• Φυλαχτά από την Cartier

    Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014

    Ένας πρωτόγονος άνθρωπος είκοσι χιλιάδες χρόνια πριν και ακόμη παλαιότερα, ένοιωσε την ανάγη να σκαλίσει ένα όστρακο, ένα κόκκαλο ένα ξύλο μιά όμορφη πέτρα και να το φορέσει στο σώμα του σαν κόσμημα. Ήταν άραγε η ανάγκη για καλλωπισμό που τον οδήγησε σε αυτή την πράξη ή κάτι άλλο.
    Αν αναλογιστούμε πόσο σλκηρός ήταν ο αγώνας για την επιβίωση, μπορούμε να υποθέσουμε ότι χρειαζόταν αυτά τα αντικείμενα για να νοιώθει ότι προστατεύεται από δυνάμεις εχθρικές, και του χαρίζουν δύναμη και θετική ενέργεια. Είναι πολύ πιθανό να φόρεσε πάνω του τα κοσμήματα αρχικά σα φυλαχτά, μέχρι που σύντομα θα ανακάλυψε ότι είναι θαυμάσια και σαν διακοσμητικά αντικείμενα. Προστασία και ομορφιά λοιπόν, δύο εξαιρετικά σημαντικοί λόγοι που οι άνθρωποι από τα πανάρχαια χρόνια λάτρεψαν τα κοσμήματα τόσο, που ένοιωθαν την ανάγκη να τα παίρνουν μαζί τους σαν κτερίμστα στην άλλη ζωή.
    Είναι λογικό κάποια κοσμήματα να ήταν αισθητικά πιό όμορφα, κάποια άλλα πάλι να χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για φυλακτικούς σκοπούς.
    Στην αγγλική γλώσσα τη linqua franca της εποχής μας χρησιμοποιούνται δύο λέξεις για τα φυλαχτά.
    Η μία λέξη είναι amulet, που σημαίνει φυλαχτό. Τα amulets που κρατούν οι άνθρωποι μαζί τους, είναι αντικείμενα τα οποία προστατεύουν από τα κακά πνεύματα και την αρνητική ενέργεια. Μπορεί να είναι μία γαλάζια χάντρα, ένα πέταλο, ένα νόμισμα κ.λ.π. Μία λέξη με παρόμοια σημασία που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά είναι η λέξη γούρι, η οποία δεν αναφέρεται τόσο στην προφύλαξη από αρνητικές δυνάμεις όσο στην καλή τύχη που φέρνουν τα γούρια.
    Η δεύτερη αγγλική λέξη που αναφέρεται στα φυλαχτά είναι η λέξη talisman η οποία έχει ελληνική ετυμολογία. Προέρχεται από τη λέξη “τέλεσμα” που χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί για τα στολίδια που κρεμούσαν στα τείχη των πόλεων όταν πλησίαζαν οι εχθροί. Τα τελέσματα είχαν σκοπό να διώξουν τους εισβολείς και να σωθεί η πόλη. Το talisman έχει την αντίθετη λειτουργία από το amulet. To talisman έχει σκοπό να δώσει δύναμη και θετική ενέργεια και ίσως μαγικές ικανότητες σε αυτόν που το κατέχει. Το μαγικό ραβδί, το λυχνάρι του Αλαντίν, είναι αντικείμενα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Στην σύγχρονη ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει κάποια λέξη με αυτήν ακριβώς τη σημασία.
    Από τα πολλά και διάφορα φυλαχτά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στις μέρες μας, το πιό διαδεδομένο είναι η γαλάζια χάντρα με ένα ζωγραφισμένο μάτι. Αυτό το φυλαχτό που λέγεται Nazar, που συνήθως είναι το πρώτο φυλαχτό που θα προσφέρουμε σε ένα νεογέννητο μωρό, είναι πολύ διαδεδομένο σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αλλά συγχρόνως είναι γνωστό παγκοσμίως.
    Η γαλλική εταιρία κοσμημάτων Cartier παρουσίασε πρόσφατα τη νέα συλλογή κοσμημάτων της με την ονομασία Amulette de Cartier. Είναι μία συλλογή φόρος τιμής στο Nazar και την εκτίμηση στην φυλακτική δράση αυτού του φυλαχτού που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν πως έχει. Αντίθετα με τις προηγούμενες συλλογές της εταιρίας η Amulette de Cartier αποτελείται κυρίως από κολιέ, ένα κόσμημα που ακουμπά στην καρδιά. Στα χρυσά μενταγιόν - φυλαχτά οι σχεδιαστές της εταιρίας χρησιμοποιίησαν όνυχα, σεντέφι και διαμάντια.

     

    H Nora Arnezeder με βραχιόλι και κολιέ Amulette de Cartier

    Tags : - Cartier - Φυλαχτά -
  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...