rough), που σε παλαιότερες εποχές θα ήταν απολύτως αδόκιμη πρακτική.
    5) Τα σκουλαρίκια κρίκοι. Το σκουλαρίκι που φοράει λαός και Κολωνάκι, σε διάφορα σχήματα και υλικά. Θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε παντού, από το σχολείο μέχρι την δεξίωση. 
    6) Τα βραχιόλια. Σταθερά ή εύκαμπτα, από μέταλλο ή από πέτρες τα βραχιόλια θα συνοδεύουν κάθε στυλ ντυσίματος. 
    7) Η φυσικότητα. Με αυτό τον όρο εννοούμε φόρμες που αποφεύγουν τις συμμετρίες και δημιουργούν μία επιτηδευμένη ασυμμετρία. Εννοούμε ακόμη τις επιφάνειες των μετάλλων που δεν έχουν γυαλιστερή υφή αλλά ματ, και γενικώς η εμφάνιση του κοσμήματος να υπονοεί μεγαλύτερη φυσικότητα και λιγότερες επεξεργασίες. 
    8) Η οικολογία. Η παράμετρος της οικολογίας μπαίνει σε όλο και περισσότερους τομείς του ανθρώπινου βίου. Λέγοντας οικολογικά κοσμήματα εννοούμε πως τα μέταλλα και οι πολύτιμες πέτρες, παρήχθησαν με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, και πληρώθηκαν λογικοί μισθοί στους εργάτες των ορυχείων. Επίσης τα μέταλλα που προέρχονται από ανακύκλωση δίνουν οικολογική πιστοποίηση στο κόσμημα. Ήδη αρκετές εταιρίες κοσμημάτων διεθνώς, έχουν συμπεριλάβει την οικολογική τους πιστοποίηση μέσα στην επικοινωνιακή τους στρατηγική.
    9) Το ασήμι. Σε παλαιότερες εποχές τοασήμι είχε παραπλήσια τιμή πώλησης από το χρυσό, και έχαιρε της απόλυτης εκτίμησης από τον κόσμο. Αφού πέρασαν κάποια χρόνια μειωμένου ενδιαφέροντος, το ασήμι επανήλθε στο βάθρο του σαν ευγενές μέταλλο. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά δημιουργίες από ασήμι πήραν τη θέση τους στις συλλογές των οίκων κοσμηματοποιίας που παλαιότερα συστηματικά σνόμπαραν το λευκό μέταλλο. Τα ασημένια κοσμήματα μπορεί να είναι από σκέτο ασήμι, ή διακοσμημένα με πολύτιμες πέτρες. Τελευταία εμφανίστηκαν κοσμήματα με μαύρο οξειδωμένο ασήμι και διαμάντια. 
    10) Η πρόκληση. Μαχαίρια, νεκροκεφαλές, σφαίρες εντάσσουν την πρόκληση σε ένα στυλ αστικής κομψότητας (Urban Chic). Σε γυναικεία και ανδρικά κοσμήματα, βρίσκουν τη θέση τους σύμβολα από την γοτθική (gothic) αισθητική.
    11)  Τα διάτρητα. Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών αναδεικνύει την διάτρηση σε μία πρόσφορη τεχνική, για να έχουμε μεγάλα κοσμήματα με σχετικά μικρό βάρος. Οι νέες υψηλής τεχνολογίας τεχνικές (CNC, Laser) που χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι κοσμηματοποιοί, δίνουν τη δυνατότητα για κατασκευές με ακρίβεια και πολύ μικρό βάρος. 
    12) Οι χάντρες. Οι πράσινες οι κόκκινες και οι θαλασσιές. Οι χάντρες είναι τα αγαπημένα υλικά των ερασιτεχνών κοσμηματοποιών, για το λόγο αυτό τα αποφεύγουν οι επαγγελματίες. Όμως οι χάντρες πρέπει να απενοχοποιηθούν και να χρησιμοποιούνται από όλους γιατί μας δίνουν μεγάλες δυνατότητες συνδυασμών, και με αυτές μπορούμε να κατασκευάζουμε κοσμήματα με βάση το γούστο του καθενός

      

    Ο ʼγγελος της Σοδειάς. Διάτρητο μενταγιόν με πολύτιμες πέτρες από την Paula Crevoshay. Δεξιά. Γοτθικά σύμβολα στα ανδρικά κοσμήματα του Scott Kay
     

     

    https://www.cijintl.com/Topics-1534-Articles%20Market%20Trends.html

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...