• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Καλσίτης (Calcite)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Καλσίτης (Calcite)

     Μία άλλη ονομασία του καλσίτη είναι ασβεστίτης (calcium = ασβέστιο). Είναι από τα πλέον διαδεδομένα υλικά στη γη, αφού καταλαμβάνει σε βάρος το 4 % του στερεού φλοιού. Εμφανίζεται σε διάφορες μορφές και σε όλα σχεδόν τα χρώματα. Καλσίτης επίσης είναι οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, και τα όστρακα της θάλασσας.

    Χημικά είναι ανθρακικό ασβέστιο CaCO3 έχει σκληρότητα 3, και ειδικό βάρος 2,71.Στις διάφορες μορφές του καλσίτη εμφανίζονται πολλά οπτικά φαινόμενα, όπως φθορισμός, φωσφορισμός, θερμοφωταύγια, διπλή διάθλαση, κ.λ.π. Είναι ένα από τα πετρώματα που προσβάλλεται πολύ από τα οξέα. Αν πάνω στην επιφάνεια του, πέσει μία σταγόνα οξύ, αντιδρά, και φαίνεται σα να βράζει. Πολυμορφικό του καλσίτη είναι και ο αραγωνίτης.

    Ο καλσίτης συνήθως δεν χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία, γιατί είναι πολύ μαλακός, και σχίζεται εύκολα. Είναι όμως από τα αγαπημένα πετρώματα των συλλεκτών, γιατί υπάρχουν πολύ εντυπωσιακά δείγματα, χωρίς μεγάλο κόστος.


     
        Καλσίτης Cobaltoan από την περιοχή Bou Azzer στο Μαρόκο. Η διάσταση του κρυστάλλου είναι 10x8 cm.  Δεξιά κρύσταλλος καλσίτη μήκους 16 cm από την περιοχή Elmwood της πολίτείας Τενεσί Η.Π.Α.

     

    Το φαινόμενο της διπλής διάθλασης μας βοηθάει να ταυτοποιήσουμε το ορυκτό.

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...