• Η Χρυσή Πόλη

  Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

  Η Γερμανία είναι μία χώρα με μακρά παράδοση στην κατασκευή κοσμημάτων. Η ιστορία του σύγχρονου γερμανικού κοσμήματος ξεκινάει το από την πόλη του Pforzheim, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει ακμάζουσα παραγωγική και ερευνητική δραστηριότητα σχετική με τα κοσμήματα.

  Στο μακρινό 1767 ο ηγεμόνας της περιοχής εγκατέστησε στο ορφανοτροφείο της πόλης ένα εραστήριο κατασκευής ρολογιών και κοσμημάτων. Αυτό υπήρξε η απαρχή της σχετικής δραστηριότητας στην πόλη, την οποία οι Γερμανοί αποκαλούν Goldstadt (Χρυσή Πόλη)

  Το Pforzheim βρίσκεται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης και έχει σήμερα 120.000 κατοίκους. Εκεί λειτουργεί το μοναδικό παγκοσμίως Μουσείο της Ιστορίας του Κοσμήματος, με εκθέματα που εκτείνονται σε ιστορικό βάθος 5000 χρόνων. Στην πόλη επίσης βρίσκεται η έγκυρη Σχολή Σχεδίασης και κατασκευής Κοσμήματος, και τέλος στο πανεπιστήμιο του Pforzheim λειτουργεί το επίσης παγοσμίως μοναδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κοσμήματος,

  Στη Γερμανία δραστηριοποιούνται αρκετοί οίκοι κοσμημάτων με ιστορία πολλών δεκαετιών. Δεν είναι τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό όσο οι αντίστοιχοι γαλλικοί και ιταλικοί, αλλά έχουν τη δική τους σχεδιαστική γραμμή και την γνωστή γερμανική συνέπεια στο θέμα της ποιότητας.

  Ο οίκος Wellendorff ένας εκ των παλαιοτέρων ιδρύθηκε το 1893 στο Pforzheim όπου εδρεύει μέχρι σήμερα.
  Ο οίκος Meissen αποτελεί από το 1710 ένα πολύ ισχυρό όνομα στα αντικείμενα από πορσελάνη. Σταδιακά μετασχηματίστηκε σε ένα brand πολύτιμων ειδών γενικά, και τα τελευταία χρόνια δίνει μεγάλο βάρος στις σειρές κοσμημάτων που δημιουργεί κάτω από τη φίρμα Meissen Italia.

  Τπ Aterier Zobel συνδέθηκε από την αφετηρία του στα μέσα του 20ου αι. με το κίνημα του καλλιτεχνικού κοσμήματος. Παραμένει ένας σημαντικός πρωτοποριακός κατασκευαστής κοσμημάτων.
  Η εταιρία Schreiner Fine Jewellery με έδρα το Μόναχο είναι μία από πιό αναγνωρίσιμες διεθνώς γερμανικές φίρμες, γνωστή για τις συλλογές της με χρωματιστές πολύτιμες πέτρες.

  Το Atelier Munsteiner είναι κατηγορία από μόνο του αφού δημιουργεί κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες επεξεργασμένες στα δικά τους εργαστήρια με ένα τρόπο παγκοσμίως μοναδικό.
  Τέλος η πιό πρόσφατη άφιξη, η ανερχόμενη και επιδραστική εταιρία CADA, με ιστορία μόλις 20 χρόνων και συλλογές της στα πλέον ενημερωμένα μαγαζιά σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου.

   

    

  Χρυσό βραχιόλι από την Wellendorff. Δεξιά Σκουλαρίκια από πορσελάνη και περίδοτο από την Meissen

   

   

  Δαχτυλίδι από πλατίνα με ακουαμαρίνα και μαργαριτάρι Ταιτής. Από το Atelier Zobel. . Δεξιά. Κολιέ από χρυσό με τουρμαλίνη από το Atelier Munsteiner

   

   

  Δαχτυλίδι με μοργκανίτη ζαφείρια και διαμάντια από την Schreiner. Δεξιά πολυγωνικά σκουλαρίκια από την CADA

   

  Tags : - Γερμανία -
 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...