• Τα δαχτυλίδια του πόθου

  Παρασκευή, 13 Μαϊου 2011

  Ανάμεσα σε όλα τα κοσμήματα, τα δαχτυλίδια είχαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους την μεγαλύτερη αισθητική και σημειολογική βαρύτητα.

  Χιλιάδες σχέδια δαχτυλιδιών δημιουργούνται κάθε χρόνο από τα εργαστήρια και τους οίκους κοσμημάτων. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους, τα χρώματα, την αρμονία του σχεδίου, αλλά και για κάποιους άλλους λόγους που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν. Τα πετυχημένα αυτά σχέδια κτυπούν κάποιες ευαίσθητες χορδές στο συλλογικό υποσυνείδητο των ανθρώπων και ανταμοίβουν τους δημιουργούς τους με αναγνώριση και αυξημένες πωλήσεις. Ανάμεσα σε αυτά τα πετυχημένα σχέδια κάποια ακόμη λιγότερα πετυχαίνουν και κάτι περισσότερο. Αποκτούν διάρκεια μέσα στο χρόνο και γίνονται σημείο αναφοράς για τους καταναλωτές και τους δημιουργούς στα επόμενα χρόνια και ίσως στις επόμενες γενιές. Τα πλέον εμβληματικά δαχτυλίδια που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, που έχουν αναπαραχθεί και παραλαχθεί άπειρες φορές είναι τα εξής;

  1. Το δαχτυλίδι Trinity της Cartier.

  Είναι ένα πασίγνωστο σχέδιο που παρουσίασε η εταιρία για πρώτη φορά το 1924. Αποτελέιται από τρεις βέρες κίτρινου, ροζ και λευκού χρυσού που είναι περασμένες η μία μέσα στην άλλη. Η τριπλή βέρα Trinity (Τριάδα) παράγεται ακόμη και σήμερα από την Cartier έχει πουλήσει πολλές χιλιάδες κομμάτια και έχει αντιγραφεί από πολλούς. Την έχουμε συναντήσει σε πολλές παραλλαγές όλα αυτά τα χρόνια σε καθαρό μέταλλο ή διακοσμημένη με πέτρες.

  2. Το Setting Ring της Tiffany.

  Πρόκειται για το κλασσικό δαχτυλίδι του αρραβώνα, αυτό που ονομάζουμε μονόπετρο. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε από την αμερικανική εταιρία Tiffany & Co για πρώτη φορά το 1886. Σύντομα το υιοθέτησαν οι μελλόνυμφοι και το κατέστησαν το δημοφιλέστερο δαχτυλίδι για αρραβώνα. Το μέταλλο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λευκό, πλατίνα ή λευκός χρυσός, και η πέτρα είναι διαμάντι σε κοπή μπριγιάν. Η στήριξη της πέτρας στην κλασσική εκδοχή γίνεται με έξι λεπτά δοντάκια. Η στήριξη αυτή αναδεικνύει την ομορφιά της πέτρας γιατί επιτρέπει την απρόσκοπτη αντανάκλαση του φωτός.

   


  3. Between-the-fingers Ring από την Van Cleef & Arpels

  Το δαχτυλίδια αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 από την γαλλική εταιρία. Η ονομασία του Ανάμεσα στα Δάχτυλα προέρχεται από το γεγονός ότι μπορεί να φορεθεί σε ένα δάχτυλο ή σε δύο. Η μετατροπή γίνεται με ένα εντυπωσιακό μηχανισμό που δίνει τη δυνατότητα στο διπλό δαχτυλίδι να διπλώνει και να γίνεται μονό.

   


  4. Το δαχτυλίδι La Strada από την Chopard

  Η σειρά κοσμημάτων La Strada της Chopard είναι επηρρεασμένη από την νεορεαλιστική αισθητική της δεκαετίας του 1950 και την ομόνυμη ταινία του Φελίνι. Το δαχτυλίδι της σειράς παρουσιάστηκε το 1994 και αποτελείται από εναλασσόμενες βέρες μετάλλου και διαμαντιών.

  5. Το δαχτυλίδι Quatre από την Boucheron

  Η γαλλική εταιρία παρουσίασε την σειρά Quatre το 2004. Η ιδέα είναι ο συνδυασμός τεσσάρων χρωμάτων χρυσού, κίτρινο, ροζ, λευκό και καφέ. Η Boucheron πρότεινε την βέρα Quatre σε πολλές παραλλαγές με πέτρες ή χωρίς και με ποικίλες επιφανειακές επεξεργασίες.

   


  6. Το δαχτυλίδι Micropave από την Harry Winston

  Το κλασσικό δαχτυλίδι αρραβώνων που προτείνει η αμερικανική εταιρία κοσμημάτων. Στο κέντρο του δαχτυλιδιού υπάρχει ένα διαμάντι σε σχήμα cushion (μαξιλάρι). Το κεντρικό διαμάντι περιβάλλεται από πολλά μικρά διαμάντια στηριγμένα με στήριξη παβέ (mikropave). Το πολύ μικρό μέγεθος των διαμαντιών επιβάλλει να καρφώνονται με μικροσκόπιο.

  7. Parentesi Ring από την Bulgari

  Το ελληνικό και ρωμαικό στοιχείο αναδύεται πολύ συχνά από το DNA της εταιρίας Bulgari. Η παρένθεση, ένα ελληνικό σημείο στίξης έγινε ένα βασικό μοτίβο στη ρωμαική αρχιτεκτονική. Το δαχτυλίδι παρένθεση κυκλοφόρησε την πληθωρική δεκαετία του 1980 και επανεμφανίστηκε σαν New Parentesi το 2006. Διατίθεται σε κίτρινο και λευκό χρυσό.

   


  8. Somerset Ring από την Tiffany & Co

  Η βέρα Somerset είναι το μόνο με καθαρά casual (καθημερινό) στυλ, ανάμεσα στα δαχτυλίδια που παρουσιάζουμε. Το πλεχτό δαχτυλίδι παρήχθη σε κίρινο, ροζ, και λευκό χρυσό, αλλά και σε ασήμι. Έγινε hit για πολλά χρόνια, και αντιγράφηκε κατά κόρον. Ήταν μέρος της εξαιρετικά εμπορικής σειράς κοσμημάτων με την ονομασία Mesh που παρήγαγε η εταιρία Tiffany's

  9. Το The Ice Cube Ring της Chopard

  Η Chopard παρουσίασε την σειρά κοσμημάτων και ρολογιών Ice Cube (παγόκυβος) το 1999. Τα δαχτυλίδια της σειράς κέρδισαν αμέσως την αποδοχή του κοινού. Τα δαχτυλίδια παρήχθησαν σε απλό κίτρινο και λευκό χρυσό, καθώς και την πιό ακριβή εκδοχή με τετράγωνα διαμάντια.

   


  10. Το δαχτυλιδι Arabesque από την Pomellato.

  Η ιταλική εταιρία πρότεινε την σειρά Arabesque πριν λίγα χρόνια άρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε την διαχρονικότητα της. Όμως τα κοσμήματα αυτά εμπνευσμένα από τις χίλιες και μία νύχτες ήδη επηρρέασαν σημαντικά την διεθνή παραγωγή κοσμημάτων. Τα μέταλλα που χρησιμοποίησε η Pomellato είναι κίτρινος και ροζ χρυσός, και οι πέτρες είναι ορυκτές σε απαλές αποχρώσεις.

  11. Το δαχτυλίδι Gourmette από την Dior Joaillerie

  Το δαχτυλίδι αυτό είναι εμπνευσμένο από την γαλλική παράδοση να χαρίζουν στα νεογέννητα ένα βραχιολάκι με το όνομα και την ημερομηνία γέννησης του μωρού. Κυκλοφόρησε to 2004 σε λευκό και σε κίτρινο χρυσό, και σε παραλλαγή με διαμάντια. Στην επιτυχία του δαχτυλιδιού έπαιξε ρόλο το όνομα Dior που ήταν εμφανέστατο. Την ιδέα αυτή πολλά brands έσπευσαν να αξιοποιήσουν στη συνέχεια.

   


  12. Το δαχτυλίδι The Lust από την Cartier

  Η Cartier κατασκεύασε αυτό το δαχτυλίδι το 2007 για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας “Lust, Caution” (Πόθος, προστασία) του Ανκ Λι, με πρωταγωνίστρια την Κινέζα ηθοποιό Τανκ Γουέι. Η αισθητική του αναφέρεται στη δεκαετία του 1930. Κοστολογήθηκε στα 5 εκ. δολάρια. Δεν θα το συναντήσετε σε βιτρίνες γιατί κατασκευάστηκε μόνο ένα το οποίο παρέμεινε στο μουσείο της Cartier.

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...