• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Μάργαρο ( Nacre)
    Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

    Μάργαρο ( Nacre)

     Το Μάργαρο είναι η ουσία που εκκρίνουν στο εσωτερικό τους ορισμένα όστρακα, τα οποία γι’ αυτό τον λόγο, ονομάζονται μαργαριτοφόρα όστρακα (Pearl Oyster). Τα όστρακα αυτά, είναι της οικογένειας Pteriidae, του γένους Pinctada.

     Το μάργαρο που εκκρίνουν τα όστρακα επικαλύπτει σταδιακά την εσωτερική πλευρά του κελύφους  του όστρακου με τον εξής τρόπο : Το όστρακο εκκρίνει μικροσκοπικούς  κρυστάλλους αραγωνίτη (Ca(CO)3), μήκους 15 micron και πάχους 0,5 micron. Οι κρύσταλλοι διατάσσονται ο ένας δίπλα στον άλλο, και σχηματίζουν λεπτά στρώματα. Τα επάλληλα αυτά στρώματα των κρυστάλλων συγκολλούνται πολύ ισχυρά μεταξύ τους, με αντίστοιχα φύλλα, ενός ελαστικού πολυμερούς, που και αυτό εκκρίνεται από το όστρακο. Το υλικό που προκύπτει και καλύπτει το εσωτερικό του κελύφους του όστρακου είναι ισχυρό και ανθεκτικό. Κυρίως όμως εμφανίζει ένα εντυπωσιακό χρωματικό ιριδισμό, είναι γυαλιστερό, και πολύ όμορφο.

     Το όστρακο, εκκρίνει συνεχώς μάργαρο στο εσωτερικό του κελύφους του και σταδιακά σχηματίζει αυτό που ονομάζουμε σεντέφι (Mother Of Pearl), και όχι όπως εκ παραδρομής λέγεται, φίλντισι. Το μάργαρο είναι η ουσία από την οποία δημιουργείται το μαργαριτάρι με μία διαδικασία που περιγράφεται στο αντίστοιχο λήμμα. Μία ποικιλία οστράκων παράγει ένα είδος πολυχρωματικού μάργαρου που ονομάζεται άμπαλον.

          Μαργαριτοφόρο όστρακο, που το εσωτερικό του είναι καλυμμένο με μάργαρο.

  • Πρόσφατα
    28-01-2022
    Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
    22-01-2022
    Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
    17-01-2022
    Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
    17-01-2022
    Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...