• Τα κοσμήματα στην ψηφιακή εποχή

    Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

    Το ίντερνετ διεύρυνε τους ορίζοντες σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και το κόσμημα δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. Η συζήτηση γύρω από το θέμα της κατασκευής κοσμημάτων επιτέλους άνοιξε και η αρχική κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την εκτεταμένη πλέον συζήτηση είναι ο Charles Lewton-Brain, δημιουργός του Ganoksin Project. Το Ganoksin ένα πολύ σημαντικό site γύρω από θέματα κατασκευής κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και μεταλλοτεχνίας δημιουργήθηκε πριν 16 χρόνια. Αφετηρία για τη δημιουργία του ήταν η ενόχληση που προκαλούσε στον ιδρυτή του, η μυστικοπάθεια γύρω από θέματα κατασκευής των κοσμημάτων.
    “Όταν ξεκινήσαμε το 1996 πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να γκρεμίσουμε τα τείχη της μυστικότητας. Ιστορικά γύρω από το θέμα της κατασκευής κοσμημάτων τα πάντα καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστικότητας. Και σε αυτό τα καταφέραμε καλά. Γράφτηκαν άρθρα, εκδόθηκαν βιβλία και εκδηλώθηκαν πλήθος παράπλευρες ενέργειες. Εμείς στην παραγματικότητα είμαστε το “λιπαντικό”
    Ο ίδιος ο Charles Lewton-Brain είναι κοσμηματοποιός και δάσκαλος.κατασκευής κοσμημάτων από το 1986 στην πολιτεία Αλμπέρτα του Καναδά. Ο ίδιος επιμελείται και αρθρογραφεί στη στήλη Tips from the Jeweler's Bench (Συμβουλές από τον πάγκο του χρυσοχόου), μία στήλη ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την τέχνη της κατασκευής κοσμημάτων.
    Ο Charles Lewton-Brain στα πλαίσια της ιδιότητάς του σαν δάσκαλος βρέθηκε στην ανάγκη να ερευνήσει το θέμα της κατασκευής κοσμημάτων με τη βοήθεια υπολογιστή. “Αν επισκεφθείτε ένα κοσμηματοπωλείο σήμερα, ένα ποσοστό 30% των κοσμημάτων που πουλούν ξεκίνησαν να σχεδιάζονται στον υπολογιστή. Τα προγράμματα CAD-CAM συμμετέχουν στα πρώτα στάδια της δημιουργίας ενός κοσμήματος. Στη συνέχεια η  δουλειά στο μέταλλο γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο”
    Πιστεύει ότι η σχεδίαση κοσμήματος στον υπολογιστή γίνεται πολύ πιό σωστά όταν ο σχεδιαστής είναι γνώστης των τεχνικών της κοσμηματοποιίας. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί το σχέδιό του να δημιουργήσει προβλήματα στα επόμενα στάδια της κατασκευής.
    “Είναι γεγονός ότι τα προγράμματα σχεδίασης κοσμημάτων είναι πολύ λειτουργικά και βοηθούν. Το Rhinogold είναι πολύ καλό, το Matrix επίσης, εγώ αυτή την εποχή προτιμώ το 3Design. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι αυτά τα προγράμματα έχουν εντολές (shortcuts). Και οι εντολές αυτές είναι κατάλληλες για το βοιομηχανικό – εμπορικό κόσμημα. Είναι όμως ανεπαρκείς για το καλλιτεχνικό κόσμημα.
    Πολλοί πίστεψαν ότι οι ψηφιακοί αυτοματισμοί και τα προγράμματα σχεδίασης θα εξαφάνιζαν τη χειροποίητη κατασκευή κοσμήματος. Η προηγούμενη δεκαετία όμως έδειξε το αντίθετο. Η συνεχής ενασχόληση με την ψηφιακή τεχνολογία δημιούργησε μία δίψα για χειροποίητες κατασκευές. Η επιτυχία του Etsy.com αυτό ακριβώς απέδειξε. Όσοι δημιουργούν με τις παραδοσιακές τεχνικές έχουν πλεονέκτημα αν μπορέσουν να το προβάλλουν σωστά.

    Δείτε μία επιλογή χειροποίητων κοσμημάτων από το Etsy.com

     

    https://thejewelryloupe.com/jewelry-in-the-digital-age-ganoksin-cad-romanticizing-craft/

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...