• Οι κυρίες ανακαλύπτουν την τεχνολογία

  Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

  Ένα ερώτημα που απασχολούσε τον Σίγκμουντ Φρόιντ σε όλη του τη ζωή και σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν κατάφερε να απαντήσει είναι: τι πραγματικά θέλουν οι γυναίκες. Ο μυστηριώδης τρόπος λειτουργίας του γυναικείου εγκεφάλου είναι μόνιμο θέμα έρευνας των σχετικών μελετών. Όσον αφορά απλά πράγματα όμως οι απαντήσεις για το τι θέλουν οι γυναίκες είναι γνωστές. Για παράδειγμα η γυναίκα θα επιλέξει ένα αυτοκίνητο για την ομορφιά και την άνεση. Τα κριτήρια ενός άνδρα αντίστοιχα θα είναι οι επιδόσεις και η ασφάλεια. Με την ίδια λογική, για την επιλογή ενός ρολογιού, τα γυναικεία κριτήρια είναι το design και η αξιόπιστη λειτουργία. Με αυτό το δεδομένο οι εταιρίες επένδυαν στην αισθητική του ρολογιού και ξεπερνούσαν το θέμα της λειτουργίας με ένα μηχανισμό quartz ελάχιστου κόστους με άκρως αξιόπιστη λειτουργία. Αντιθέτως οι εταιρίες ρολογιών για την παραγωγή ανδρικών ρολογιών ρίχνουν το βάρος της έρευνας στην καινοτομία του μηχανισμού και των αυτοματισμών.

  Τελευταία οι εταιρίες από τις πωλήσεις τους και την έρευνα αγοράς συμπέραναν ότι τα κριτήρια των γυναικών για την επιλογή των ρολογιών τους έχουν αλλάξει. Συγκεκριμένα ο παράγοντας μηχανισμός, τεχνολογία και καινοτομία άρχισε να έχει βαρύνοντα ρόλο στην επιλογή τους. Το συμπέρασμα αυτό αξιοποίησαν άμεσα οι εταιρίες υψηλής ωρολογοποιίας με αποτέλεσμα στην πρόσφατη έκθεση της Ελβετίας να εμφανιστούν πολλά γυναικεία ρολόγια που δεν ήταν μόνο κομψά και λειτουργικά, αλλά περιείχαν ένα μηχανικό ή αυτόματο μηχανισμό υψηλής τεχνολογίας.

  Τους εμφανείς μηχανισμούς και τις λειτουργίες χρονογράφου φαίνεται ότι θα συναντάμε πιό συχνά στα γυναικεία ρολόγια. Αντίθετα τα πολύπλοκα καντράν χρονογράφου που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές λειτουργίες, θα αποτελέσουν παρελθόν.

  Η Patek Philippe παρουσίασε στην έκθεση της Βασιλείας τον πρώτο της αμιγώς γυναικείο χρονογράφο με την ονομασία ladies first split second. Είναι κατασκευασμένο από ροζ χρυσό και στη στεφάνη έχουν στερεωθεί 154 διαμάντια. Το ύψος του ρολογιού είναι μόλις 5.5 mm καθότι προορίζεται για γυναικείο χέρι. Στην πίσω όψη του ρολογιού ο μηχανισμός είναι εμφανής. Η τιμή του θα κυμανθεί περίπου στα 170.000 $.

   

      Η εταιρία Frederique Constant κινήθηκε αποφασιστικά με στόχο την κινεζική αγορά πολυτελών ειδών που αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της παγκόσμιας βιομηχανίας πολυτελών αντικειμένων. Τη σχεδίαση (!) νέας της σειρά γυναικείων αυτόματων ρολογιών ανέθεσε στην ταιβανέζα ηθοποιό Shu Qi πασίγνωστη και στην ηπειρωτική Κίνα. Η κάσα του ρολογιού είναι κατασκευασμένη από ροζ ή λευκό χρυσό, και έχει στερεωμένα 48 διαμάντια. Το ρολόι παρήχθη σε περιορισμένο αριθμό 888 αντιτύπων. Τίποτε δεν είναι τυχαίο καθότι ο αριθμός 8 είναι ο τυχερός αριθμός για τους Κινέζους

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...