• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Νεφρίτης (Jade – Nephrite - Jadeite)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Νεφρίτης (Jade – Nephrite - Jadeite)

   Θα αρχίσουμε να διαλύουμε την σύγχυση γύρω από αυτή την πέτρα, εξηγώντας τους τρεις όρους που παραθέτουμε στα αγγλικά: Jade, nephrite, Jadeite. Η λέξη Jade χρησιμοποιείτο μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα για να περιγράψει δύο διαφορετικά ορυκτά που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και οι άνθρωποι μέχρι τότε δεν τα ξεχώριζαν.

  Τα ορυκτά αυτά είναι ο νεφρίτης  και ο γιαδείτης ( Nephrite, Jadeite).

  Ο νεφρίτης  είναι μια ποικιλία του ακτινόλιθου, έχει χημικό τύπο Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2 έχει σκληρότητα 6, ειδικό βάρος 2.95 και κρυσταλλώνεται στο μονοκλινές κρυσταλλογραφικό σύστημα. Χρησιμοποιείται γιά μικρογλυπτική και κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων. Το όνομα του είναι ελληνικό, αλλά και η λατινική ονομασία  lapis nephriticus,  θα πει «πέτρα για τα νεφρά».

  Το άλλο ορυκτό είναι ο γιαδείτης, έχει χημικό τύπο NaAlSi2O6. έχει σκληρότητα 7, ειδικό βάρος 3,34 και κρυσταλλώνεται στο μονοκλινές κρυσταλλογραφικό σύστημα. Επειδή είναι πιο σκληρό χρησιμοποιείται για πέτρες κοσμημάτων, σε κοπή καμπουσόν ή σε μπίλια.  Το όνομα του το πήρε από το ισπανικό piedra de ijada που θα πει και αυτό  «πέτρα για τα νεφρά», επειδή υπήρχε η δοξασία ότι θεραπεύει τα νεφρά.

   

  «Γιου» στα κινεζικά είναι το jade, δηλαδή και ο γιαδείτης και ο νεφρίτης. Αν ο χρυσός και τα διαμάντια έχουν κάποια αξία για τον δυτικό πολιτισμό, απείρως μεγαλύτερη αξία έχει για τους Κινέζους το «γιου».

  Οι κινέζοι λατρεύουν αυτό το πέτρωμα εδώ και 5.000 χρόνια. Ο Κομφούκιος είπε ότι το «γιου», έχει 11 αρετές μεταξύ των οποίων ομορφιά,  αγνότητα και  επιείκεια  Στην κινεζική γλώσσα οι λέξεις που αναφέρονται στην ομορφιά και στις ανώτερες ηθικές αξίες έχουν σα συνθετικό τους το «γιου» .Τα ορυκτά αυτά επίσης είχαν χρησιμοποιήσει για στολισμό, αλλά και για θρησκευτικούς σκοπούς οι λαοί της πρκολομβιανής Κεντρικής Αμερικής.

   Το Jade ως προς τη διαφάνεια είναι ημιδιάφανο έως αδιάφανο. Τα χρώματα  στα οποία μπορούμε να συναντήσουμε το ζαντ,  εκτείνονται σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, και φτάνουν στο κίτρινο, καφέ, μαύρο κ.λ.π. Κοιτάσματα γιαδείτη υπάρχουν στην Καλιφόρνια, Μυανμάρ, Νέα Ζηλανδία Γουατεμάλα, και καιτάσματα  νεφρίτη στον Καναδά, την  Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία.  

   

   

   

   

   

  Μενταγιόν από νεφρίτη, κατασκευασμένο το 1830 από καλλιτέχνη της φυλής των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο.

   


 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσίασε τη νέα συλλογή κοσμημάτων με την ονομα...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνεχίζει δυναμικά με νέες συλλογές κοσμημάτων. Στη...
  19-01-2022
  Από τον 3D σχεδιασμό στη 3D εκτύπωση και την υλοποίηση Εφαρμογή στο κόσμημα και στη μικρογλυπτική. ...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μαλικούτη αναλύουν την ιστορική πορεία του κο...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας Lauren Harwell Godfrey, ζωντανεύει ...