• 12 τάσεις στη μόδα των κοσμημάτων για το 2013

  Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013

  Η Jennifer Heebner, υπεύθυνη του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού κοσμημάτων JCK εκθέτει τις προβλέψεις της για τις τάσεις στα κοσμήματα το 2013. Οι πληροφορίες που επεξεργάστηκε για να κάνει τις προβλέψεις της προέρχονται από τα εξής κανάλια:
  Από τις επιδείξεις μόδας των σχεδιαστών και από τις εβδομάδες μόδας που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν
  Από τις παρατηρήσεις των ανθρώπων στην πραγματική ζωή
  Και τέλος από την προσεκτική αποδελτίωση της ειδησεογραφίας και ειδικά αυτής που αφορά τις επιχειρήσεις κοσμημάτων και πρώτων υλών της βιομηχανίας κοσμήματος


  1. Σμαράγδι
  Είναι δύο χρόνια τώρα που το σμαράγδι είναι σε συνεχή άνοδο. Φέτος θα είνα αναμφίβολα η χρονιά του, Επιπλέον η εταιρία εξόρυξης σμαραγδιών Gemfields φαίνεται διατεθημένη να υποστηρίξει και να καθιερώσει τα σμαράγδια με μεγάλες καμπάνιες, όπως πριν μερικές δεκαετίες η De Beers καθιέρωσε τα διαμάντια


  2. Σκουλαρίκια σταγόνες
  Τα μικρά καθιστά σκουλαρίκια στο αυτί θα δώσουν τη θέση τους σε μικρά κρεμαστά σκουλαρίκια με σταγονάκια


  3. ʼσπρο – Μαύρο
  Τα ασπρόμαυρα μοτίβα που εμφανίστηκαν πέρισι στις βιτρίνες θα συνεχίσουν την διαδρομή τους και την φετινή χρονιά. Όπως και την προηγούμενη χρονιά το άσπρο – μαύρο αναδείχθηκε από την αναβίωση του στυλ αρτ ντεκό. Οι πέτρες που θα δώσουν τα αντίστοιχα χρώματα είναι διάφανα διαμάντια, διάφανος χαλαζίας διάφανο τοπάζι, και από την άλλη όνυχας, μαύρος σπινέλιος και μαύρα διαμάντια.


  4. Φίδια
  Η χρονιά του φιδιού στο κινέζικο ημερολόγιο, φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε οι περισσότερες συλλογές κοσμημάτων να περιλαμβάνουν κοσμήματα με σχέδια φιδιών


  5. Drusy
  Ο κρυσταλλικός αχάτης (Drusy) με τον φίνο ιριδισμό κυριάρχησε στις συλλογές της εβδομάδας κοσμήματος στο Λας Βέγκας και ακόμη σε βραβευμένα κοσμήματα του διαγωνισμού κοσμήματος AGTA.


  6. Καμπουσόν
  Οι πέτρες με κοπή καμπουσόν επανέρχονται και εξαφανίζονται περιοδικά στη μόδα του κοσμήματος . Το 2013 θα επανεμφανιστούν σε πολλές συλλογές κοσμημάτων, με ζωηρά χρώματα και εγκλίσεις


  7. Στολισμός των μαλλιών
  Τιάρες διαδήματα και κορώνες θα αρχίοσουν να φοριούνται και εκτός των πολύ επίσημων εκδηλώσεων όπως γάμοι κ.λ.π.


  8. Κεχριμπάρι.
  Το πολύτιμο υλικό της Βαλτικής τα τελευταία χρόνια δουλευόταν μόνο από καλλιτέχνες από την Πολωνία. Όμως υπήρξαν ενδιαφέρουσες προτάσεις σε κεχριμπάρι σε συλλογές καταξιωμένων κοσμηματοποιών όπως οι Lucifer vir Honestus , Ray Griffiths, κ.α.


  9. Ματ
  Οι γυαλιστερές επιφάνειες υποχωρούν και εμφανίζονται όλο και περισσότερο αμμοβολισμένα ή σαγρέ φινιρίσματα. Ανάλογες τάσεις υπάρχουν και στις πολύτιμες πέτρες όπου οι μάτ επιφάνειες φαίνεται ότι θα εμφανίζονται όλο και πιό συχνά.


  10. Καλοδουλεμένα φο μπιζού.
  Η άνοδος της τιμής των πρώτων υλών οδήγησε πολλούς κατασκευαστές με κουλτούρα υψηλής χρυσοχοίας σε υλικά που θεωρούνταν ευτελή όπως ο ορείχαλκος, ο μπρούτζος, ο αλπακάς κ.λ.π. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται όλο και πιό συχνά συλλογές όπου το επίπεδο της εργασίας και της σχεδίασης είναι πολύ υψηλό, αλλά οι πρώτες ύλες να μην είναι πολύτιμα μέταλλα και πέτρες.


  11. Κινέζικα μοτίβα
  Παραστάσεις από την κινέζικη κουλτούρα γίνονται όλο και πιό δημοφιλείς. Είναι λογικό. Παντού και πάντα ο οικονομικά ισχυρός είναι και πολιτιστικά ισχυρός. Το ζαντ αγαπημένο υλικό στην Κίνα σκαλίζεται σε ποικιλία μοτίβων και χρωμάτων. Στην κινέζικη παράδοση υπάρχουν επίσης και οι φούντες (θύσσανοι). Σε πολλές συλλογές εμφανίστηκαν φέτος κοσμήματα με απόληξη φούντες.


  12. Διαχρονικά
  Πολλοί καταστηματάρχες κατευθύνουν τους καταναλωτές σε κοσμήματα προηγούμενων σεζόν που παραμένουν επίκαιρα. Η προτροπή αυτή έχει μεγαλύτερη απήχηση στα κοσμήματα του γάμου όπου τα σχέδια μεταβάλλονται με πιο αργούς ρυθμούς και η διαχρονικότητα είναι μία απαίτηση.

   

  Ασπρόμαυρα βραχιόλια σε σχήμα φιδιού από τη νέα καμπάνια της εταιρίας Bulgari με κεντρικό πρόσωπο την Rachel Weisz

   

  Σμαραγδένιο βραχιόλι με σμαραγδένια φούντα από την ινδοαμερικανική εταιρία United Gemco

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...