• ΥΨΗΛΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

  Σάββατο, 09 Απριλίου 2011

    “Από την πρώτη φορά που έπιασα τα εργαλεία για να φτιάξω ένα κόσμημα, ένιωθα σα να θέλω να γίνω ένα με το υλικό με το οποίο εργαζόμουνα. Όσο το αντικέιμενο παίρνει σιγά σιγά το σχήμα των αισθημάτων μου, εκφράζει συγχρόνως τη μοναδική ζωτικότητα που πρέπει να εκφραστεί. Η φιλοδοξία μου είναι τα κοσμήματα που δημιουργώ να είναι μικρά έργα τέχνης”
    Η Cindy Chao γεννήθηκε και εργάζεται στην Ταιβάν. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου ήταν διάχυτες οι αισθητικές αναζητήσεις και η καλλιτεχνική δημιουργία. Ο παππούς της Cindy ήταν αρχιτέκτονας που είχε σχεδιάσει μιά σειρά από ναούς σε όλη τη χώρα. Ο πατέρας της ήταν γλύπτης στο εργαστήριο του οποίου η μικρή Cinty παρατηρούσε τους σιωπηλούς τεχνίτες να σμιλεύουν τα διάφορα υλικά. Αυτή την παράδοση συνεχίζει και η ίδια που σμιλεύει το υλικό γλυπτικής της κοσμηματοποιίας που είναι το κερί. Με αυτό δημιουργεί τα μικροσκοπικά γλυπτά αριστουργήματά της που παριστάνουν λεπτεπίλεπτα λουλούδια, σαύρες, δράκους και άλλα πλάσματα της φαντασίας.
  Η Cindy Chao εργάζεται πάνω σε δύο διακριτές σειρές. Την σειρά Black Label Masterpieces (Μαύρη Ετικέτα) στην οποία χρησιμοποιούνται οι σπανιότερες και ωραιότερες πέτρες δεμένες με τα πολυτιμότερα υλικά σε καινοτομική σχεδίαση. Τα κοσμήματα αυτά είναι απρόσιτα για τον μέσο καταναλωτή και διακινούνται μέσω μουσείων ή δειγματίζονται σε επιλεγμένους πελάτες. Η δεύτερη σειρά κοσμημάτων White Label (Λευκή Ετικέτα) είναι κάπως πιό προσιτή και διακινείται από μαγαζιά.
  Tα κοσμήματα της Cindy Chao συγκαταλέγονται ασφαλώς στις δημιουργίες της υψηλής κοσμηματοποιίας, λόγω των πολύ ακριβών πρώτων υλών και της κατασκευαστικής τους τελειότητας. Θα τα τοποθετούσαμε όμως σε μία άλλη κατηγορία από αυτήν των οίκων υψηλής κοσμηματοποιίας που είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό όπως είναι οι Bulgari, Van Cleef & Arpels, Cartier κ.λ.π. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συγχρόνως δημιουργίες υψηλής κοσμηματοποιίας και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Και είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες γιατί ο κατασκευαστής πειραματίζεται και καινοτομεί, ενώ συγχρόνως προσπαθεί να εκφράσει αισθητικές και υπαρξιακές ανησυχίες.
  Οι δημιουργοί όπως η Cindy Chao είναι γνωστοί στους λίγους που αγαπούν και παρακολουθούν τις δημιουργίες στο κόσμημα και όχι απλώς όσους ενημερώνονται για τα συμβαίνοντα γενικώς στο χώρο της μόδας και του lifestyle. Τα κοσμήματα αυτά παρουσιάζονται συνήθως στα μουσεία που έχουν εξειδίκευση στα κοσμήματα και ενίοτε διακινούνται μέσω των οίκων δημοπρασιών. Τα εργαστήρια αυτής της κατηγορίας έχουν πολύ μικρή παραγωγή, και στη Jewelpedia με χαρά παρουσιάζουμε αυτούς τους δημιουργούς για τους οποίους τρέφουμε ιδιαίτερο θαυμασμό. Σε παλαιότερα σημειώματα σας έχουμε συστήσει τους JAR, Wallace Chan, Michael Zobel, Atelier Munsteiner, και αρκετούς ακόμη.

   

  Καρφίτσα από την σειρά κοσμημάτων Black Label. Στο κέντρο έχει διάφανο μπλε ζαφείρι σε σχήμα καρδιάς με βάρος 47 καράτια. περιμετρικά διακοσμείται με άχρωμα και μπεζ διαμάντια, ροζ και μοβ ζαφείρια, τσαβορίτη και ροδολίτη στερεωμένα σε κίτρινο χρυσό. Η τιμή της είναι πάνω από 600.000 ευρώ (!) Δεξιά: Δαχτυλίδι από την σειρά  White Label. Είναι κατασκευασμένο από μαύρο κράμα χρυσού, στο κέντρο έχει ένα τριγωνικό καμπουσόν μπλέ ζαφείρι και περιμετρικά διακοσμείται από άχρωμα και μπεζ διαμάντια. Πωλείται περίπου 8.000 ευρώ.

  Καρφίτσα από το μουσείο Σμιθσόνιαν της Νέας Υόρκης

  https://newsdesk.si.edu/photos/royal-butterfly-brooch

  https://www.cindychao.com/

   

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...