• Παλλάδιο, το νέο πολύτιμο μέταλλο

  Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013

  “Tο παλλάδιο είναι ένα μέταλλο με αργυρόλευκη λάμψη σαν το μάρμαρο του αγάλματος της Παλλάδος Αθηνάς της Ελληνίδας θεάς της σοφίας και της τέχνης από την οποία πήρε το όνομά του.”
  Έτσι ξεκινάει το άρθρο των New York Times στο ένθετο της μόδας για την νέα τάση στο χώρο της κοσμηματοποιίας που είναι το παλλάδιο.
  Ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2010 το γραφείο σήμανσης κοσμημάτων (Assay Office) στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες καθόρισε τους κανόνες για την σφράγιση των κοσμημάτων από παλλάδιο σαν το 4ο πολύτιμο μέταλλο μετά το χρυσό το ασήμι και την πλατίνα.Χρειάστηκε να περάσουν 200 χρόνια μετά την ανακάλυψη αυτού του μετάλλου μέχρι να καθιερωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών και των επαγγελματιών του κοσμήματος σαν ένα από τα πολύτιμα μέταλλα.
  Ο Brad Mills,πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για το Παλλάδιο (International Palladium Board) ή οποία εδρεύει στο Λονδίνο πιστεύει ότι το παλλάδιο βρίσκεται σήμερα στην ίδια πορεία καταξίωσης στη συνείδηση των καταναλωτών στην οποία βρισκόταν πριν λίγα χρόνια η πλατίνα.

  Η στρατηγική που ακολουθεί η International Palladium Board για την καθιέρωση του παλάδιου σαν πολύτιμο μέταλλο δεν είναι τόσο η διάσταση της σπανιότητας και της πολυτέλειας αλλά επικεντρώνεται στη διάσταση της μόδας, και μάλιστα της πιό rock πλευράς της μόδας.
  Δεν θέλουμε να κινούμαστε στο κεντρικό αισθητικό ρεύμα (mainstream) λέει ο Κος Mills, σπάνια οι τάσεις προκύπτουν από το mainstream.
  Αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη καμπάνια της International Palladium Board ανατέθηκε στην μονίμως ρηξικέλευθη και αιρετική “θεά” της βρετανικής μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, η οποία δημιούργησε τις τελευταίες συλλογές κοσμημάτων της σε αυτό το μέταλλο.
  Η ίδια επιτροπή χορηγεί μία εκδήλωση στα πλαίσια της Βρετανικής Εβδομάδας Μόδας που γίνεται δύο φορές το χρόνο με καινοτόμα κοσμήματα νέων δημιουρργών. Η εκδήλωση αυτή ονομάζεται Rock Vault  και επιμελείται ο Stephen Webster ανερχόμενο αστέρι της παγκόσμιας κοσμηματοποιίας, με αναμφισβήτητη αίσθηση της πρωτοπορείας και παγκοσμιοποιημένη οπτική. Στο προηγούμενο Rock Vault του Σεπτεμβρίου ζητήθηκε από 12 καλλιτέχνες να κατασκευάσουν ένα δαχτυλίδι από παλλάδιο βάρους μίας ουγκιάς (28 gr.). Στο επόμενο που θα γίνει στις 15 – 19 Φεβρουαρίου το θέμα για τους καλλιτέχνες είναι : “Σκουλαρίκια από παλλάδιο για το κόκκινο χαλί”

  Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η αλλαγή στην αντίληψη των ανθρώπων απαιτεί μία σταθερή και μακροχρόνια στρατηγική. Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια αυτής της μακροχρόνιας εργασίας. Η αντίστοιχη καθιέρωση της πλατίνας σαν ένα ισάξιο πολύτιμο μέταλλο της κοσμηματοποιίας είχε απαιτήσει τουλάχιστον μία δεκαπενταετία.

   

  Η "Κραυγή του Λιονταριού" ονόμασε η Hannah Martin το δαχτυλίδι από παλλάδιο και σμαράγδι που παρουσίασε στην Rock Vault του Σεπτεμβρίου. Στο δαχτυλίδι υπάρχουν λεπτομέρειες από μαύρο ρόδιο και μαύρα διαμάντια. Η ίδια λέει ότι για το δαχτυλίδι αυτό εμπνεύστηκε από τις ανεμώνες του Ernst Haeckel, την αρχιτεκτονική του Καλατράβα, και τις φωτογραφίες της  bodybuilder  Lisa Lyon.

  Σο δαχτυλίδι του Fernando Jorge από παλλάδιο χρησιμοποιείται η πέτρα Blue John που υπάρχει στην Βρετανία.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...