• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Τουρμαλίνη (Tourmaline)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Τουρμαλίνη (Tourmaline)

    Ένας μύθος  λέει, πως όταν η τουρμαλίνη  έκανε το μακρύ ταξίδι   από το κέντρο της γης προς την επιφάνεια, συνάντησε στο δρόμο της το ουράνιο τόξο,  πήρε μαζί της όλα του τα χρώματα. Δεν υπάρχει πάνω στη Γη άλλο ορυκτό πού με διαφάνεια  καθαρότητα και σκληρότητα, να παρουσιάζει όλα αυτά τους χρωματισμούς, και ακόμα περισσότερους πανέμορφους συνδυασμούς δύο ή τριών  χρωμάτων (διχρωματικές η πολυχρωματικές τουρμαλίνες). Ακόμη,  ανάλογα με το είδος του φωτισμού (φυσικό ή τεχνητό) μπορεί να αλλάζει χρώμα (φαινόμενο αλεξανδρίτη), και τέλος ανάλογα με την οπτική μας γωνία, σκουραίνει ή ανοίγει το χρώμα του (διχρωισμός). Τα άπειρα πρόσωπα αυτής της πέτρας έκαναν από παλιά τους ανθρώπους να την πιστέψουν για μαγική. Ήταν πάνω απ’ όλα η πέτρα της φιλίας και της αγάπης, η πέτρα που προστάτευε από συμφορές.

     Οι διάφορες παραλλαγές της τουρμαλίνης έχουν αντίστοιχες ονομασίες, είναι οι εξής: σορλίτης, περιέχει σίδηρο και είναι μαύρος, δραβίτης, περιέχει μαγνήσιο και είναι καστανός, ουβίτης που είναι σκουρόχρωμος, αχροϊτης που είναι άχρωμος, ελβαϊτης που περιέχει λίθιο και έχει τις υποκατηγορίες, ρουβελίτης που είναι κόκκινος, βερντελίτης που είναι πράσινος, και ινδικόλιθος που είναι γαλάζιος. Στην πράξη οι επιμέρους ονομασίες δεν χρησιμοποιούνται , και έχει καθιερωθεί η ονομασία πράσινη τουρμαλίνη, ρόζ τουρμαλίνη κ.λ.π. Συνηθέστερες αποχρώσεις τουρμαλίνης στην αγορά είναι οι πράσινες και οι κόκκινες.

     Η μεγαλύτερη ποσότητα από κόκκινες τουρμαλίνες που κυκλοφορούν στην αγορά, προέρχονται από ανοιχτόχρωμες ροζ τουρμαλίνες, που υποβλήθηκαν σε  μία κατεργασία που περιλαμβάνει ακτινοβόληση σε συνδυασμό με θέρμανση. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί αν η κόκκινη τουρμαλίνη είναι φυσική ή κατεργασμένη ροζ, και επειδή η κατεργασία αυτή είναι αποδεκτή από την αγορά του κοσμήματος, μπορούμε χωρίς μεγάλο λάθος να θεωρούμε την κόκκινη τουρμαλίνη, χρωματικά κατεργασμένη.  Η τουρμαλίνη κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό κρυσταλλογραφικό σύστημα, έχει σκληρότητα 7.5 , και ειδικό βάρος 3.06. Η πιο περιζήτητη  σήμερα ποιότητα τουρμαλίνης, βρέθηκε στην πόλη Paraíba της Βραζιλίας, έχει ένα εξαιρετικό μπλε χρώμα και κοστίζει ταγιαρισμένη 40.000 ευρώ το καράτι. Εκτός από την Βραζιλία, τουρμαλίνη υπάρχει, στην Τανζανία, Νιγηρία ,Κένυα, Μαδαγασκάρη, Σρι Λανκα κ.α.

    τουρμαλίνη

    Μονοχρωματικές και διχρωματικές τουρμαλίνες ταγιαρισμένες σε διάφορα σχήματα.

     

     Συχνά οι κρύσταλλοι της πολυχρωματικής τουρμαλίνης κόβονται σε φέτες, πάχους περίπου 2 mm. Όταν γυαλιστούν οι φέτες αναδεικνύουν τους πολύ όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς της τουρμαλίνης. Η ποιότητα αυτή στην αγορά είναι γνωστή σαν watermelon tourmaline.

     

    Αυτοφυές κομμάτι ρουβελίτη (κόκκινη τουρμαλίνη), που έχει αναπτυχθεί μαζί με κρύσταλλο χαλαζία. Εξορύχθηκε από την περιοχή Momeik της Μυανμάρ.

    Η περίφημη τουρμαλίνη Paraiba από την περιοχή Baia της Βραζιλίας

     

     

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...