• Αρχική ΣελίδαΛεξικό → Ηλεκτρον (Electrum)
  Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

  Ηλεκτρον (Electrum)

      Συνήθως η λέξη ήλεκτρον αναφέρεται στο κεχριμπάρι  Σε αυτό το λήμμα θα αναφερθούμε στη δεύτερη σημασία της λέξης.

     Ήλεκτρον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες ένα κράμα χρυσού και αργύρου, το οποίο εύρισκαν αυτούσιο στα μεταλλεία, ή το παρασκεύαζαν στα εργαστήρια τους. Το κράμα αυτό ήταν ήδη γνωστό στους Αιγυπτίους που το χρησιμοποιούσαν για να χυτεύουν αντικείμενα, αλλά και υπό μορφή φύλλου, κάλυπταν με αυτό κάποιες επιφάνειες. Το κράμα αυτό οι Αιγύπτιοι το ονόμαζαν «ασέμ». Η λέξη μοιάζει με την λέξη ασήμι, αλλά τα ετυμολογικά λεξικά δίνουν άλλη ετυμολογία για την λέξη ασήμι. Το χρώμα του ήλεκτρου ήταν ανοιχτό κίτρινο. Το χρώμα αυτό όμως διαφοροποιούνταν ανάλογα με την περιεκτικότητα του κράματος σε χρυσό. Η περιεκτικότητα στα αυτοφυή κράματα ήλεκτρου ήταν 70% - 90% σε χρυσό. Το τεχνητό ήλεκτρο που χρησιμοποιούσαν στη Λυδία της μικράς Ασίας, ήταν περίπου 45% χρυσός.

     Ο βασιλιάς της Λυδίας Αλυάττης, πατέρας του Κροίσου, κατασκεύασε τον 7ο αι. π.Χ., νομίσματα από ήλεκτρο τα οποία έφεραν κεφαλή λέοντος ή ταύρου. Τα νομίσματα αυτά, ονομάζονταν στατήρες, με τις υποδιαιρέσεις και τα πολλαπλάσια τους. Το ήλεκτρον για τα νομίσματα το συνέλεγαν από τις όχθες του ποταμού Πακτωλού που βρισκόταν στην Λυδία. Τα νομίσματα αυτά θεωρούνται τα πρώτα νομίσματα της παγκόσμιας ιστορίας. Το ήλεκτρο χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή νομισμάτων μέχρι την Βυζαντινή εποχή. Οι αυτοκράτορες Κομνηνοί κατασκεύασαν νομίσματα από ήλεκτρον και όχι από καθαρό χρυσό, λόγω οικονομικής δυσπραγίας .

      Στην αρχαία βιβλιογραφία το ήλεκτρον ονομάζεται και χρυσίον Κυζηκινόν, ή χρυσίον Φωκαϊκόν. Στη βίβλο επίσης αναφέρεται, στο βιβλίο του Ιεζεκιήλ, «και ιδού πνεύμα εξαίρον ήρχετο από βορρά, και φέγγος κύκλω αυτού και πύρ εξασατράπτον, και εν μέσω αυτού ως όρασις ηλέκτρου εν μέσω του πυρός» Ο Ηρόδοτος το αναφέρει σαν «λευκός χρυσός». Σήμερα ο λευκός χρυσός που χρησιμοποιούμε, περιέχει χρυσό, άργυρο και παλλάδιο.  Η «τρίτη» του στατήρος. Νόμισμα από ήλεκτρο, από τις Σάρδεις της Λυδίας, 610 π.Χ.
  Θεωρείται το πρώτο νόμισμα της Ιστορίας. Η πίσω όψη του νομίσματος ( δεξιά), δεν παριστάνει κάτι συγκεκριμένο, αλλά είναι το αποτύπωμα του σιδερένιου άξονα, πάνω στον οποίο ακουμπούσε ο τεχνίτης τον ημικατεργασμένο χυτό βώλο, για να τον χτυπήσει δυνατά με το κατάλληλο εργαλείο, και να σχηματίσει την παράσταση της λέαινας, που βλέπουμε αριστερά.

 • Πρόσφατα
  28-01-2022
  Η μιλανέζικη εταιρία κοσμημάτων Pomellato πρόσφατα παρουσ...
  22-01-2022
  Ο ιστορικός ελληνικός οίκος κοσμημάτων Λαλαούνης συνε...
  17-01-2022
  Στη μελέτη που ακολουθεί οι συγγραφείς Α. Κύρη και Μ. Μα...
  17-01-2022
  Cleopatra's Vault, η νέα συλλογή κοσμημάτων της Αμερικανίδας...