• Τα ρολόγια στο μέλλον

  Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

  Η προσπάθεια του ανθρώπου να μετρήσει το χρόνο σημαδεύτηκε από μία σημαντική στιγμή. Την εφεύρεση του ρολογιού που φοριέται στον καρπό του χεριού. Η εφεύρεση αυτή έγινε πριν 100 χρόνια από τον Louis Cartier. Πριν από το ρολόι χεριού υπήρχε το ρολόι τσέπης και ακόμα παλαιότερα άλλοι μηχανισμοί λιγότερο ακριβείς, όπως η κέψύδρα το ηλιακό ρολόι κ.λ.π.


  Το ρολόι του καρπού αγαπήθηκε από άνδρες και γυναίκες και και υπήρξε το απόλυτο εργαλείο και κόσμημα επί όλες αυτές τις δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια όμως συνέβη μία αλλαγή που είναι διαπιστωμένη από τον καθένα από εμάς. Τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές γράφουν την ώρα. Δεδομένου ότι πολλές φορές την ημέρα, είμαστε σε επαφή με αυτές τις συσκευές είναι λογικό να μην χρειάζεται ο άνθρωπος πιά στην πράξη το ρολόι του καρπού προκειμένου να ξέρει την ώρα.


  Οι Times του Λονδίνου πριν από μερικούς μήνες δημοσίευσαν ένα άρθρο, όπου ο συντάκτης προέβλεπε πως το ρολόι του χεριού θα περάσει στο μουσείο τα επόμενα χρόνια μαζί με άλλες συσκευές που σήμερα είναι σε καθημερινή χρήση, όπως π.χ. το video player και τότε θα αποτελούν μακρινή ανάμνηση. Η άποψη αυτή στηρίχτηκε και σε μία έρευνα που έγινε στην Βρεταννία και έδειξε πως ένας στους επτά ανθρώπους δεν χρειάζεται και δεν χρησιμοποιεί πλέον ρολόι στο χέρι.
  Όλοι βέβαια γνωρίζουμε πως ουδείς μετά Χριστόν προφήτης. Οι εκτιμήσεις αυτές πολλές φορές γίνονται για να συμπληρωθεί η λίστα του άρθρου “Τα Δεκα πράγματα που θα εξαφανιστούν τα Δέκα επόμενα χρόνια”, και να σκαλώσει το μάτι του διψασμένου για εντυπωσιασμό αναγνώστη.


  Η πραγματικότητα μάλλον διαψεύδει τον συντάκτη και δείχνει προς την αντίθετη μεριά. Το ρολόι χεριού και ειδικά το μηχανικό και το αυτόματο, ζουν μία νέα αναγέννηση. Οι Times της Νέας Υόρκης έγραφαν πρόσφατα: Είναι σαφές ότι είναι στη μόδα (cool), να φοράς ρολόι. Η ανδρική εμφάνιση έχει συμπεριλάβει ξανά το σωστό μηχανικό ρολόι.
  Δεν χρειάζεται όμως ο μετεωρολόγος για να μας πει προς τα που φυσάει ο άνεμος. Βλέπουμε γύρω μας νέα παιδιά να φορούν με υπερηφάνεια το νέο τους ρολόι, και βλέπουμε τις πωλήσεις των ρολογιών παγκοσμίως να πηγαίνουν μιά χαρά. Αυτά τα νέα παιδιά καθώς ενηλικιώνονται βαριούνται τη συνεχή εναλλαγή των εφήμερων gadget και ανακαλύπτουν τη διαχρονική αισθητική την κομψότητα και την τεχνολογική τελειότητα των νέων μηχανικών και αυτόματων ρολογιών.
  Σε ένα κόσμο που το βλέμμα μας πέφτει εκατό φορές την ημέρα σε μία οθόνη LCD είναι φαίνεται απαραίτητο να νοιώθουμε πάνω μας την κομψή παρουσία του παλιού αναλογικού κόσμου. Μία συσκευή που αποτελείται από εκατοντάδες εξαρτήματα και γρανάζια που συνεργάζονται αρμονικά σε ένα τόσο χρήσιμο και αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα.
  Εννοείται που δεν είμαστε λουδίτες αρνητές της τεχνολογίας και φυσικά δεν είναι τέτοιοι οι νεαροί καταναλωτές. Όμως χρειαζόμαστε όλοι κάθε τόσο να νοιώθουμε πως “Time is on my side”

    

        

   

  Ο Χρόνος είναι ο χειρότερος Γιατρός

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...