• Τα κοσμήματα για το 2014

  Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2014

   Η εταιρία Swarovski στο ετήσιο Gem Vision κάνει μία εκτίμηση για την αισθητική και το ύφος των κοσμημάτων που θα φορεθούν τη χρονιά που διανύουμε.
  Η λέξη κλειδί που διαπερνά τις τέσσερις τάσεις που περιγράφει το Gem Vision είναι “Διάλογος” Διάλογος και η σύνθεση που προκύπτει από ένα ουσιαστικό διάλογο, ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στους πολιτισμούς, και ανάμεσα στα δύο φύλα.


  ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ – ALLEGORIA

  Θα είναι η ισχυρότερη φετινή τάση. Με τη λέξη Συμβολισμός (Allegory) εννοούμε την βαθύτερη πνευματική ουσία των υλικών πραγμάτων. Ο συμβολισμός του αντικειμένου αποδίδει το μεταφυσικό μυστικιστικό και τελετουργικό περιεχόμενο του. Την ψυχή που περιέχει ένα υλικό αντικείμενο, και την ιδέα (theme) που το διαπερνά και το συνδέει με μύθους και αρχέγονες πίστεις.
  Τα κοσμήματα αυτά έχουν υπαινικτικό ύφος, γλυπτική φόρμα και διακοσμούνται με καλοδουλεμένες λεπτομέρειες. Δομούνται γύρω από την απόλυτη ομορφιά της γεωμετρίας , και εκφράζουν βασικά ένστικτα και αρχαίες φιλοσοφικές πεπεοιθήσεις.
  Τα χρώματα των κοσμημάτων αυτών των συλλογών δεν ακολουθούν την αναμενόμενη gothic παλέτα, αλλά κυριαρχούν το κόκκινο της φλόγας, το έντονο μπλε ουλτραμαρίν, το δυνατό χρώμα της σκουριάς και το σπασμένο λευκό.

     

   

  ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΤΗΤΑ – CROSS GENTER

  Η τάση αυτή αντανακλά την διαρκώς εξελισσόμενη, πολυπρόσωπη, πολύπλοκη και ασταθή καταναλωτική τάση της εποχής μας. Διερευνά την αντοχή των στερεοτύπων και επαναπροσδιορίζει τους κανόνες. Η συναρπαστική ένταση της νεότητας τροφοδοτεί το στυλ Cross Genter. Ο σουρρεαλισμός οι φαντασιώσεις και τα παράλληλα σύμπαντα υπάρχουν μέσα σε αυτές τις δημιουργίες. Η τάση αυτή επικεντρώνεται στη συγχώνευση των χαρακτηριστικών των δύο φύλων, και την προσδοκία του καινούργιου.
  Τα χρώματα που θα επικρατούν σε αυτά τα κοσμήματα είναι το έντονο ροζ, το κίτρινο το γαλάζιο και το λευκό

       

   


  ΝΕΟ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ – EAST MINIMAL

  Η Ασία σαν οικονομικός και πολιτιστικός χώρος, ισχυροποιεί την παρουσία της και την επιρροή της στο παγκόσμιο σκηνικό. Η νεο μινιμαλιστική τάση έχει καταβολές Ζεν. Καθοδηγείται από την υπέροχη εμμονή της Ανατολής στη συνύπαρξη της παράδοσης με την υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία. Στοχάζεται και επαναπροσδιορίζει συνεχώς τη σχέση που πρέπει να έχουν οι ρίζες μας και η παράδοση με τον κόσμο που μετασχηματίζεται ταχύτατα.
  Οι δημιουργίες διαπνέονται από σκεπτικισμό (sophisticated ) και προσήλωση στη λεπτομέρεια.
  Οι απαλοί τόνοι του γκρί και του πράσινου είναι οι αποχρώσεις που κυριαρχούν στα νεο μινιμαλιστικά κοσμήματα καθώς και το πράσινο του νεφρίτη.

   


  ΕΠΙΜΕΙΞΙΕΣ - ELDORADO REMIX

  Δύο χώρες του νότιου ημισφαιρίου που η επιμειξία σε όλα τα επίπεδα είναι στο DNA τους, είναι η Βραζιλία και η Νότια Αφρική. Αυτές είναι οι χώρες αναφοράς του στυλ Eldorado Remix. Η ζωντάνια, ο φυσικός πλούτος, η φυλετική διαφορετικότητα η υπερηφάνεια και η πνευματικότητα αυτών των χωρών εκφράζεται σε αυτή την τάση. Συγχωνεύει την έμπνευση της Αφρικής με το στυλ της Βραζιλίας.
  Τα προκλητικά χρώματα από τα παραδοσιακά ξύλινα γλυπτά κυριαρχούν στα κοσμήματα αυτής της αισθητικής και αποδίδονται με τον αμέθυστο, τιρκουάζ, ρουμπίνι και κοράλλι, με μικρές δόσεις από πέτρες με γήινα χρωμάτα καφέ και πράσινου.

       

   

  https://www.jewellermagazine.com/Article.aspx?id=3188&h=4-Best-Jewellery-Trends-for-2014&vc=1374

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...