• ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2011

  Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

  Οι δύο σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις κοσμήματος επί Ευρωπαικού εδάφους για την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι η VicenzaOro στη Βιτσένζα της Ιταλίας και η Inhorgenta στο Μόναχο της Γερμανίας. Η έκβαση αυτών των εκθέσεων δίνει το στίγμα της πορείας του επιχειρηματικού κλάδου του κοσμήματος για την Ευρώπη κατά το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τους περισσότερους εκθέτες των εκθέσεων αυτών, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι για δεύτερη χρονιά υπάρχουν σημάδια μιας συγκρατημένης και αργής ανάκαμψης της αγοράς του κοσμήματος στην Ευρώπη.
  Όσον αφορά τις τάσεις στο design των κοσμημάτων που παρουσιάστηκαν, αυτές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
  1. Λαμπυρίζοντα.
  Πολλοί εκθέτες παρουσίασαν κομμάτια με πολλές μικρές ταγέ πέτρες, άχρωμες, μαύρες ή χρωματιστές, στερεωμένες με παβέ δέσιμο. Η σφαίρα με καρφωμένες πέτρες στην επιφανειά της ( η λεγόμενη disco ball) είναι το σχήμα που κυριαάρχησε. Επίσης μακριά κολιέ ή τσόκερ που ήταν διακοσμημένα με  στοιχεία με πολλές μικρές πέτρες.
  2. Βέρες με κινούμενα μέρη
  Δυναμική επάνοδος της πολλαπλής βέρας (η λεγόμενη Russian Style) όπως η τριπλή βέρα Trinity της Cartier. Στα τρία χρώματα του χρυσού και σε πλατίνα, πολλοί σχεδιαστές προτίμησαν να διακοσμήσουν περαιτέρω τις βέρες τους με πέτρες ή με σμάλτο. Κάποιοι άλλοι εκθέτες παρουσίασαν δαχτυλίδια που αποτελούναταν από μία σταθερή γάμπα, με περιστρεφόμενα ή μετακινούμενα κομμάτια στην στεφάνη (πάνω μέρος) του δαχτυλιδιού.
  3. Ουράνιο τόξο
  Τα πολύχρωμα κοσμήματα ήταν μία ακόμη φετινή τάση. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχαν συνδυασμοί παλ αποχρώσεων, και πιό σπάνια υπήρχαν συνδυασμοί έντονων χρωματων. Το χρώμα εφαρμόζεται με σμάλτο πάνω στις μεταλλικές επιφάνειες, αλλά εμφανίζονται και χρωματιστοί συνδυασμοί άλλων υλικών όπως π.χ. σειρές από δερμάτινα κορδόνια σε διάφορα χρώματα.
  4. Στέμματα
  Οι βασιλικοί γάμοι του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον εξάπτουν τη λαική φαντασία και αποτελούν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Τα κοσμήματα με βασιλικά θέματα όπως στέμματα πριγκίπισσες, κ.λ.π. έχουν κάνει ήδη την εμφανισή τους, και θα τα συναντάμε όλο και συχνότερα.
  5. Μίξη μετάλλων
  Η μίξη μετάλλων με διαφορετικές αποχρώσεις είναι μία τάση που συνεχίζεται και επιτείνεται. Κοσμήματα και βέρες με δύο ή τρεις αποχρώσεις μετάλλων είναι και φέτος στην κορυφή της ζήτησης.
  6. Ζωικό Βασίλειο.
  Η φύση και ειδικά ό κόσμος των ζώων είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές κοσμημάτων. Βάτραχοι, ερπετά, παγώνια, εξωτικά πουλιά, και ο υποβρύχιος κόσμος είναι ανάμεσα στη θεματολογία των φετινών συλλογών.
  7. Η πλατίνα σε πρώτη ζήτηση.
  Το πολυτιμότερο από τα πολύτιμα μέταλλα, παρά την συνεχή αύξηση της τιμής του παραμένει στην πρώτη γραμμή της ζήτησης. Τα σχέδια στην πλατίνα παραμένουν minimal, με τάση να προστίθενται περισσότερες χρωματιστές πέτρες και διαμάντια. Οι γερμανοί σχεδιαστές πειραματίζονται σε μεγαλύτερα μεγέθη κοσμημάτων με πλατίνα, που όμως λόγω τιμής απευθύνονται σε πολύ λίγους.
  8. Η επάνοδος των μαργαριταριών
  Στην πραγματικότητα τα μαργαριτάρια ποτέ δεν έφυγαν από το προσκήνιο. Στις φετινές συλλογές ήταν πιό έντονη η παρουσία των μαργαριταριών, στις πιό ακριβές εκδοχές (south sea και tahitian) αλλά και στις πιό προσιτές (γλυκού νερού). Αρκετά συνηθισμένα είναι τα χρωματιστά μαργαριτάρια σε παλ χρώματα, ή σε κάποιες περιπτώσεις διακοσμημένα με μικρά διαμάντια σε παβέ στήριξη.
  9. Πρωτότυπες τεχνικές και υλικά.
  Όλο και περισσότεροι σχεδιαστές δεν διστάζουν να πειραματιστούν σε νέες τεχνικές και υλικά με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ζωγραφισμένη πορσελάνη, μετάξι δουλεμένο στο χέρι είναι κάποιες λεπτομέρειες σε συλλογές στις οποίες άξιζε να σταματήσει κανείς.
  10. Χάντρες.
  Τα βραχιόλια και τα κολιέ με τις χάντρες τα φυλαχτά και τα άλλα κρεμαστά στοιχεία παραμένουν και φέτος μία ισχυρή πρόταση. Πολλές μεγάλες εταιρίες προσφέρουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προσθέτει ή να αφαιρεί στοιχεία από το κόσμημά του, προσδίδοντας ένα στοιχείο μοναδικότητας.

    

  Αριστερά.  Κολιέ από ροζ χρυσό και κρεμαστά στοιχεία από πορσελάνη, από την εταιρία Messien. Δεξιά. Πολλές μεγάλες ευρωπαικές εταιρίες όπως η Thomas Sabo και η Pandora στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε κοσμήματα με κρεμαστά στοιχεία (σύμβολα, γράμματα, ζωάκια).

  https://www.professionaljeweller.com/article-9070-trends-inhorgenta-2011/

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...