• Η Ελβετική βιομηχανία Ρολογιών

    Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014

    Στις 30 Δεκεμβρίου λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του 2013 ο Νίκολας Χάγιεκ γιός του συνώνυμου πατέρα του και ιδρυτή της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών Swatch ανακοίνωσε πως οι κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρίας επλήγησαν από μεγάλη φωτιά.
    Η φωτιά ξέσπασε στο τμήμα παραγωγής των μηχανισμών των ρολογιών οι οποίοι είναι γνωστοί στην αγορά με την ονομασία ΕΤΑ. Οι μηχανισμοί ΕΤΑ καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε μηχανισμούς ρολογιών των βιομηχανιών υψηλής ωρολογοποιίας όπως η Richemont και η LVMH
    Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς δύο εργαστήρια που βρίσκονται στην καρδιά της παραγωγής εξαρτημάτων των μηχανισμών με αποτέλεσμα η παραγωγή να διακοπεί εντελώς για άγνωστο προς το παρόν χρόνο
    Η ανησυχία που προκάλεσε αυτή η φωτιά ήρθε να υπενθυμίσει την τεράστια δυναμικότητα που έχει αποκτήσει ξανά μία βιομηχανική δραστηριότητα με ιστορία αιώνων, όπως είναι η παραγωγή μηχανικών (κουρδιστών και αυτόματων) ρολογιών.
    Λίγες δεκαετίες πριν, και μετά την εμφάνιση των ρολογιών κουάρτζ, οι πάντες είχαν ξεγράψει την ελβετική βιομηχανία μηχανικών ρολογιών αφού παρήγαγε ένα προιόν ξεπερασμένης τεχνολογίας κάτι σαν τον τηλέγραφο ή το γραμμόφωνο.
    Τότε εμφανίστηκε ο ιδιοφυής Νίκολας Χάγιεκ και με μία σειρά επιχειρηματικών κινήσεων έκανε την Swatch την πρώτη εταιρία ρολογιών παγκοσμίως, αγόρασε μία σειρά από ελβετικές φίρμες που προσπαθούσαν να επιβιώσουν και τις τοποθέτησε ξανά στο διεθνές εμπορικό προσκήνιο, και έδωσε το φιλί της ζωής σε μία βιομηχανία που ήταν απ' όλους ξεγραμμένη.
    Μερικά χαρακτηριστικά του θαύματος της ελβετικής ωρολογοβιομηχανίας είναι τα εξής:

    Οι πωλήσεις ελβετικών ρολογιών εκτινάχθηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης.
    Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και ειδικά η Κίνα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της ελβετικής ωρολογοβιομηχανίας. Από το 2009 μέχρι το 2012, τα χρόνια που είναι σε εξέλιξη η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα ελβετικά ρολόγια διπλασίασαν το τζίρο τους στην Κίνα και από 0,8 δις ελβετικά φράγκα εκτινάχθηκαν στα 1,6 δις. Στις μέρες μας τα Rolex και τα Patek Philippe είναι τα πιό περιζήτητα σύμβολα κύρους ανάμεσα στα εξέχοντα κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη, της ταχύτερα ανερχόμενης οικονομικής δύναμης του πλανήτη.

    Οι αυξανόμενες πωλήσεις ελβετικών ρολογιών στην Κίνα


    Το εντυπωσιακό γεγονός είναι πως η Κίνα παραμένει η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ρολογιών σε αριθμό κομματιών Στην περιοχή Σενζέν απάναντι από το Χονκ Κονκ παράγεται το 90% των ρολογιών παγκοσμίως. Τα ρολόγια αυτά είναι τα κουάρτζ ρολόγια καθημερινής χρήσης που φορούν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη και όχι τα πανάκριβα μηχανικά ρολόγια που κατασκευάζουν οι ελβετοί.

    Τα μηχανικά ρολόγια (γκρι μπάρες), αποσπούν συνεχώς μερίδιο από τα κουάρτζ (μπλε μπάρες). μαζί με την άνοδο των μηχανικών ρολογιών ανεβαίνει και ο τζίρος της βιομηχανίας ρολογιών συνολικά (κόκκινα στίγματα)

    Αλληλεξάρτηση
    Στην βιομηχανία παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο μία εταιρία να προμηθεύεται εξαρτήματα και ανταλλακτικά για την παραγωγή των προιόντων της από τους ανταγωνιστές της. Στην ελβετική βιομηχανία ρολογιών η εξάρτηση αυτού του είδους είναι πολύ έντονη αφού οι περισσότερες φίρμες προμηθεύονται τους μηχανισμούς για τα ρολόγια τους από την ΕΤΑ η οποία ανήκει στην Swatch. H ίδια η Swatch έκρινε πως αυτή η πρακτική είναι πλέον ασύμφορη και αποφάσισε πριν μία δεκαετία να σταματήσει σταδιακά να προμηθεύει μηχανισμούς τους ανταγωνιστές της. Όμως η ελβετική επιτροπή κατά των μονοπωλιακών πρακτικών έκρινε ότι με αυτή την απόφαση η Swatch έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, και μόλις πριν από λίγους μήνες, επέτρεψε στην ΕΤΑ (Swatch) σταδιακά να την εφαρμόσει. Αυτό θα αναγκάσει πολλές μάρκες ρολογιών να στήσουν οι ίδιες εργαστήρια παραγωγής μηχανών, και οι μικρότερες από αυτές πιθανό να κλείσουν.

    Είναι σαφής η εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν οι μηχανισμοί ΕΤΑ από την παγκόσμια αγορά των ρολογιών

    Swiss Made
    Με δεδομένο το φτηνό κόστος παραγωγής στις χώρες της Ασίας, είναι λογικό πολλές ελβετικές φίρμες ρολογιών να μπουν στον πειρασμό να κατασκευάζουν εξαρτήματα και ίσως ολόκληρους μηχανισμούς για τα μηχανικά ρολόγια τους στην Κίνα ή αλλού. Αυτή τη σκέψη ήρθε να την διακόψει στη γέννησή της η πρόσφατη απόφαση του ελβετικού κοινοβουλίου. Αποφάσισαν λοιπόν οι ελβετοί βουλευτές ότι ένα προιόν για να σφραγιστεί σαν Swiss Made πρέπει να περιέχει κατά τουλάχιστον 60% εξαρτήματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στην Ελβετία. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση ευνοεί αποφασιστικά την Swatch.

    Tiffany's και Swatch

    Μία πολύ πρόσφατη είδηση στην οποία και πάλι πρωταγωνιστεί η Swatch είναι η κολοσσιαία αποζημίωση των 448 εκ. δολαρίων που καλείται να καταβάλλει η αμερικανική εταιρία κοσμημάτων Tiffany's στην Swatch για αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας για παραγωγή ρολογιών από την Swatch με την επωνυμία της Tiffany's. Η απόφαση αυτή ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο ηθικά και οικονομικά την ελβετική εταιρία η οποία κατά την 30η επέτειο από την δημιουργία της δείχνει πιό δυναμική από ποτέ.

     

     

    Σαν σχόλιο να πούμε ότι η Ελβετία είναι ένα κράτος μόλις 8 εκατομμυρίων κατοίκων, με ιδιόρρυθμο πολιτικό σύστημα, με απίστευτες οικονομικές επιδόσεις (π.χ. είναι πρώτοι σε ανταγωνιστικότητα παγκοσμίως), που δεν διστάζει να παίρνει αιρετικά οικονομικά μέτρα (σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική ορθοδοξία), και να δικαιώνεται συνεχώς από την ζωή.


    www.deloitte.com/view/en_CH/ch/industries/consumer_business/consumer_products/watch_sector/077b6982f8601410VgnVCM3000003456f70aRCRD.htm
     
     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...