• Οι καλλιτέχνες αγαπούν το ασήμι

  Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013

  Η Λεγκνίτσα είναι μία πόλη της νοτιοδυτικής Πολωνίας. Βρίσκεται στην επαρχία της Σιλεσίας η οποία συνορεύει με τη Γερμανία. Η πόλη αυτή έχει περίπου 100.000 κατοίκους.
  Στη Λεγκνίτσα διοργανώνεται από το 2010 ένα φεστιβάλ – έκθεση το οποίο έχει την ονομασία Legnica Jewellery Festival SILVER.
  Το φεστιβάλ αυτό “πάτησε” πάνω σε μία προγενέστερη διοργάνωση που έχει ιστορία δεκαετιών. Μία γκαλερί της πόλης, η Gallery of Art διοργάνωνε ήδη από το μακρινό 1979 ετήσιες εκδηλώσεις, εκθέσεις διαγωνισμούς, συμπόσια κ.α. πάντα γύρω από τα κοσμήματα και τα καλλιτεχνικά αντικείμενα κυρίως κατασκευασμένα από ασήμι.
  Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Μαίου και Ιουνίου 2013 διακρίνονται στις εξής ενότητες:


  Διεθνείς διαγωνισμοί κοσμήματος.

  Οι διαγωνισμοί έχουν μεγάλη παράδοση στη Λεγκνίτσα. Οι διαγωνισμοί αυτοί αναπτύσσονται γύρω από κάποιο θέμα που προσδιορίζει η επιτροπή των κριτών. Οι επιτροπές είναι ένα δυνατό σημείο του φεστιβάλ. Έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει σε αυτές οι “πατριάρχες” του Ευρωπαικού καλλιτεχνικού κοσμήματος όπως οι G. Babetto, G. Bakker, O. Boekhoudt, S. Bronger, R. Puig Cuyás, P. Derrez, κ.α.. Αυτό που βαθμολογείται στις διάφορες συμμετοχές είναι η πρωτότυπη καλλιτεχνική σύλληψη και το υψηλό επίπεδο της τεχνικής κατάρτισης του δημιουργού. Η φετινή διοργάνωση ζήτησε από τους καλλιτέχνες να εργαστούν πάνω στις ακόλουθες ενότητες.

  REVOLT (Επανάσταση)
  Η τηλεόραση μας βομβαρδίζει με αρνητικές ειδήσεις μιας καταθληπτικής παγκόσμιας πραγματικότητας. Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν δημιουργώντας ομάδες και οργανώσεις αντίστασης. Μήπως το να ασχολείται κάποιος με τα κοσμήματα σε αυτή τη συγκυρία είναι ηθικά και κοινωνικά απαράδεκτο? Μήπως οι απανταχού αντιδρώντες στον άγριο καπιταλισμό, δικαίως έβαλαν στο στόχαστρό τους τις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων μετά τα ATM? Μήπως η κατανάλωση κοσμημάτων έχει σχέση μόνο με την επίδειξη πλούτου και προδίδει μία αυτιστική εγωπάθεια? Μήπως το περίφημο slogan Diamonds are girl's best friend ακούγεται εφιαλτικό όταν μαθαίνουμε ότι η περίφημη Ναόμι Κάμπελ πήρε ένα τεράστιο διαμάντι δώρο από τα χέρια του δικτάτορα της Λιβερίας, κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου?
  Το κόσμημα όμως από την άλλη μπορεί να είναι ένα ισχυρό μέσο για να δείξει τα αισθήματα του δημιουργού και το μύνημα που αυτός θέλει να στείλλει. Μπορέί λοιπόν μέσω των έργων του ο καλλιτέχνης να εμπλακεί στη συζήτηση που γίνεται στην κοινωνία.
  Η παραπάνω πρόσκληση για την ενότητα Revolt με την ακτιβιστική της μαχητικότητα έδωσε το θέμα και το στίγμα για τα 625 κομμάτια που κατέθεσαν 319 καλλιτέχνες από 43 χώρες.

  RITUAL (Τελετουργία)
  Το κόσμημα στην πρωταρχική του χρήση ήταν φυλαχτό, ένα αντικείμενο με μαγικές ιδιότητες που έδινε τύχη και δύναμη σε αυτόν που το φορούσε. Σήμερα οι τεχνικοί του μάρκετινκ, πατώντας σε αυτή τη μνήμη των ανθρώπων, προμηθεύουν την αγορά με κάθε λογής charms με κοντινή ημερομηνία λήξης.
  Η πρόσκληση για την ενότητα Ritual θέλει να δώσει στο κόσμημα την ψυχή και το συναίοσθημα που περιείχε πριν από την εποχή του life style.
  Σε αυτό το διαγωνισμό συμμετείχαν 342 καλλιτέχνες με 561 κομμάτια από 42 χώρες.

  SEXY
  Εφόσον τα πάντα γύρω μας έχουν γίνει sexy, η ποίηση, η μουσική, το θέατρο, θα πρέπει άραγε το design να περιοριστεί μόνο στη λειτουργία? Με άλλα λόγια η κατάσταση sexy είναι απαραίτητος όρος για την επιβίωση στο σύγχρονο κόσμο?
  Οι συμμετέχοντες ήταν 253 από 33 χώρες, τα έργα 453.

  MINIMUM
  Το λίγο είναι πολύ. Και για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι αυτό το σύνθημα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι την πολύπλοκη σημερινή πραγματικότητα, πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν επαρκώς να παρακαολουθήσουν.
  Τα βραβεία για το νικητή της κάθε κατηγορίας ήταν περίπου 2.500 ευρώ και ένα κιλό ασήμι (!)

  ʼλλες Εκδηλώσεις

  Πέρα από τους διαγωνισμούς κοσμήματος που ήταν το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ, υπήρχε μία ενότητα με τίτλο About the Artists η οποια περιλάμβανε αναδρομικές εκθέσεις καλλιτεχνών από διάφορες χώρες, μία άλλη ενότητα είχε τον τίτλο Silver Schools και παρουσίαζε 22 σχολές κοσμήματος από διάφορες ευρωπαικές πόλεις. Ακόμη υπήρχαν παρουσιάσεις πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, καθώς και θεωρητικές συζητήσεις για τα σύνορα της τέχνης παγκοσμίως.
  Πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας εκ των χορηγών της έκθεσης της Λεγκνίτσα είαν η σημαντική ευρωπαική έκθεση κοσμήματος Inhorgenta που γίνεται κάθε Φεβρουάριο στο Μόναχο.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...